Skulptura francuskog umetnika  (foto: Bogoljub Arsenijević Maki)
Skulptura francuskog umetnika (foto: Bogoljub Arsenijević Maki)
26.10.2021, 11:36

U "Trnavcu" izložba skulptura "Homo Tribalicus"

č: | fb:

U galeriji Internacionalnog umetničkog studija "Radovan Trnavac Mića" večeras u 19 časova biće otvorena izložba skulptura francuskog umetnika Nikole Buvea (Nicolas Bouvet), pod nazivom "Homo Tribalicus".

 

Biće predstavljene 22 skulpture rađene uglavnom od gvožđa, ali i u kombinaciji sa kamenom i drvetom. Nikola Buve je vajar "osetljiv" na sve prirodne materijale, jer mu je priroda najveći izvor inspiracije. Svojim delima reprezentuje likove koji dolaze iz njegovog unutrašnjeg sveta i izražavaju njegovu reakciju na naše urbano društvo.

 

Kako se navodi u pozivu za večerašnju izložbu, postavku čine dela koja su svojevrsna galerija portreta od daleke prošlosti prema dalekoj budućnosti. Zagledan u čoveka i čovečanstvo, Nikola Buve donosi lica onih koji nose sav teret civilizacije. Njegove skulpture su pune dinamičnih ritmova kao da ih je nacrtao olovkom na papiru. Istovremeno su i realne i nadrealne i ekspresivne i futurističke. On daje subjektivni doživljaj sveta koji je prepun dilema, slutnji, besmisla, ali tako da podrazumeva i duhovno učešće posmatrača.

 

Izložba "Homo Tribalicus" u galeriji Internacionalnog umetničkog studija "Radovan Trnavac Mića" biće otvorena do kraja godine.

 

 Istoričarka umetnosti Marina Cvetanović, u likovnoj kritici štampanoj u katalogu koji prati ovu izložbu, između ostalog ukazuje da je u centru pažnje autora čovek, kojim se on opet obraća čoveku. Svaki od njih je sa izrazom koji oslikava lepotu, ravnodušnost, užas ili bol. "Umetnik je nepogrešivo odredio suštinu ovim, tako dramatičnim, prizorima. Ove skulpture su amalgami, ne samo materijala koje umetnik vešto oblikuje, već i amalgami prošlosti, sadašnjosti i budućnosti čoveka. Imperativ je svakako na unutrašnjem biću, koje u svojoj predstavi dotiče grotesku. Pred nama se, kao na kakvoj pozornici, odvija drama 'dehumanizovanog' ljudskog bića", napisala je Marina Cvetanović.

 

Ona na kraju ističe da moderna umetnost, naročito umetnost ovog trenutka, postavlja pitanja egzistencije, kud ide ovaj svet i čovek u njemu. "Šta preti čovečanstvu? Šta vide ova lica što mi ne vidimo? Možda nas?!", pitanjima zatvara likovnu kritiku i umetničko tumačenje dela koje potpisuje Francuz Nikola Buve.

 

Nikola Buve

  

Nikola Buve rođen je 1971. godine u Oranžu na jugu Francuske. Putovanja po Evropi, Africi i Severnoj Americi i susreti sa različitim kulturama, ljudima i običajima ostavili su snažan utisak na njega i dali mu širi izvor inspiracija, koje je kasnije primenio u svom specifičnom umetničkom izrazu.

 

Pohađao je Akademiju likovni umetnosti u Karpantri, a potom i Akademiju likovnih umetnosti u Avinjonu, Francuska. Pored vajarstva, uspešan je i u obasti dizajna i pozorišne scenografije. Sa svojom suprugom kreirao je trupu vizualnih predstava "Mailis", gde je najpre radio samo scenografije, a kasnije se oprobao i u glumi.

 

Od 1997. do 2006. godine radio je u scenografsko-tehničkoj ekipi za Festival In u Avinjonu. Nakon uspešne saradnje sa Ateliers Artefact, preselio se sa porodicom u Srbiju. U mirnom banatskom selu Miletićevu napravio je atelje i posvetio se svom vajarskom stvaralaštvu.

 

Iako živi u Srbiji, u periodu od 2016-2019. godine realizuje, kao unutrašnji dizajner, novu radionicu "Artfer" u Francuskoj. U selu Vilovi, Opština Nova Varoš, 2020. godine započeo je novi projekat "Park skulptura", koji još nije završen. Učesnik je brojnih likovnih kolonija i kolektivnih izložbi. Živi i radi na relaciji Avinjon-Miletićevo-Vilovi.

Aktuelno

Gradsko veće (arhiva) (foto: )
Na današnjoj sednici Pre 11 sati

Gradsko veće o prvom rebalansu i zaduživanju Grada

Članovi Gradskog veća će na današnjoj sednici razmatrati predlog prvog rebalansa budžeta Valjeva za 2023. godinu, kao i predlog Odluke o javnom zaduživanju Grada. Na dnevnom redu 30 tačaka.

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 4 sati 5 minuta

POKS o problemima vodosnabdevanja jednog dela Pričevića

"Sramno je to da u 21. veku sela nemaju vodu, naročito sela poput Pričevića, koja su oko 10 kilometara udaljena od centra grada. Naročito, što je taj problem nastao prilikom poplava i gde je šteta...

Europrom u Jasenici (foto: Europrom)
PR Pre 11 sati 1 minuta

Otvoren "Europrom" objekat u Jasenici

Valjevska kompanija "Europrom" otvorila je još jednu "ljubičastu trgovinu", ovaj put minimarket u Jasenici, površine od oko 260 kvadrata. Dobra lokacija i prostran parking dodatne su prednosti...