Knjiga Jelene Obućine (foto: Kolubarske.rs)
Knjiga Jelene Obućine (foto: Kolubarske.rs)
02.04.2022, 12:23

"Obućina otkriva ono što je u društvu zatamnjeno i prekriveno mrežama prevare"

č: | fb:

Prva knjiga novinarke Jelene Obućine "O Njima zbog Nas" predstavljena je publici sinoć u Beogardu. Na dvesta strana kroz minut sada već kultnih uvoda koje piše i govori za emisiju "Pregled dana" Njuzmaks Adria predstavljeno je ono što nam se dešavalo poslednje dve godine.

 

"Jelena Obućina nadmoćno izlazi iz oveštalog medijskog klišea i stvara nove forme komunikacije koje su pored izrazite originalnosti bliske duhu aforističarskog minimalizma i lepoti poezije u prozi. Svoju kreativnu igru ona ostvaruje na individualnoj stazi koja je podstiče da stigne do punoće misaonog samoodređenja. Sve što se dešava pred našim očima i što nam se događa u ovoj ubrzanoj i naopakoj stvarnosti ona kondenzuje u minijaturni kritički komentar eruptivne snage i značenja", napisao je u predgovoru sociolog Ratko Božović.

 

Dodaje da Jelena Obićina u svojim autorskim komentarima, sa pouzdanim stavom, ponajviše demistifikuje zbrkane događaje naše stvarnosti. "Čini to pronicljivo, oštroumno i beskompromisno, uvek sa kritičkim nabojem i sa osećanjem za realnost. Njen narativ je krajnje redukovan, postmoderan, uvek paradigmatičan za celinu društvenog zbivanja. Ona zna da barata i sa rečima i sa mislima i sa idejama. Zna da ih usaglasi i da ih naglasi. Reči, kojima pridaje najveći zančaj, zna da zaustavi kad su one sebi dovoljne i kad proizvode kritičku otvorenost. Svaka njena reč, uvek dobro izabrana, potentna je toliko da sama po sebi stiže do pojma. I do poente.

 

Jelena Obućina najviše otkriva ono što je u društvu zatamnjeno i prekriveno mrežama prevare, ono što se želi sakriti ili potisnuti iz javnog polja i slobodne javnosti", napisao je sociolog Ratko Božović u predgovoru za knjigu "O Njima zbog Nas".

Predstavljanje knjige O Njima zbog Nas

Predstavljanje knjige O Njima zbog Nas (Foto: Kolubarske.rs)

 

Predstavljanje knjige protekla je kroz "intervju u dva smera". Obućina je propitivala svoje goste, Danicu Vučenić i Voju Žanetića, a onda su oni uzvratili.

 

N1 beleži da je novinarku Danicu Vučenić knjiga podsetila na triler koji živimo, ali način na koji Obućina stvarnost prikazuje ironično, prema njenim rečina, čitaocima omogućava da sve to prate i na zabavan način.

 

Vučenić kaže da se u tom trileru "nazire žrtva" za koju nema razrešenja i dodaje da će "do njega možda doći u ponedeljak, ili kroz dve, tri godine".

 

A dok se to ne razreši, pisac Vojislav Žanetić ističe da će zbirka ostati važno svedočanstvo vremena u kome živimo, te da će jednog dana ljudima pomoći da razumeju našu stvarnost.

 

Naslovnu stranu knjige uradio je karikaturista Predrag Koraksić Koraks, a predgovor je napisao sociolog Ratko Božović. Knjiga "O Njima zbog Nas" u izdanju Dan Grafa u prodaji je od 1. aprila po ceni od 999 dinara.

 

Jelena Obućina rođena je 1982. u Bajinoj Bašti, završila je Valjevsku gimnaziju, a potom Fakultet političkih nauka. Kako kaže, već sa 12 godina radila je dečju emisiju na valjevskom Radio Patku, sa 15 počela da piše za valjevski nedeljnik "Napred". Pre angažmana na RTS-u, gde je bila i deo tima informativne emisije Oko, radila je i na B92. Još početkom karijere, koji je provela u RTS-u kao urednica Dnevnika 3, Obućina se postavila prema profesiji kao neko sa integritetom.

Aktuelno

Postavljanje LED rasvete (foto: Kolubarske.rs)
Modernizacija i ušteda Pre 12 sati 12 minuta

U toku je zamena svetiljki novom LED rasvetom

U Valjevu je u toku postavljanje LED rasvete najsavremenije generacije koja će zameniti postojeće stare živine svetiljke. Do sada je zamenjeno preko 9000 od 11.782 svetiljke koliko je predviđeno...  · 3 komentara

Zagađen vazduh u Valjevu (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 7 sati 37 minuta

Promenama do čistog vazduha u Valjevu

Od početka godine Valjevo već broji 64 dana sa prekomerno zagađenim vazduhom, skoro dvostruko premašujući godišnji limit, navodi u saopštenju Lokalni odgovor. "Na građanima Valjeva je da ocene da...