Dušan Arsenić (foto: Đorđe Đoković)
Dušan Arsenić (foto: Đorđe Đoković)
18.05.2022, 06:52

"Sterijina nagrada" za plakat Dušana Arsenića

č: | fb:

Dušan Arsenić, arhitekta, grafički dizajner, scenograf i karikaturista, izuzetni stvaralac, koji u poslednje tri decenije "brine" za vizuelni identitet predstava Gradskog pozorišta "Abrašević", dobio je još jednom veliko priznanje – "Sterijinu nagradu" za plakat.

 

Ovoga puta prestižnu nagradu je zaslužio za dizajn plakata predstave "Mrešćenje šarana" u produkciji Gradskog pozorišta "Abrašević". Predstava je premijerno prikazana na poslednjem "Abro festu", a Dušan Arsenić je tokom duge i vrlo uspešne umetničke karijere ovu respektabilnu nagradu dobio još pet puta!

 

Arsenić je prvi put, na Trijenalu pozorišnog plakata i grafičkog oblikovanja, u okviru "Sterijinog pozorja" u Novom Sadu, nagrađen 2004, da bi potom usledile nagrade 2007, 2013, 2016. i 2019. godine. 

Plakat Mrešćenje šarana (autor Dušan Arsenić)

Plakat Mrešćenje šarana (autor Dušan Arsenić)

 

Radove je ocenjivao žiri u sastavu – Atila Kapitanj, redovni profesor Akademije umetnosti Novi Sad, Odsek grafički dizajn (predsednik), Darko Vuković, redovni profesor Akademije umetnosti Novi Sad, Odsek grafički dizajn, Dragan Živančević, redovni profesor Akademije umetnosti Novi Sad, Odsek Novi likovni mediji, pregledao je 173 rada 62 autora i izabrao najbolje.

 

Prva nagrada pripala je Dejanu Petroviću za plakate 22. i 23. Međunoradni festival Zlatna iskra, Bambi, 51. susreti profesionalnih pozorišta Srbije; dugru nagradu dobio je Mirko Ilić za plakat Široka zemlja i treća nagrada pripala je Dušanu Arseniću za plakat Mrešćenje šarana.

 

Dodela priznanja biće upriličena na otvaranju ovogodišnjeg festivala "Sterijino pozorje", 26. maja u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 7 sati 3 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...