Skup u Valjevskoj gimnaziji (foto: Kolubarske.rs)
Skup u Valjevskoj gimnaziji (foto: Kolubarske.rs)
21.05.2022, 07:54

Veče povodom 85 godina života Miloša Jevtića i 45 godina edicije "Odgovori"

č: | fb:

U osam i po decenija života smestio je četiri i po decenije posvećenog i predanog rada na jednoj misiji, predstavljanju pravih vrednosti i istinske riznice mudrosti kroz razgovore sa najeminentnijim umetnicima, naučnicima, istaknutim pojedincima iz najrazličitijih oblasti koji su svojim delovanjem obelžili drugu polovinu prošlog i početak ovog veka!

 

Novinar, književnik, publicista rodom iz Gornje Bukovice kod Valjeva Miloš Jevtić, od dolaska u Radio Beograd u Drugi program, čiji je bio i glavni urednik osam godina, pokrenuo je emisiju "Gost Drugog programa" u kojoj je objavio više od 800 razgovora sa najuglednijim ličnostima iz Jugoslavije i sveta. Krajem sedamdesetih godina prošlog veka, počeo je da objavljuje te razgovore u knjigama i tako je nastala edicija "Odgovori" koja u ovom trenutku broji 221 knjigu.

 

Miloš Jevtić je bio gost Matične biblioteke "Ljubomir Nenadović" koja je u Valjevskoj gimnaziji upriličila veče povodom 45 godina pomenute edicije, a na kojoj su pored Jevtića govorili i akademici Matija Bećković i Darko Tanasković, prof. dr Lazar Davidović, prof. dr Aleksandar Đurović i izdavač Milan Tasić.

 

- Miloš Jevtić je naređao već stotine naslova koji sada svakoj biblioteci i svakom čoveku mogu poslužiti kao izvor da sazna o ljudima nešto što neće naći ni na jednom drugom mestu. To je neka vrsta naše domaće "Vikipedije"… Najviše je voleo da pita ono što je bolje znao od onoga koga je pitao, pa kao da je taj trebalo samo da pogodi tačan odgovor. U tom smislu bio je jedan valjevski lukavi sabesednik - rekao je akademik Matija Bećković

Jevtić, Bećković, Tanasković

Jevtić, Bećković, Tanasković (Foto: Kolubarske.rs)

 

Akademik Darko Tanasković, filolog i diplomata, je rekao da nas Miloš Jevtić stalno uči da mi svi pre svega treba da budemo ono što jesmo, da smo ljudi, da potičemo iz određenog kraja, da moramo ostati verni tom zavetu i da jedino kao takvi možemo biti svetski ljudi, a Miloš Jevtić je svakako i svetski čovek.

 

Povodom 45 godina od prve knjige iz edicije "Odgovori", izdavač Milan Tasić konstatovao je da je Miloš Jevtić "uradio posao dostojan višedecenijskog rada nekog specijalizovanog instituta, kada bi bilo pameti koja bi takav institut osnovala i finansirala".

Miloš Jevtić

Miloš Jevtić (Foto: Kolubarske.rs)

 

U izjavi za medije pred početak tribine, poznati novinar i publicista Miloš Jevtić se prisetio kako je sve počelo...

 

- U Radio Beograd sam došao 1972. godine i bio sam urednik kulturne redakcije, ali mi to nije bilo dovoljno, hteo sam nešto da radim. Počeo sam da vodim razgovore i prvi sagovornik bio mi je moj profesor Velibor Gligorić 1. aprila 1974. godine. Ti razgovori su tekli i posle par godina napravim razgovor sa Desankom Maksimović. Narednog dana sam bio u jednom mestu u Srbiji na pozorišnoj predstavi. Posle predstave pričamo sa glumcima i u jednom trenutku čujem kako jedan čovek govori kako je slušao Desanku i počne da priča sve što nije rekla, a moj školski drug sa fakulteta koji je bio upravnik tog pozorišta kaže "čekaj da pitamo druga Mišu, on je razgovarao sa Desankom" na šta mu ovaj odgovori "šta razgovarao, ja sam slušao!". Par dana kasnije sa suprugom Mirom nađem se sa Desankom i ispričam joj to kao vic. Desanka mi onda predloži da objavim te razgovore jer, kako reče, kako stoje stvari, oni će sve više izmišljati šta ja nisam rekla. Tako je počelo. Danas ćete ovde naći 221. knjigu! Ne znam da li sam zadovoljan, ali još radim. Sada radim na tri knjige, jednu, nadam se, sa patrijarhom Porfirijem, druga je sa Emirom Kusturicom, a pripremam i treću knjigu sa akademikom Darkom Tanaskovićem - rekao je Jevtić koji se, kako nam je otkrio, u Beogradu predstavlja kao Valjevac.

 

- Drago mi je što sam u Valjevu. Ja sam u ovu zgradu Gimnazije prvi put ušao 1949. godine. Naredne godine sam sa Petrom Pajićem u ovoj sali čitao prve pesme. Valjevo je grad koji ja smatram gradom koji mi je omogućio da živim. Kada sam došao u Valjevo ništa nisam znao, čak ni ulice, prvih dana trebalo mi je dva sata da dođem do škole. Sada pišem kjigu "Dva Valjeva". Ja pamtim ovaj grad od 1949. do 1974. godine, kada sam otišao u Beograd. Sada sam ponovo u Valjevu, već pet meseci, osvajam ovaj grad i to je zanimljivo, kako sam doživeo ondašnje i ovo Valjevo - otkrio je autor edicije "Odgovori".

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 23 sati 43 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 1 komentar

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 23 sati 43 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje 17.04.2024

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara