Plakat Zlatne stepenice (arhiva) (foto: Muzička škola)
Plakat Zlatne stepenice (arhiva) (foto: Muzička škola)
26.05.2022, 09:20

Jubilarne "Zlatne stepenice" i koncert gudačkog orkestra "13 gudača"

č: | fb:

Peto međunarodno takmičenje gudača "Zlatne stepenice", u organizaciji valjevske mizučke škole "Živorad Grbić", počinje danas i trajaće do 29 maja.

 

U prostoru muzičke škole i Valjevske gimnazije okupiće se 154 učesnika, mladih talentovanih gudača (violinista, violončelista i violista), a od ove godine i dva kamerna ansambla i dva gudačka orkestra iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske i Srbije.

 

Takmičenje je nastalo 2016. godine inicijativom profesorke škole, mr Snežane Stevanović i profesora FMU Dejana Mihailovića, i razvilo se, inspirisano delom i značajem profesora Živorada Grbića, jednog od najvećih srpskih pedagoga, dugogodišnjeg profesora violine na FMU u Beogradu i osobe koja je pokrenula zvanično muzičko obrazovanje i razvoj muzičke kulture u Valjevu. Zahvaljujući naporima škole, ali i velikoj podršci profesora muzičkih akademija iz Beograda i Novog Sada, kao i pokroviteljstvu Ambasade Holandije, takmičenje  je zaživelo, a njegov značaj prepoznao je i Grad Valjevo koji je i generalni pokrovitelj takmičenja od 2017. godine.

 

Ove godine, festival traje četiri dana, pored takmičarskog dela, za naše građanstvo u okviru svog programa, nudi vrlo atraktivne i visoko kvalitetne programe među kojima izdvajamo koncert jednog od trenutno najboljih srpskih kamernih gudačkih orkestara "13 gudača", pod dirigentskom palicom prof. dr Srđana Sretenovića, koji će nastupiti u četvrtak, 26. maja  u 20 časova u svečanoj sali škole. Njihov koncert jeste i planirani umetnički program zvaničnog otvaranja festivala, a pored koncerta i takmičarskog dela, u školi će biti organizovana i izložba gudačkih instrumenata umetničke radionice "Tarisio" iz Beograda.

 

Кamerni ansambl "13 gudača" osnovan je 2016. godine. Naziv ansambla inspirisan je zlatnim dobom kamernog muziciranja u Srbiji, kada je Gudački orkestar "Dušan Skovran" pod upravom profesora Aleksandra Pavlovića brojao 13 muzičara i kada su nastajala brojna dela savremenih srpskih kompozitora za pomenuti orkestar i upravo taj broj muzičara. Do 2021. godine, ansambl "13 gudača" je uglavnom nastupao u formatu gudačkog kvarteta na brojnim festivalima.

 

"13 gudača" pod dirigentskom palicom prof. dr Srđana Sretenovića na koncertu u Valjevu povodom 5. međunarodnog takmičenja "Zlatne stepenice" izvode dela Šnitkea, Britna i Šostakoviča. Ulaz je slobodan.

(Foto: Dusan Peric)

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 2 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara