Plakat Zlatne stepenice (arhiva) (foto: Muzička škola)
Plakat Zlatne stepenice (arhiva) (foto: Muzička škola)
26.05.2022, 09:20

Jubilarne "Zlatne stepenice" i koncert gudačkog orkestra "13 gudača"

č: | fb:

Peto međunarodno takmičenje gudača "Zlatne stepenice", u organizaciji valjevske mizučke škole "Živorad Grbić", počinje danas i trajaće do 29 maja.

 

U prostoru muzičke škole i Valjevske gimnazije okupiće se 154 učesnika, mladih talentovanih gudača (violinista, violončelista i violista), a od ove godine i dva kamerna ansambla i dva gudačka orkestra iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske i Srbije.

 

Takmičenje je nastalo 2016. godine inicijativom profesorke škole, mr Snežane Stevanović i profesora FMU Dejana Mihailovića, i razvilo se, inspirisano delom i značajem profesora Živorada Grbića, jednog od najvećih srpskih pedagoga, dugogodišnjeg profesora violine na FMU u Beogradu i osobe koja je pokrenula zvanično muzičko obrazovanje i razvoj muzičke kulture u Valjevu. Zahvaljujući naporima škole, ali i velikoj podršci profesora muzičkih akademija iz Beograda i Novog Sada, kao i pokroviteljstvu Ambasade Holandije, takmičenje  je zaživelo, a njegov značaj prepoznao je i Grad Valjevo koji je i generalni pokrovitelj takmičenja od 2017. godine.

 

Ove godine, festival traje četiri dana, pored takmičarskog dela, za naše građanstvo u okviru svog programa, nudi vrlo atraktivne i visoko kvalitetne programe među kojima izdvajamo koncert jednog od trenutno najboljih srpskih kamernih gudačkih orkestara "13 gudača", pod dirigentskom palicom prof. dr Srđana Sretenovića, koji će nastupiti u četvrtak, 26. maja  u 20 časova u svečanoj sali škole. Njihov koncert jeste i planirani umetnički program zvaničnog otvaranja festivala, a pored koncerta i takmičarskog dela, u školi će biti organizovana i izložba gudačkih instrumenata umetničke radionice "Tarisio" iz Beograda.

 

Кamerni ansambl "13 gudača" osnovan je 2016. godine. Naziv ansambla inspirisan je zlatnim dobom kamernog muziciranja u Srbiji, kada je Gudački orkestar "Dušan Skovran" pod upravom profesora Aleksandra Pavlovića brojao 13 muzičara i kada su nastajala brojna dela savremenih srpskih kompozitora za pomenuti orkestar i upravo taj broj muzičara. Do 2021. godine, ansambl "13 gudača" je uglavnom nastupao u formatu gudačkog kvarteta na brojnim festivalima.

 

"13 gudača" pod dirigentskom palicom prof. dr Srđana Sretenovića na koncertu u Valjevu povodom 5. međunarodnog takmičenja "Zlatne stepenice" izvode dela Šnitkea, Britna i Šostakoviča. Ulaz je slobodan.

(Foto: Dusan Peric)

 

Aktuelno

Polomljene behaton ploče u Karađorđevoj (foto: Kolubarske.rs)
Raspisana javna nabavka Pre 21 sati 57 minuta

Na proleće konačno sređivanje trotoara

Ove godine za sređivanje trotoara iz gradske kase biće izdvojeno 12,5 miliona dinara. Konačno će biti zamenjene oštećene behaton ploče u Karađorđevoj ulici. Bez odgovora pitanje da li će deo...  · 13 komentara

Dom zdralja (foto: Branko Petrović)
Evropska nedelja prevencije Pre 20 sati 3 minuta

"Rak grlića materice – rak koji možemo sprečiti"

U toku je Evropska nedelja prevencije raka grlića materice, od 23. do 29. januara. Bolest je stopostotno izlečiva ako se na vreme otkrije, što ukazuje na važnost prevencije i redovnih pregleda.

HK Krušik (foto: Đorđe Đoković)
Eksplozija u Kapislani 26.01.2023

Povređene dve radnice u "Krušiku"

Dve radnice valjevskog "Krušika" povređene su, jedna teže, jedna lakše, danas prilikom eksplozije kapisle u kapislani ove fabrike namenske industrije.  · 8 komentara