Gudački orkestar FENIKS (foto: Mutap Damir)
Gudački orkestar FENIKS (foto: Mutap Damir)
02.06.2022, 11:30

Valjevski FENIKS apsolutni pobednik takmičenja "Zlatne stepenice"

č: | fb:

Apsolutni pobednik međunarodnog takmičenja gudača "Zlatne stepenice" je gudački orkestar FENIKS valjevske muzičke škole, pod umetničkim rukovodstvom i dirgentskom palicom mr Snežane Stevanović.

 

Na ovom takmičenju, pored MŠ "Dr Vojislav Vučković" iz Beograda, valjevska muzička škola "Živorad Grbić" je najbolja u ukupnom plasmanu, dok je nastavnica valjevske škole, Angelina Novaković izabrana za najuspešnijeg pedagoga.

 

Proglašenje FENIKS apsolutni pobednik

Proglašenje FENIKS apsolutni pobednik (Foto: Mutap Damir)

Na 5. međunarodnom takmičenju gudača "Zlatne stepenice" nastupilo je ukupno 46 učenika iz matične škole i izdvojenih odeljenja MŠ "Živorad Grbić", a osvojeno je ukupno 18 prvih, 18 drugih i 10 trećih nagrada. Od toga, u tri kategorije, učenici škole su bili pobednici sa maksimalnim brojem poena, a to su: Anđelina Nikolić, violončelo (klasa: prof. Nađa Petrović), Milivoj Jovanović, violina (klasa: prof. Angelina Novaković), i Nebojša Ristić, violina (klasa: mr Snežana Stevanović).

 

Takođe, troje mladih violinista je u svojim kategorijama osvojilo 100 ili maksimalan broj poena: Mario Ristić (klasa: prof. Angelina Novaković), Aleksandar Petrović (klasa: prof. mr Snežana Stevanović) i Mihajlo Petrović (klasa: prof. Angelina Novaković).

 

Na ovogodišnjem međunarodnom takmičenju gudača "Zlatne stepenice", koje je održano posle dve godine pauze, u prostoru MŠ "Živorad Grbić" i Valjevske gimnazije okupilo se preko 150 solista, dva kamerna ansambla i dva gudačka orkestra sa prostora svih republika nekadašnje Jugoslavije.

 

Ovo takmičenje je nastalo 2016. godine, inicijativom  jednog od najuglednijih muzičkih pedagoga prof. Dejana Mihailovića i profesorke  valjevske muzičke škole, mr Snežane Stevanović, sa ciljem da se u Valjevu razvije ambijent koji bi svakog maja okupljao najtalentovanije mlade gudače iz regiona Balkana kao i njihove pedagoge, radi identifikacije najtalentovanijih izvođača, njihovog daljeg profesionalnog usmerenja i pre svega, u cilju decentralizacije kulture i kreiranja kvalitetnih sadržaja i u manjim sredinama koji bi svojom koncepcijom i kvalitetom okupljale aktuelnu muzičku elitu.

Dodela nagrade

Dodela nagrade (Foto: Mutap Damir)

 

- Kada analiziramo statistike takmičenja u organizaciji MŠ "Živorad Grbić", od kako smo domaćini ovakvih manifestacija a to je više od dve decenije, ali i kada napravimo osvrt na sve ono što je ove godine u Srbiji bilo aktuelno kada su takmičenja gudača u pitanju, pete "Zlatne stepenice" su takmičenje koje je ove godine okupilo rekordan broj učesnika. Sigurni smo da su koncepcija takmičenja, ali i imidž MŠ "Živorad Grbić", koji je u našem "esnafu" uvek asocijacija za kvalitet, profesionalizam i toplu, posvećenu dobrodošlicu, svim gostima bili presudni da se toliki broj muzičara prošli vikend skupi u Valjevu - rekla je direktorka škole, mr Suzana Radovanović Perić i dodala:

 

- Intenzivna saradnja sa univerzitetskim profesorima, sjajni plasmani naših učenika i profesora na takmičenjima u zemlji i inostranstvu, razvijena međunarodna saradnja, koncertna aktivnost i jedna vrlo vidljiva otvorenost škole prema različitim kreativnim inicijativama, definisali su uslove da na "Zlatnim stepenicama" u žiriju imamo šest univerzitetskih profesora i najkvalitetnije pedagoge srednjih škola sa celog prostora bivše Jugoslavije, što je jasan signal učesnicima da dolaze na jedan, i u pedagoškom i u umetničkom smislu, zreo i potvrđen teren na kome se vredi pokazati u najinspirativnijem mogućem izdanju. Ponosni smo na činjenicu da su učesnici i svi drugi prisutni i u valjevskoj muzičkoj školi prepoznali ozbiljnu instituciju sa odličnom organizacijom ali i izuzetnim potencijalom učenika i pedagoga što i sami rezultati dokazuju – kazala je direktorka škole, mr Suzana Radovanović Perić.

 

FENIKS daleko prevazilazi školske okvire

 

Predsednice žirija, prof. Maja Jokanović (proslavljena srpska violinistkinja i redovan profesor na FMU u Beogradu), je rekla da "orkestar FENIKS jeste simbol filozofije samog takmičenja, a to je vidljiva misija profesora muzičkih škola da kroz predan i kvalitetan rad motivišu decu i od njih stvaraju sjajne izvođače i pedagoge, ali pre svega decu koja svojom ljubavlju prema muzici emituju kreativnu, zdravu  energiju u javnost".

 

Prema njenim rečima, mišljenje celokupnog žirija je da orkestar FENIKS daleko prevazilazi školske okvire, zahvaljujući izuzetno predanom i visoko kvalitetnom radu dirigenta orkestra i da ima kapacitet za gradski orkestar koji vrlo reprezentativno može da predstavlja Valjevo na kulturnim manifestacijama u zemlji i inostranstvu, te je njihova preporuka da škola u saradnji sa zvaničnicima grada i kreira ambijent za rad orkestra na tom nivou.

Snežana Stevanović

Snežana Stevanović (Foto: Mutap Damir)

 

FENIKS čini ukupno 16 mladih gudača škole, po rečima dirigenta mr Snežane Stevanović, onih najboljih, a s obzirom na kvalitet orkestra za svako divljenje je činjenica da je od njih 16, jedanaestoro učenika na nivou osnovnog muzičkog obrazovanja.

 

Orkestar FENIKS postoji 12 godina, ostvario je na desetine koncertnih nastupa, a pored nagrade osvojene na 5. Zlatnim stepenicama, osvojio je prvu nagradu na međunarodnom takmičenju u Idriji (Slovenija) u 2020. godini , ali i prestižnu evropsku nagradu  za stvaralaštvo mladih na nemačkom govornom području  u Lincu 2018. u okviru operskog projekta "Didona i Enej", koji je MŠ "Živorad Grbić" realizovala sa Gimnazijom "Širen" iz Pfafenhofena.

 

Valjevci će imati priliku da ovaj izuzetan orkestar čuju 21. juna od 19 časova u koncertnoj sali MŠ "Živorad Grbić", kada će povodom Dana muzike FENIKS izvesti celovečernji program.

 

Aktuelno

Ski staza Crni vrh Divčibare (foto: Divčibare Ski Resort )
Od petka 3. februara 3.02.2023

Kreće skijanje na stazi Crni vrh na Divčibarama

Prvo ovogodišnje skijanje na ski stazi "Crni vrh" na Divčibarama počinje danas. Na stazi ima 30 centimetara utabanog snega, i narednih dana biće dodatnog osnežavanja, a prema prognozi meteorologa...