Promocija knjige Na kafi kod Šekspira (foto: Marija Đurić)
Promocija knjige Na kafi kod Šekspira (foto: Marija Đurić)
05.06.2022, 07:33

Sanja Domazet u Ljubinoj galeriji

č: | fb:

Jedne majske večeri čarobnica pisane reči, Sanja Domazet, dojezdi u Valjevo i u Ljubin avangardni legat! Auditorijum upozna sa svojom novom knjigom putopisa "Na kafi kod Šekspira". Kafa, asketsko piće i kuće – muzeji svetskih velikana…

 

Senzacionalno je da putopis kao književno – naučna vrsta pretrajava i u ovom novom, digitalnom dobu, ali ne samo kao faktografija, već su tu ljudi, predeli i predmeti koji čine projekciju tih života o kojima se ne zna ništa izvan oficijelnog prezentovanja. Sećam se da epistolarna književnost poznaje Isidorina "Pisma iz Norveške", "Pisma iz Italije", Ljubomira Nenadovića, "Pisma s Kaprija", Marija Soldatija ili "Afriku", Rastka Petrovića.

 

Senzibilnost pisca dolazila je u prošlosti do izražaja u opisima tih predela, ljudi, nama dalekih kultura, rariteta i znamenitosti.

Gordana Milosavljević Stojanović i Sanja Domazet

Gordana Milosavljević Stojanović i Sanja Domazet (Foto: Marija Đurić)

Sada Sanja Domazet u ovaj svoj putopis unosi inovaciju: ona je hodočasnik i posetilac neobičnih kuća - muzeja poznatih stvaralaca. Tu dopušta da je porodični intimni prostor onih, koji su na svoj način zadužili čovečanstvo emotivno i vizuelno potpuno angažuje.

 

Tako je ona u našu Modernu galeriju dolazila iz prošlosti i daljina: Anu Frank, Ivu Andrića, Betovena i Mocarta, Šekspira, Frojda, Van Goga, Monea, Milenu Pavlović Barili, naravno, i našeg Ljubu Popovića, kao i njegov duh iz ateljea u Parizu, i ovde, u Modernoj galeriji.

 

Slikajući rečima (pitoresktno) enterijere znamenitih ljudi sugestivno nam je prezentovala njihovu posebnost, neobičnost, zanimljivost i životnost.

 

Posle tih velikana ostali su zanimljivi tragovi u njihovom životnom prostoru: razne kolekcije, neobični hobiji, autentični rekviziti i neuništivi ankvititeti… Autorka im je prosto udahnula život svojim orginalnim pristupom. Tako je aktualizovala svaku muzejsku postavku i prenela nam doživljaje iz tih posebnih prostora.

 

Ona je bila prosto čarobna! Mi smo osetili duh dalekih vremena, kao i moć i neuništivost stvaralaca elitne kulture.

 

Kuće, ulazi, prozori i predmeti besmrtnika, ispričali su nam suptilnu priču o kreativnim ljudima.

 

Slavica Stepanović, profesor

 

 

 

 

 

Aktuelno

Radovan Beli MArković (foto: Đorđe Đoković)
Predlozi do 21. avgusta Pre 7 sati 53 minuta

Nagrada "Beli" u čast pisca Radovana Belog Markovića

Udruženje "Beli Povlen" iz Valjeva ustanovilo je novinarsku nagradu "Beli", u znak sećanja na Radovana Belog Markovića, jednog od najvećih srpskih književnika. Priznanje će biti dodeljeno 28....

Dečji parkić u Naselju Milorada Pavlovića (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Objavljena javna nabavka Pre 1 dan 8 sati

Za tri eko-parkića devet miliona dinara

Ministarstvo zaštite životne sredine i grad Valjevo sa devet miliona dinara finansiraće izgradnju tri eko-parkića u okviru projketa "Smanjenje zagađenja zemljišta nastalog usled emisija od divljih...  · 18 komentara