Predstava Policajci (foto: Đorđe Đoković)
Predstava Policajci (foto: Đorđe Đoković)
24.09.2014, 07:17

“Policajci” kao opšta paranoja

č: | fb:

“Abro fest”, sinoć  je otvoren odličnim komadom Slavomira Mrožeka “Policajci”, u režiji Bogdana Trifunovića. Teatrolozi kažu da ovaj tekst igraju samo hrabri pozorišni ansambli. Glumačkoj ekipi i akterima “Abro festa” hrabrost nije manjkala, kao ni želja da sa puno energije, žara i glumačkog majstorstva odigraju komad, koji je napisan u Poljskoj pre 56 godina, a može se smesti u bilo koje vreme i u bilo koju državu. Kada diktatura preuzme vlast i uspostavi potpunu kontrolu prelazi u karikaturalnu fazu u kojoj vlada opšta paranoja, u kojoj zadivljena svojm veličinom izmišlja neprijatelje kako bi opravdala svoje postojanje.

 

Predstava Policajci

Predstava Policajci (Foto: Đorđe Đoković)

Bogdan Trifunović, sinoć u dvostrukoj ulozi reditelja i glumca, kaže da je prvi susret sa “Policajcima”, Slavomira Mrožeka imao pre sedam godina u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

“Čini mi se da je taj tekst više izabrao mene, nego ja njega i tada i danas. Ni nakon sedam godina  ova tema nije izgubila na svojoj aktuelnosti. Jedino što sam malo zreliji, pa je ta zrelost donela i novo viđenje i doživljaj ovog teksta", kaže Trifunović.

Dugim i iskrenim aplauzom publika, očigledno željna pozoršta, nagradila je sjajnu glumačku ekipu “Policajaca”. Igrali su Nikola Jezdić, Uglješa Spasojević, Bogdan Trifunović, Goranka Kalember Lučić, Miroslav Mandić i Zoran Popović. Scenografiju je osmislio Dušan Arsenić, a kostime Branka Šišinački Obradović.

Predstava Policajci

Predstava Policajci (Foto: Đorđe Đoković)

Abro fest se nastavlja u četvrtak, 25. septembra, kada će se publici predstaviti Marko Mak Pantelić, autorskim delom „Sad sam sam“, koje je zapravo master rad na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. 

Ovogodišnji Abro fest okupio je mladu glumačku i rediteljsku ekipu. Sve tri predstave potpisuju mladi reditelji, među njima i Bogdan Trifunović koji ustvrdi da je ovaj deveti Abro fest napredovao u odnosu na prethodne godine i pored manje novca i brojnih teškoća koje prate pozorišne festivale.

“Svako vreme tranzicije je teško, nama predstoji da budemo što bolji u okolnostima u kojima se nalazimo. Poruka je da nema predaje i da se mora gurati napred”, kaže Bogdan Trifunović.

Aktuelno

Kamp kućica u parku na gradskoj parceli (foto: Kolubarske.rs)
Službena beleška Pre 3 sati 35 minuta

11. septembar u Odeljenju komunalne inspekcije

Grad Valjevo u svom voznom parku ima 24 automobila. Uvidom u putne naloge zaključili smo da 11. septembra nijedan automobil Gradske uprave nije korišćen na relaciji Valjevo - Divčibare. Zbog čega...  · 4 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 23 sati 26 minuta

Osumnjičeni za 16 teških krađa i razbojništvo

Policija je uhapsila D. N. i M. Ć. iz Valjeva. Oni su, kako se sumnja, u noći između 5. i 6. decembra, provalili u više ugostiteljskih objekata i prodavnica, prostorije EPS-a, pekaru, frizerski...  · 1 komentar