Izložba Moderno-Sveže (foto: Internacionalni umetnički studio)
Izložba Moderno-Sveže (foto: Internacionalni umetnički studio)
27.07.2022, 09:55

Otvorena izložba najsavremenije grafike iz Slovenije "Moderno = Sveže"

č: | fb:

Kolektivna izložba savremene slovenačke grafike "Moderno = Sveže" sinoć je otvorena u Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića".

 

Ova izložba donosi pregled najnovije grafičke produkcije deset umetnika iz Slovenije, različitih generacija, aktivnih na domaćoj i internacionalnoj likovnoj sceni. Realizovana je u saradnji sa Međunarodnim likovnim grafičkim centrom iz Ljubljane. Pred publikom su radovi Vesne Drnovšek, Nataše Mirtič, Mihe Eriča, Črtomira Freliha, Matjaža Gedera, Svetlane Jakimovske Rodić, Olivera Pilića, Zore Stančič, Helene Tahir i Sonje Vulpes.

 

Izložbu "Moderno = Sveže" otvorila je autor izložbe mr Breda Škranjec, muzejski savetnik, koja je u svom obraćanju prvo predstavila ljubljanski Međunarodni grafički likovni centar.

 

"To je muzej za grafiku i umetnost štampe od druge polovine 20. veka do danas. U isto vreme, on je i značajan producent savremene umetnosti u Sloveniji. Umetnosti koja je fokusirana na grafiku, a nije samo grafika. Međunarodni grafički centar organizuje i međunarodno grafičko bijenale koje je najstarije grafičko bijenale na svetu, počevši od 1955. godine i nikada nije prestao da postoji do danas", kazala je mr Breda Škrjanec.

Breda Škrjanec

Breda Škrjanec (Foto: Internacionalni umetnički studio)

 

Govoreći o grafikama koje je odabrala za ovu izložbu, mr Breda Škrjanec istakla je da su izrađene u zadnjih šest godina, tako da se slobodno može reći da je reč o najsavremenijim grafikama iz Slovenije.

 

"Grafičare sam birala u odnosu na tematiku koja mene interesuje u zadnjih deset do petnaest godina i to je tematika koja se odnosi na sve što se dešava u današnjem društvu u zadnje vreme. Birala sam one grafike koje se bave društveno orijentisanom umetnošću. Puno je tematika koje se vezuju za militantne procese sada u društvu i na vojno naoružane pokrete, kritiku sistema, na ekologiju i na sve ono što čovek doživljava danas. A, tu su naravno i teme koje su više intimističke, individualističke, teme koje pričaju o memoriji, mislima, psihološkim stanjima, nostalgiji. Sigurna sam da sam odabrala najbolje radove i nadam se da ćete uživati u izožbi", rekla je mr Breda Škrjanec.

 

Svečano otvaranje izložbe svojim prisustvom uveličale su i slovenačke umetnice i jedne od izlagača, Vesna Drnovšek i Nataša Mirtič, čiji radovi međusobno korespondiraju na centralnom zidu galerije.

Vesna Drnovšek

Vesna Drnovšek (Foto: Internacionalni umetnički studio)

 

"U centralnom delu postavke su moje grafike koje su u stvari nastale u saradnji sa Natašom Mirtič, kroz nekakvu igru. Razmenili smo grafike. Ja sam njoj poslala neke moje grafik ploče, ona meni njene, i iz toga je nastao nekakav miks moje i njene grafike", kazala je Vesna Drnovšek.

Nataša Mirtič

Nataša Mirtič (Foto: Internacionalni umetnički studio)

 

"Želim pre svega da kažem da mi je drago da sam ovde i jako je lepo videti ovoliku publiku. Vesna je već kazala, sasvim slučajno su naše grafike baš u centru. Nastale su u saradnji tako što smo razmenjivale matrice, što nam je baš dobro došlo kada je bilo vreme karantina, da smo mogli da radimo i na daljinu i da kontaktiramo jedna drugu. Mislim da je iz toga nastalo nešto zanimljivo, a nadam se da će i Vama biti", rekla je Nataša Mirtič.

 

Postavka "Moderno = Sveže" u galeriji Internacionalnog umetničkog studija biće otvorena do 26. avgusta.

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Shit happens Pre 7 sati 21 minuta

Službeni falsifikat!!!

Na zvaničnoj internet prezentaciji grada pod odrednicom Dokumenti/Službeni glasnici u utorak 4. oktobra 2022. oko podneva pojavio se "Službeni glasnik grada Valjeva" broj 12 od 23. septembra...

Škola za trudnice i roditeljstvo (foto: Branko Petrović)
Obeležena Nacionalna nedelja promocije dojenja Pre 5 sati 10 minuta

Dojenje je ulaganje u zdrav život deteta i prevenciju bolesti

Tematskom radionicom Škole za trudnice i roditeljstvo, posvećene dojenju, Dom zdravlja Valjevo je obeležio Nacionalnu nedelju promocije dojenja. "Dojenje je ulaganje u zdrav život deteta i...