Radovan Beli MArković (foto: Đorđe Đoković)
Radovan Beli MArković (foto: Đorđe Đoković)
14.08.2022, 07:49

Nagrada "Beli" u čast pisca Radovana Belog Markovića

č: | fb:

Udruženje "Beli Povlen" iz Valjeva ustanovilo je novinarsku nagradu "Beli", u znak sećanja na Radovana Belog Markovića, jednog od najvećih srpskih književnika. Priznanje će od ovog avgusta svake godine biti dodeljivano za ukupno novinarsko delo u afirmaciji književnosti i kulture.

 

Konkurs je u toku, a članica žirija Vesna Jovanović rekla je za RTS da je Radovan Beli izmaštao belo Valjevo i u njega nastanio svoje junake.

 

"On je od rodnih Ćelija, preko Lajkovca i čitavog kolubarskog kraja napravio jednu osobenu vaseljenu, a svojim književnim junacima otvorio široka polja. Radovan Beli Marković će pre svega ostati upamćen kao istinski književnik i kavaljer", istakla je Vesna Jovanović.

 

Kandidate za nagradu mogu da predlože redakcije, pojedinci, članovi žirija, udruženja. Najvažnije je da u pisanom obliku predlozi stignu do 21. avgusta 2022. godine, ili na adresu Udruženja u Valjevu ili na mejl.

 

"Priznanje će biti dodeljeno 28. avgusta 2022. godine, na Veliku gospojinu, a sastoji se od novčanog dela, od povlenske kugle i povelje. To je samo deo kulturno-umetničkog programa koji će se održati tog dana. Predsednik Udruženja, Matija Bećković otkriće skulpturu Beli, koja je autorsko delo vajara Milutina Rankovića", kazala je Vesna Jovanović za RTS.

Aktuelno

Gradska kuća (foto: Đorđe Đoković)
Gost-post: dr Slobodan Ilič Pre 14 minuta

Odgovornost "ne stanuje" u "sivonji"

Interes odgovornih za budžet jeste da se istina o trošenju sredstava skloni, a oni direktniji bi rekli sakrije od građana i zato se trude da programski budžet i sve oko njega bude velika "crna...

Saop[tenje Pre 1 dan 2 sati

Voda u Kamenici je za piće

JKP Vodovod obaveštava korisnike koji se snabdevaju sa vodovoda Valjevska Kamenica da je voda u distributivnoj mreži za piće i da po svim parametrima odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti...  · 1 komentar