Radovan Beli MArković (foto: Đorđe Đoković)
Radovan Beli MArković (foto: Đorđe Đoković)
14.08.2022, 07:49

Nagrada "Beli" u čast pisca Radovana Belog Markovića

č: | fb:

Udruženje "Beli Povlen" iz Valjeva ustanovilo je novinarsku nagradu "Beli", u znak sećanja na Radovana Belog Markovića, jednog od najvećih srpskih književnika. Priznanje će od ovog avgusta svake godine biti dodeljivano za ukupno novinarsko delo u afirmaciji književnosti i kulture.

 

Konkurs je u toku, a članica žirija Vesna Jovanović rekla je za RTS da je Radovan Beli izmaštao belo Valjevo i u njega nastanio svoje junake.

 

"On je od rodnih Ćelija, preko Lajkovca i čitavog kolubarskog kraja napravio jednu osobenu vaseljenu, a svojim književnim junacima otvorio široka polja. Radovan Beli Marković će pre svega ostati upamćen kao istinski književnik i kavaljer", istakla je Vesna Jovanović.

 

Kandidate za nagradu mogu da predlože redakcije, pojedinci, članovi žirija, udruženja. Najvažnije je da u pisanom obliku predlozi stignu do 21. avgusta 2022. godine, ili na adresu Udruženja u Valjevu ili na mejl.

 

"Priznanje će biti dodeljeno 28. avgusta 2022. godine, na Veliku gospojinu, a sastoji se od novčanog dela, od povlenske kugle i povelje. To je samo deo kulturno-umetničkog programa koji će se održati tog dana. Predsednik Udruženja, Matija Bećković otkriće skulpturu Beli, koja je autorsko delo vajara Milutina Rankovića", kazala je Vesna Jovanović za RTS.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 7 sati 45 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 10 sati 34 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.