Radovan Beli MArković (foto: Đorđe Đoković)
Radovan Beli MArković (foto: Đorđe Đoković)
14.08.2022, 07:49

Nagrada "Beli" u čast pisca Radovana Belog Markovića

č: | fb:

Udruženje "Beli Povlen" iz Valjeva ustanovilo je novinarsku nagradu "Beli", u znak sećanja na Radovana Belog Markovića, jednog od najvećih srpskih književnika. Priznanje će od ovog avgusta svake godine biti dodeljivano za ukupno novinarsko delo u afirmaciji književnosti i kulture.

 

Konkurs je u toku, a članica žirija Vesna Jovanović rekla je za RTS da je Radovan Beli izmaštao belo Valjevo i u njega nastanio svoje junake.

 

"On je od rodnih Ćelija, preko Lajkovca i čitavog kolubarskog kraja napravio jednu osobenu vaseljenu, a svojim književnim junacima otvorio široka polja. Radovan Beli Marković će pre svega ostati upamćen kao istinski književnik i kavaljer", istakla je Vesna Jovanović.

 

Kandidate za nagradu mogu da predlože redakcije, pojedinci, članovi žirija, udruženja. Najvažnije je da u pisanom obliku predlozi stignu do 21. avgusta 2022. godine, ili na adresu Udruženja u Valjevu ili na mejl.

 

"Priznanje će biti dodeljeno 28. avgusta 2022. godine, na Veliku gospojinu, a sastoji se od novčanog dela, od povlenske kugle i povelje. To je samo deo kulturno-umetničkog programa koji će se održati tog dana. Predsednik Udruženja, Matija Bećković otkriće skulpturu Beli, koja je autorsko delo vajara Milutina Rankovića", kazala je Vesna Jovanović za RTS.

Aktuelno

Polet i Vidrak (foto: Đorđe Đoković)
Brigo moja pređi na drugoga Pre 4 sati 55 minuta

"Polet" će biti pripojen "Vidraku"

Pokrenuta inicijativa da JKP "Polet" bude pripojeno JKP "Vidrak", zbog velikih višegodišnjih problema u poslovanju tog javnog preduzeća koje gazduje valjevskim pijacama, potvrđeno je Kolubarskim.rs...  · 4 komentara

Popunjavanje upitnika (foto: Branko Petrović)
Obeležen Nacionalni dan bez duvana Pre 2 sati 48 minuta

"Svaka cigareta smeta"

Obeležen je Nacionalni dan bez duvana akcijom na Gradskom trgu. Građanima je deljen zdravstveno-vaspitni materijal, popunjavali su upitnik - test procene nikotinske zavisnosti. Istraživanja u...