Abro fest plakat (autor Dušan Arsenić)
Abro fest plakat (autor Dušan Arsenić)
26.09.2022, 07:01

Premijerom predstave "Antigona u Njujorku" počinje Abro fest

č: | fb:

Sedamnaesti Abro fest počinje večeras premijerom predstave Gradskog pozorišta "Antigona u Njujorku", po tekstu poljskog pisca Januša Glovackog, u režiji Miroslava Trifunovića.

 

U predstavi igraju Petar Ninić, Božidar Milić, Marina Alagić, Ljubomir Popović i Mira Vuković. Scenografiju uradio Dušan Arsenić, kostimografija Branka Šišinački Obradović, muziku potpisuju Mira Vuković i Dražen Kujundžić.  

 

Prema mišljenju Jana Kota, priznatog teatrologa i pozorišnog kritičara, "Antigona u Njujorku" je jedna od tri najznačajnije drame u dvadesetom veku. Radi se o odlično napisanoj priči, smeštenoj među klošare njujorškog Central parka, u kojoj, nimalo slučajno, dominiraju likovi odbeglih pa propalih istočnoevropljana, doletelih sa svojim snom preko bare, a onda zaglavljenih na svojevrsnoj "deponiji za neuspele"...

Publika će do 1. oktobra imati priliku da pogleda četiri predstave ovog jedinstvenog pozorišnog festivala, koji je prvi put održan 1985. godine, a od pre četiri godine je postao stalna gradska manifesracija.

 

U utorak, 27. septembra gostuje Novosadski novi teatar sa komedijom "Amateri". U četvrtak 29. septembra diplomci Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstavljaju se neobičnom pozorišnom formom "Hajde da improvizujemo". Abro fest se završava u subotu, 1. oktobra još jednom premijerom Gradskog pozorišta, odigraće komediju "Sile u vazduhu".

 

I ove godine scenografiju valjevskih predstava i vizuelni identitet Abro festa potpisuje arhitekta i scenograf Dušan Arsenić, dok je Branka Obradović Šišinačka kreirala kostime za premijerne predstave Gradskog pozorišta.

 

Sve predstave će biti odigrane na velikoj sceni Centra za kulturu sa početkom od 20 časova. 

 

Producent ove tradicionalne kulturne manifestacije je Gradsko pozorište "Abrašević" u saradnji sa ovdašnjim Centrom za kulturu, a pokrovitelji su grad Valjevo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Aktuelno

Izložba u Trnavcu (foto: IUS Trnavac)
U Internacionalnom umetničkom studiju Pre 26 minuta

Otvorena izložba "Terra – Skulpture"

U Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića" otvorena je izložba pod nazivom "Terra -Skulpture". "Čast nam je da imamo priliku da ovde u Interancionalnom umetničkom studiju...

 (foto: )
Ponosni na ovaj jubilej Pre 25 minuta

Škola u Brežđu obeležila 130 godina postojanja

Škola u Brežđu, koja nosi ime čuvenog vojvode Živojina Mišića, proslavila je sto trideset godina postojanja. Škola "Vojvoda Živojn Mišić" osnovana je 1892. godine, a jubilej je proslavljen uz...

Opštinska uprava Ub (foto: Dragana Nedeljković)
Podrška akademcima Pre 21 sati 26 minuta

Konkurs opštine Ub za studentske stipendije

Do 2. decembra otvoren je konkurs za dodelu stipendija studentima koji žive na teritoriji opštine Ub. Uslovi za sticanje ove vrste podrške u studijskoj 2022/23. godini  nisu menjani u odnosu na...