Suzana Radovanović Perić (foto: Đorđe Đoković)
Suzana Radovanović Perić (foto: Đorđe Đoković)
25.09.2014, 13:37

Muzika ima magično dejstvo

č: | fb:

Valjevski gudački kvartet „MISS“, večeras od 19.30 koncertom „Klasika“, prvim od tri koliko je planirano do kraja godine, otvara ovogodišnji ciklus koncerata u galeriji Narodnog muzeja. Nakon „Tragom zvuka kroz vreme“, ,,Sfere duše’’ i „Četiri meridijana”, Missice će ove godine prirediti „Tri lica muzike”. Mr Suzana Radovanović Perić, prva violina, mr Snežana Stevanović, violina, Verica Jakovljević, viola i Irina Vasiljević Damljanović, violončelo, najavljuju donekle drugačiju programsku koncepciju.

„Zamišljen je kao ciklus тri коncerta umetničke мuzike којi specifičnošću programa i interpretacije izlaze iz окvira мuzike i publici отvaraju mogućnost da upozna i prepozna istorijski, sociološki, nacionalni i psihološki značaj umetnosti zvuka кroz razvoj civilizacije. Мuzikom se komunicira, leči , uči i vaspitava, saznanje je najvećih mislioca аntičke Grčke које nas је inspirisalo da svojim коncertima u Мuzeju predstavimo svu svestranost naše umetnosti”, kaže Suzanu Radovanović Perić.

Večerašnji koncert bio je povod da o istrajnosti, entuzijazmu, ljubavi prema muzici, novim projektima, ali i blagodetima muzike razgovaram sa Suzanom Radovanović Perić.

Svake godine Missice podare koncert originalnog naziva. Ovaj put, to je „Tri lica muzike”. Takav način pozivanja na koncert je trend, a prvi je uveo Ivan Tasovac najavljujući koncerte Beogradske filharmonije.

- Reč najavljuje emociju, a muzika emociju oživljava. Ivan Tasovac je jedne sezone koncerte nazivao upravo po emocijama, što je i nama dalo ideju da naš program, koji smo dobro pripremile i osmislile, najavimo sa nekoliko reči, koje će zaintrigirati publiku. Prvi naš ciklus naslovile smo ‘Tragom zvuka kroz vreme’, želeći da podvučemo vezu između Muzeja, prostora u kome sviramo, i muzike. Ove godine namera nam je da sa 'Tri lica muzike' pokažemo da muzika nije samo klasika, da mi koji smo završili muzičku akademiju, živimo život van klasike i da primećujemo i drugu vrstu muzike. Tako ćemo na prvom koncertu dočarati klasično lice muzike, drugi koncert će biti popularno lice, sviraćemo filmsku i evergrin muziku XX veka, i teći koncert će biti nacionalno lice, dela srpskih kompozitora u aražmanu za gudački kvartet - najavljuje Suzana Radovanović Perić.

Plakat za koncert Tri lica muzike

Plakat za koncert Tri lica muzike

Valjevo ima publiku za koncerte klasične muzike.

- Kada smo završile studije i vratile se u Valjevo, prilično ambiciozno smo se predstavile javnosti sa pričom da želimo da oživimo klasičnu scenu u gradu i da želimo da sviramo klasičnu muziku. Mnogi su pomislili da nismo normalne i da nismo svesne sredine u kojoj se nalazimo. Ispostavilo se da taj stereotip da manji gradovi ne prihvataju klasičnu muziku ne važi za Valjevo. Prepuna sala u Muzeju svih ovih godina je dokaz da imamo publiku, a tome je u velikoj meri doprineo, upravo, i naš koncept koncerata, kao i to što uvek pokušavamo da na tim koncertima napravimo kontakt sa publikom. Uostalom, upravo je publika naš osnovni pokretač – kaže prva violina kvarteta MISS.

Galerija u Muzeju je idealan prostor za koncerte klasične muzike.

- Taj prostor smo otkrile sasvim slučajno Snežana i ja. U Muzeju je bio organizovan neki program u kome su učestvovali đaci Muzičke škole. Nakon njihove tačke provirile smo u prazan prostor galerije i učinilo nam se da je idealan za koncerte. Kada su naši učenici zasvirali zapljusnuo nas je muzički talas i tada smo zaključile – ovo je pravi prostor za naše koncerte. Galerija Muzeja je neverovatno akustična, topla i ima pravu atmosferu za klasičnu muziku, a istovremeno izlazimo iz konvencionalno - tradicionalne priče koja podrazumeva i tradicionalne prostore. Tako smo direktoru Muzeja Vladimiru Krivošejevu predložile da u galeriji organizjemo koncerte, a on, uvek otvoren za nove ideje, rado je prihvatio. I što je, takođe važno, taj prostor živi i nakon kncerata – zadovoljna je otkrićem novog prostora Suzana Radovanović Perić.

Pre četrdeset godina valjevski osnovci su učeni da vole klasičnu muziku kroz koncerte koje je svake nedelje organizovala Muzička omladina. Nažalost takvih koncerata, danas nema. Da li Missice planiraju da svojim konceratima približe lepotu klasične muzike najmlađima?

- Kao da ste vidoviti. Sledeći naš projekat  'Mala školska muzika', koji će se realizovati u okviru Dečje nedelje, upravo je za osnovce - učenike drugog razreda. Na tim koncertima ćemo izvoditi najpopularnija dela, koja su deci već poznata preko filmova, crtaća, reklama, i tako ćemo pokušati da otvorimo u njima dimenziju preko koje će pokušati da shvate i zavole tu muziku. Dakle, želja nam je da u njima probudimo neke asocijacije, ali i da ih upoznamo sa pojmom koncerta, koji smo zamislile da bude interaktivan. Već imamo dobro iskustvo sa mališanima iz Lazarevca, gde smo ovog proleće realizovale jedan sličan projekat. I to je, veruj mi, najlepši koncert koji smo ove godine radile – proleteo je za tren, prepun emocija i lepog raspoloženja – kaže članica MISS.

 
Suzana Radovanović Perić

Suzana Radovanović Perić (Foto: Đorđe Đoković)

Muzika za pročišćenje i spokoj

Vedrina, pozitivan stav, optimizam, energija i čarobni osmeh nisu silazili sa Suzaninog lica dok smo razgovarale. Majka preslatkih Hane i Viktora, supruga, kći, profesorka u Muzičkoj školi, članica kvarteta... previše obaveza i posla, a uprkos tome uvek osmeh i vedar duh. Tajna je u muzici?

- Muzika ima magično dejstvo. Deluje tamo gde ne deluju ni reči, ni dodir, ni pogled. Direktno je usmerena na dušu, jer u čoveku razvija neki mir, spokoj, ali i ispravan stav i ispravan pogled na život. Neke životne, svakodnevne, okolnosti utiču na raspoloženje. Hana i Viktor urade nešto, što me iznervira, bavim se nekim glupostima – međuljudskim odnosima, ophrva me hiljadu nekih stvari, a ja onda uzmem violinu i tog trenutka se osetim pročišćeno i spokojno - kaže Suzana Radovanović Perić.

„Tri lica muzike”.

Večerašnji koncert kvarteta MISS od 19.30 u galeriji Muzeja, koji će biti posvećen Hajdnu i Dvoržaku, biće zaokružen nastupom orkestra Feniks, koji je sastavljen od kvarteta MISS, njihovih đaka i koleginica iz Muzičke škole. „To je naš najveći san, u nekom profesionalnom smislu,  da u Valjevu napravimo kamerni gudački orkestar“, kaže Suzana Perić Radovanović.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 17 sati 59 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 20 sati 36 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara