Skulptura (Eugenio Rinaldo)
Skulptura (Eugenio Rinaldo)
23.11.2022, 10:45

Izložba "Terra - Skulpture"

č: | fb:

U Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića" večeras u 19 časova biće otvorena izložba "Terra - Skulpture". Postavku čini 20 skulptura rađenih u terakoti, izabranih iz bogate, vredne i jedinstvene kolekcije Centra za likovnu i primenjenu umetnost "Terra" iz Kikinde.

 

Izložba predstavlja prikaz umetničkih dela rađenih na Interanacionalnom simpozijumu skulpture u terakoti velikog formata "Terra", čiji su autori eminentni akademski vajari iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Holandije, Turske, Južne Koreje i Japana. Pred publikom su dela Slobodana i Miroslave Kojić, Ane Bešlić, Mrđana Bajića, Dragane Ilić Kažić, Igora Smiljanića, Branka Ružića, Ivana Kožarića, Koste Angeli Radovanija, Mojice Smerdu, Francesca Roviella, Antonia Di Tommasa, Eugenia Rinalda, Paole Gasparotto, Zlatka Glamočaka, Jeroena Meijera, Seme Okan Topač, Chung Bowon, Yuko Hihare i Kohta Sakaia.

 

Izložba skulptura iz kolekcije "Terra" biće otvorena do kraja godine.

 

Verica Nemet, istoričarka umetnosti Centra za likovnu i primenjenu umetnost "Terra", istakla je u uvodnom tekstu pisanom za katalog koji prati ovu izložbu, da je na odabranim radovima prisutna svedenost likovnog izraza, odsustvo boje, odnosno poštovanje svih vrednosti primarnog materijala - gline - terakote, lagana struktura, geometrijska apstrakcija, simbolički realizam, kao i analitički tretman figuracije.

 

"Izloženi zajedno ostavljaju utisak težnje ka nematerijalnom, ali u isti mah ka monumentalnom. Za jedan deo radova karakterističan je pogled unazad, osvrt na sopstvenu ili kolektivnu prošlost u cilju rešavanja pitanja identiteta, u kome je vidljivo istaknut konflikt pojedinac - društvo, pojedinčno - kolektivno. Takva vrsta razmatranja iziskuje određenu kreativnu slobodu, koja je svakako umetnicima učešćem na Simpozijumu "Terra" bila omogućena. Istraživanje odnosa tradicionalno shvaćenog pristupa terakoti, kao i eksperimentisanje sa istom, takođe jeste osobenost izloženih radova", napisala je istoričarka umetnosti Verica Nemet.

Skulptura (Branko Ružić)

Skulptura (Branko Ružić)

 

Internacionalni umetnički studio "Radovan Trnavac Mića" zahvaljuje se Centru za likovnu i primenjenu umetnost "Terra" iz Kikinde, koji predstavlja važnu tačku na svetskoj umetničkoj mapi podsticaja i podrške razvoju skulpture u terakoti, na izuzetnoj saradnji, koja je tek započeta i neće se okončati samo na ovoj izložbi. Već, 2. decembra 2022. godine, u Galeriji "Terra" u Kikindi, biće svečano otvorena izložba selektovanih dela iz kolekcije Internacionalnog umetničkog studija.   

           

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 2 sati 46 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 2 sati 47 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 21 sati 40 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara