13.12.2022, 10:12

Koncert "Nebeska Rusija - 4 maljčika"

č: | fb:

Koncert "Nebeska Rusija - 4 maljčika" klavirskog dua Aleksandar Šandorov - Nemanja Nikolić, u muzičkoj školi "Živorad Grbić" u utorak, 13. decembra, u 19 časova.

 

Projekat pod nazivom "Nebeska Rusija - 4 maljčika", posvećen je sećanju na Vladu Divljana. U njemu učestvuje pijanista Aleksandar Šandorov, koji u klavirskom duu sa Nemanjom Nikolićem povezuje muziku omiljenog kompozitora svih učesnika projekta, Sergeja Prokofjeva, sa autorskom muzikom Vlade Divljana.

 

Koristeći citate Prokofjeva i Divljanove autorske kompozicije, oni stvaraju autentično i novo muzičko delo maksimalno poštujući notne zapise koje koriste.

 

Kroz naslov projekta, kao i kroz sam koncertni program jasno se aludira na "dobri duh" Vlade Divljana jer se koriste nazivi pesme, odnosno filma koji je nedavno snimljen o njemu (pesma "Maljčiki", film "Nebeska tema". Termin Rusija se u nazivu projekta koristi zbog porekla Prokofjeva čija se muzika koristi u koncertnom izvođenju).

 

Ovakav muzički izraz, s jedne strane postaje zanimljiv svim ljubiteljima muzike Prokofjeva, ali i umetničkog izraza Šandorova, a s druge strane intrigantan onima koji su rado slušali hitove Divljana.

 

Aleksandar Šandorov je dobitnik brojnih nagrada, među kojima su nagrada iz fonda Emil Hajek, za najtalentovanijeg studenta u Milvokiju i Oktobarska nagrada Grada Beograda za najbolji koncert na Bemusu 1991. godine.

 

Šandorov je imao niz solističkih koncerata i nastupa sa simfonijskim orkestrima i kamernim ansamblima na prostoru nekadašnje Jugoslavije, u Slovačkoj, Austriji, Francuskoj, Španiji, Bugarskoj, Holandiji, Engleskoj, Kanadi i SAD. Pored klasične muzike, svira savremenu i rok muziku.

 

Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu gde je diplomirao i magistrirao, Šandorov radi kao profesor na Katedri za klavir. U njegovoj klasi diplomirali su brojni studenti,  a mnogi su osvojili međunarodne nagrade.

 

Među njegovim bivšim studentima je i Nemanja Nikolić. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu upisuje 2004. godine i diplomira 2010. godine na Katedri za klavir sa najvišom ocenom. Iste godine nastavlja svoje obrazovanje na višim specijalističkim studijama na matičnom fakultetu. Specijalističke studije završava 2012. godine sa najvišom ocenom.

 

Radi kao korepetitor u Muzičkoj školi "Petar Konjović" u Beogradu, član je nekoliko kamernih sastava a pored klasičnog programa izvodi i popularni, džez i filmski repertoar.

 

Valjevska muzička škola je partner u projektu koji je podržan od strane Ministarstva kulture.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 5 sati 53 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 3 sati 3 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 5 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara