Valjevski filmski susreti  (foto: Kolubarske.rs)
Valjevski filmski susreti (foto: Kolubarske.rs)
16.12.2022, 12:41

Valjevske filmske susrete otvorio film "Heroji radničke klase"

č: | fb:

Deveto izdanje festivala Valjevski filmski susreti sinoć je otvorio film "Heroji radničke klase" Miloša Pušića, čiji je jedan od scenarista Valjevac Dušan Spasojević.

 

Festival, pod sloganom "Sada je pravo vreme", traje od 15. do 18. decembra, a ulaz za sve projekcije je, kao i svake godine, slobodan.

 

Valjevski filmski susreti neguje stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz takmičarski program, omogućava razvoj mlade publike kao i filmsku edukaciju naših sugrađana svih uzrasta i zanimanja. Glavni program čine kratkometražni filmovi mladih autora, kao i dugometražni igrani i dokumentarni filmovi iz zemlje i regiona, uz propratne programe, koji uključuju muzički program i radionice.

 

Glavni program festivala čine tri selekcije – regionalni takmičarski program kratkometražnog filma, revijalni program igranog i dokumentarnog filma i kao novost ove godine, revijalni program krakometražnog eksperimentalnog filma. Filmovi će biti prikazani u Bioskopu 85. Ulaz je, kao i svake godine, slobodan.

 

U okviru revijalnog programa biće prikazani igrani filmovi Heroji Gorana Nikolića, Usekovanje Siniše Cvetića, Punim plućima Radislava Jovanova Gonza, Kristina Nikole Spasića i Posle zime Ivana Bakrača. Pored igranih, u sklopu revijalnog programa moći ćete da pogledate i dokumentarni film RampartMarka Grbe Singha.

 

U okviru takmičarskog programa prikazaće se 14 ostvarenja mladih autora iz regiona: 9-5 Maše Šarović, Čekaj me ovdeAlekse Borkovića, Prva uloga Stevana Vojvodića,Neighbours Juša Hrastnika, Ječam žela Andrije Mugoša, Polica Matije Lukača, KrotkiJovana Dimoskog, Probna Vožnja Mirze Abdagića, Pregoreo Nemanje Mladenovića, Smak sveta Maye Janković, ZgaženeAleksandra Teokarevića, Ništa o mojoj majci i sestri Petra Lakića,Animus Milice Spasojević i Sjeverni pol Marije Apčevske.

Valjevski filmski susreti

Valjevski filmski susreti (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na festivalu će se i ove godine dodeliti dve nagrade. Nagradu Slobodan Golubović Leman,čiji je autor Jelena Popović, dodeljuje žiri koji je ove godine u sastavu producentkinje iz Hrvatske Sabina Krešić, glumice Maje Šuše i dramaturgaDragana Nikolića. Nagrada Mladi autor koja podrazumeva novčani iznos kao i sliku valjevskog slikara Miodraga Pešića ove godine se dodeljuje najboljem reditelju, a odluku o pobedniku doneće filmski umetnici iz Valjeva koji žive i rade u inostranstvu: reditelj Zoran Đorđević i fotografi i snimatelji Dušan Đorđić i Nenad Stevanović.

 

Revijalni program eksperimentalnog filma je nastao ove godine zbog velikog interesovanja autora i prijavljenih kratkih eksperimentalnih filmova za takmičarsku selekciju. Ove godine pravimo posebno mesto za eksperimentalni film i dvodnevnom radionicom alternativnog filma koju će voditi producentkinja Savina Smederevac.

 

I ove godine građanima, pored filmskog, biće ponuđen i muzički program.

 

Valjevski filmski susreti neguju stvaralaštvo mladih filmskih autora iz regiona kroz svoje programe i filmsku edukaciju, s ciljem da festival utiče na razvoj mlade publike i interesovanje za regionalni autorski film.

 

Festival organizuje Vakum u saradnji sa Centrom za kulturu Valjevo, Modernom galerijom i MMF Avanturom, a podržali su ga Ministarstvo kulture Republike Srbije i grad Valjevo.

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 10 sati 25 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 17 sati 22 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica 18.04.2024

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 7 komentara