Knjiga Jelene Obućine (foto: Kolubarske.rs)
Knjiga Jelene Obućine (foto: Kolubarske.rs)
16.02.2023, 11:16

Knjiga Jelene Obućine "O Njima zbog Nas" u Tchardaku

č: | fb:

Promocija knjige "O Njima zbog Nas", novinarke Jelene Obućine, u četvrtak, 16. februara 2023. godine u 19 časova u Tchardaku, Trg kneginje Ljubice.

 

"Ovoga puta nešto malo drugačije u pivnici. U goste nam dolazi draga Valjevka Jelena Obućina, i po prvi put će u svom gradu predstaviti svoj književi prvenac 'O Njima zbog Nas'. Ko voli njene upečatljive televzijske najave, sigurno će voleti i ovu knjigu!", piše u pozivu organizatora.

 

Na dvesta strana kroz minut sada kultnih uvoda koje je Jelena Obućina pisala i govorila za "Pregled dana" Njuzmaks Adria predstavljeno je ono što nam se dešavalo od 2020. do 2022. godine.

 

"Jelena Obućina nadmoćno izlazi iz oveštalog medijskog klišea i stvara nove forme komunikacije koje su pored izrazite originalnosti bliske duhu aforističarskog minimalizma i lepoti poezije u prozi. Svoju kreativnu igru ona ostvaruje na individualnoj stazi koja je podstiče da stigne do punoće misaonog samoodređenja. Sve što se dešava pred našim očima i što nam se događa u ovoj ubrzanoj i naopakoj stvarnosti ona kondenzuje u minijaturni kritički komentar eruptivne snage i značenja", napisao je u predgovoru sociolog Ratko Božović.

 

Dodaje da Jelena Obićina u svojim autorskim komentarima, sa pouzdanim stavom, ponajviše demistifikuje zbrkane događaje naše stvarnosti.

 

"Čini to pronicljivo, oštroumno i beskompromisno, uvek sa kritičkim nabojem i sa osećanjem za realnost. Njen narativ je krajnje redukovan, postmoderan, uvek paradigmatičan za celinu društvenog zbivanja. Ona zna da barata i sa rečima i sa mislima i sa idejama. Zna da ih usaglasi i da ih naglasi. Reči, kojima pridaje najveći zančaj, zna da zaustavi kad su one sebi dovoljne i kad proizvode kritičku otvorenost. Svaka njena reč, uvek dobro izabrana, potentna je toliko da sama po sebi stiže do pojma. I do poente.

 

Jelena Obućina najviše otkriva ono što je u društvu zatamnjeno i prekriveno mrežama prevare, ono što se želi sakriti ili potisnuti iz javnog polja i slobodne javnosti", napisao je sociolog Ratko Božović u predgovoru za knjigu "O Njima zbog Nas".

 

Naslovnu stranu knjige, u izdanju Dan Grafa, uradio je karikaturista Predrag Koraksić Koraks, a predgovor je napisao sociolog Ratko Božović.

 

Jelena Obućina rođena je 1982. u Bajinoj Bašti, završila je Valjevsku gimnaziju, a potom Fakultet političkih nauka. Kako kaže, već sa 12 godina radila je dečju emisiju na valjevskom Radio Patku, sa 15 počela da piše za valjevski nedeljnik "Napred". Pre angažmana na RTS-u, gde je bila i deo tima informativne emisije Oko, radila je i na B92. Još početkom karijere, koji je provela u RTS-u kao urednica Dnevnika 3, Obućina se postavila prema profesiji kao neko sa integritetom.

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 2 sati 51 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 2 sati 52 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 21 sati 45 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara