Radovan Mića Trnavac (foto: Đorđe Đoković)
Radovan Mića Trnavac (foto: Đorđe Đoković)
18.04.2023, 06:59

Retrospektivna izložba Miće Trnavca u galeriji Centra za kulturu Kovin

č: | fb:

Retrospektivna izložba slika i objekata akademskog slikara Radovana Trnavca Miće pod nazivom "Realno - Nadrealno" biće otvorena od 18. do 30. aprila u galeriji Centra za kulturu Kovin.

 

Ovom Mićinom izložbom svečano je, krajem septembra 2022. godine, u Valjevu proslavljen jubilej 25 godina postojanja i uspešnog rada Internacionalnog umetničkog studija, čiji je upravo Radovan Trnavac Mića idejni tvorac i koji od 1997. godine sa ponosom nosi njegovo ime. Preuzimanje Mićine retrospektivne izložbe "Realno - Nadrealno" simbolično označava početak saradnje Centra za kulturu Kovin i valjevskog Internacionalnog umetničkog studija.

 

Postavku čine Mićina dela nastala u periodu od 1976. do 2017. godine i kao što svaka retrospektiva "lista" neku istoriju, tako je ovde posmatrač u prilici da "prelista" stranice čudesne Mićine enciklopedije i da na njegovim platnima otkrije mnoge arhetipske simbole civilizacije.

 

Sam Mića Trnavac često ističe da je misao najvažniji momenat njegove kreacije. "Smisao duše je misao, a ja slikam kao što mislim", naglašava Trnavac.

Maza (Radovan Trnavac Mića)

Maza (Radovan Trnavac Mića)

 

Istoričarka umetnosti Marina Cvetanović u likovnoj kritici konstatuje da je kulturna istorija sveta konstanta slikarske poetike Miće Trnavca. Ona iznosi zapažanje da je Mićina slika sačinjena iz realnih segmenata, iz viđenog, iz izmaštanog, od realnog, do nadrealnog, ali da nas sadržaj njegove slike i upozorava, sakuplja u sebi neke zaboravljene momente iz prošlosti, otvara nam pitanje gde je granica između onoga što vidimo i čega se prisećamo.

 

"Klasicista po jednostavnosti izraza i harmoničnosti, kako boja tako i oblika, ali postmodernista po duhovnosti i intelektu koje stavlja ispred svega, Trnavac pokazuje kompleksnost svoje ličnosti i stabilno izgrađene stavove o sebi, čoveku i planeti. Time prevazilazi okvire nacionalnog u svom poimanju sveta, iako svojim delom i zalaganjem u svakom trenutku promoviše ono najbolje u srpskoj kulturi i umetnosti uopšte", ističe Marina Cvetanović uz napomenu da se teškim radom, neiscrpnom pozitivnom energijom, praštanjem i žrtvovanjem, može doći do renesanse, koju tako priželjkuje i proriče Mića Trnavac.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 1 dan 1 sati

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara