Plakat (foto: Đorđe Đoković)
Plakat (foto: Đorđe Đoković)
08.11.2014, 09:56

“Istorija dolazi kod nas”

č: | fb:

Svečanom akademijom večeras u 20 časova u Centru za kulturu počinje program obeležavanja 100 godina od Prvog svetskog rata i Kolubarske bitke. Na današnji dan 1914. godine u Valjevu je, u zgradi Višeg suda, održana sednica Srpske vlade i Vrhovne komande na kojoj je doneta istorijska odluka da se borba protiv Austrougarskog zavojevača nastavi do konačne pobede.

Petar Stanojlović

Petar Stanojlović (Foto: Đorđe Đoković)

Svečana akademija, koju režira Petar Stanojlović, je umetnička rekonstrukcija istorijske sednice, kojoj su prisustvovali kralj Aleksandar Karađorđević, predsednik Vlade Nikola Pašić i general Živojin Mišić. Stanojlović se, bežeći od  “komemorativnog karaktera, koji obično imaju svečane akademije i proslave jubileja”, odlučio za ideju da “istorija dođe kod nas”.

“Mi ćemo na svečanoj akademiji dovesti istoriju kod nas, na scenu Centra za kulturu, tako što ćemo napraviti jedan igrokaz koji je svojevrsni rijaliti šou. Tačnije, direktno ćemo se uključiti u sednicu Vlade Srbije u 1914. godinu. Biće to jedan svojevrsni put u vremeplov, koji je naravno protkan umetničko - muzičkim programom”, najavljuje večerašnju svečanu akademiju režiser Petar Stojanović verujući da će “nekonvencionalnost večerašnjeg programa otvoriti neke nove puteve za neke nove mlade ljude, koji će se izražavati u svim okvirima pa čak kada su u pitanju i ovakvi događaji”.

Gradonačelnik Stanko Terzić

Gradonačelnik Stanko Terzić (Foto: Đorđe Đoković)

Gradonačelnik Stanko Terzić je, podsećajući na istorijsku ulogu Valjeva u Prvom i Drugom svetskom ratu, hrabrost vojnika i oficira, na požrtvovanost Valjevaca, kada je ceo grad bio bolnica, pozvao sugrađane da dođu na svečanu akademiju večeras u Centar za kulturu.

Novembar i decembar  biće u znaku brojnih programa kojima će biti obeležen značajan jubilej. “Valjevo je pripremilo najozbiljniji i najsadržajni program kojim se, ne samo u Valjevu, obeležava 100 godina od Prvog svetskog rata i Kolubarske bitke”, ponosno zaključuju organizatori.

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 5 sati 5 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...