Konstantin Kostjukov (foto: Đorđe Đoković)
Konstantin Kostjukov (foto: Đorđe Đoković)
09.03.2015, 19:47

"Svaki grad treba, bar jednom godišnje, da dovede balet"

č: | fb:

Valjevska publika je uživala u Gala koncertu Konstantina Kostjukova i zvezda Beogradskog baleta, Tamare Ivanović, Milana Rusa, Bojane Žegarac, Igora Pastora i Teodore Spasić. Jednočasovni program sadržao je najatraktivnije segmente iz poznatih baleta "Ko to tamo peva", "Uspavana lepotica", "Don Kihot", "Labudovo Jezero", "Krcko oraščić" i "Grk Zorba". Bila je to vešta kombinacija modernog i klasičnog baleta, koja je oduševila valjevsku publiku. 

Teško je baletsku predstavu “izvesti” van Beograda i Narodnog pozorišta, zbog velikog ansambla i zahtevne scenografije. Otuda, manja sredina ili kako mnogi vole da kažu, provincija, ostaje uskraćena za užitak i doživljaj baletske predstave. Jedan od načina da se približi, bar deo, baleta osmislio je Konstantin Kostjukov organizujući Gala koncert.

- Ideja Gala koncerta je da bude kolaž, sadržan od više kompozitora, različitih kostima, stilova i deonica. Ono što je bitno jeste da je koncert prilagođen za bilo koji ukus, za one koji vole tradicionalan balet, klasičan, ali i za ljubitelje moderanog baleta u kome je telo više u pokretu. Naša želja je da promovišemo ovu umetnost, koja je sve popularnija i koja ulazi i u druge profesije. Tako se danas u drami i operi sve više koristi pokret, jer pored glasa i emocije na licu, važan je i govor tela. Publika je već navikla i rado gleda pozorišne predstave, ali su još uvek malo zastupljeni balet i opera, za razliku od Evrope gde je jednaka zainteresovanost za pozorište, balet, operu. Umetnost je važna za mladu generaciju, koja nema priliku da sluša Čajkovskog, jer ga retko koja porodica sluša, a još ređe ga “puštaju” na televiziji. Dominira estrada, američki filmovi sa puno pucnjave i ubistva. Mislim da je mladoj generaciji bolje da slušaju Čajkovskog i gledaju balet, nego da sede uz televizor i gledaju film prepun krvi.

Konstantin Kostjukov

Konstantin Kostjukov (Foto: Dragan Krunić)

Konstantin Kostjukov je u detinjstvu želeo da bude pijanista, otuda je išao u Muzičku školu. Međutim, nadjačala je, uz talenat, tradicija.

Moj otac je bio baletski igrač. Kada je video moje predispozicije usmerio me je ka baletu, i nije pogrešio. U čarobni svet pozorišta i umetnosti uveo me je kada sam imao devet godina. Mogao sam da se rukujem sa Spartakom, sa Romeom, Julijom, princom, princezom…to su bili dovoljni razlozi da se i ja opredelim za tu vrstu umetnosti. Kasnije sam shvatio da je balet više od igre. To su skokovi, vrteške, izražavanje sebe kroz druge likove. Balet sadrži mnogo toga u sebi, od književnosti, jer moraš dobro da poznaješ tekst ili komad koji radiš, do glume, jer mi glumimo telom. Umesto reči mi moramo emociju i tekst (radnju) da pokažemo telom, da publika zna o čemu se radi. To je naša, ni malo laka uloga. Baletski igrači treniraju, kao sportisti, dva puta dnevno i to od šest do osam sati svaki dan. S tim što sportisti, za razliku od nas, ne troše emocije, a emocije uzimaju najviše snage - kaže Kostjukov.

Valjevci su imali priliku da gledaju balet pre 55 godina, na otvaranju Dom kulture, kada je gostovalo Narodno pozorište sa baletom “Ohridska legenda”. Pre nekoliko godina odigran je moderan balet “Ko to tamo peva” Narodnog pozoriša, za koji se tražila karta više. Zasigurno bi se karta više tražila i za balet “Grk Zorba”.

(Foto: Đorđe Đoković)

- Grk Zorba je velika predstava sa velikim ansamblom, koji čine balet sa 50 igrača i hor sa 60 pevača, tako da je nemoguće da na sceni vašeg Centra za kulturu bude preko 100 izvođača. Upravo je to problem što ne možemo da gostujemo van Beograda, a to bi smo i mi želeli. "Grk Zorba” može da dođe u Valjevo, ali ne u punom sastavu, tačnije može bez hora, uz muzičku matricu, mada to neće biti ista predstava i isti užitak. Tako smo bez hora išli u Banjaluku i moram reći da je i sa baletom bez hora publika bila oduševljena. Mislim da bi svaki grad trebalo bar jedanput godišnje da dovede balet, koncert klasične muzike, operu, pre svega zbog mladih. Ne samo da spoznaju i neku novu umetnost, nego i da, možda, otkriju talenat za balet, muziku, glumu...

Konstantin Kostjukov i zvezde Beogradskog baleta imali su preko 130 koncerata u Srbiji. Prvak baleta Narodnog pozorišta pokušavao je da dođe sa Gala koncertom u Valjevo ranije, međutim, kako reče, prethodno rukovodstvo nije bilo zainteresovano za balet. “Da je to bila loša odluka dokaz je i ova predivna publika”, kaže Kostjukov i dodaje da će “Grk Zorba” sigurno doći u Valjevo, "ako ga pozovete”.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 7 sati 7 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 1 dan

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 6 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...