<p>Prof. dr Stani&scaron;a Tutnjević i Petar Pajić</p> (foto: Đorđe Đoković)
<p>Prof. dr Stani&scaron;a Tutnjević i Petar Pajić</p> (foto: Đorđe Đoković)
11.06.2014, 15:01

Desankina nagrada Petru Pajiću

č: | fb:

Pesnik Petar Pajić dobitnik je nagrade „Desanka Maksimović“ za sveukupan doprinos srpskoj poeziji. Nagrada mu je uručena u Brankovini, na svečanosti koju tradicionalno organizuje Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ zajedno sa Zadužbinom „Desanka Maksimović“ i Valjevskom gimnazijom, pod pokroviteljstvom Grada Valjeva.

Predsednik žirija prof. dr Boško Suvajdžić danas je  rekao da se ova nagrada simbolično vratila kući.

- Petar Pajić je vrsni liričar, posvećenik pesničke reči, izuzetan znalac poezije. Čist lirik, koji u svom izrazu spaja tradicionalno i moderno, lično i zavičajno, istorijsko i intimno. Pajić je i zapaženi satiričar, čija je crnohumorna oštrica usmerena na društvenu zbilju, na običnu ljudsku svakodnevicu i život u Srbiji. Nesumnjiva je duhovna veza ovog pesnika sa velikim pesničkim delom Desanke Maksimović – kazao je prof. dr Boško Suvajdžić.

(Foto: Đorđe Đoković)

Nagradu je pesniku uručio prof. dr Staniša Tutnjević, upravitelj Zadužbine „Desanka Maksimović“. Petar Pajić je u svom obraćanju govorio o poeziji velike pesnikinje, uz prisećanje na zajedničke susrete. Nakon svečanosti nam je rekao da je ova nagrada za njega posebna zato što žiri ne čine Valjevci, ali pošto je on Valjevac, smatra je zavičajnom. Naglasio je i da nam Desankina poezija nikada nije bila potrebnija nego danas.

- Njena poezija nam je potrebna danas kada nas otuđuju od samih sebe, kada nam govore da se odreknemo prošlosti, da zaboravimo svoje ime i prezime. Desanka kao riznica čuva sve to u svojoj poeziji i zbog toga je sada najpotrebnija. Potrošačko društvo je učinilo da poezija ostane na margini i sve što vredi je na margini. Danas je zanimljivije u nekom tabloidu da li se neka glumica razvela ili nije, jer se više zarađuje i više se to čita nego poezija. Međutim, ja mislim da je poezija uvek imala isti broj čitalaca i poezija je samo za posvećene – kazao je Pajić.

Petar Pajić je rođen 1935. godine u Valjevu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu (grupa za jugoslovensku i opštu književnost). Bio je zaposlen kao novinar u Radio Beogradu. Od prve zbirke pesama „Dan“ u izdanju Matice srpske iz 1958. godine, objavio je petnaestak zbirki poezije, desetak zbirki pripovedaka, a publikovao je i dve zbirke satiričnih tekstova, kao i knjigu za decu. Njegova poezija i proza su prevođene na više jezika i zastupljene su u domaćim i stranim antologijama. Dobitnik je brojnih književnih nagrada i priznanja.

Prvi dobitnik nagrade „Desanka Maksimović“ je 1994. godine bio Akademik Ljubomir Simović, a prošlogodišnji je Milan Đurđević, kome je u okviru nagrade objavljena zbirka „Pepeo u bašti“. Uz stihove Desanke Maksimović, koje je govorila Marijana Andrić, i stihove Petra Pajića koje je kazivao glumac Uglješa Spasojević, gosti su uživali u zvucima klasike u izvođenju Tria Amoroso. Danas su položeni venci i cveće na grob čuvene pesnikinje.

Dobitnica nagrade- Helena Petrović

Dobitnica nagrade- Helena Petrović (Foto: Đorđe Đoković)


Ovaj dan posvećen pesništvu započet je poetskim časom u dvorištu Valjevske gimnazije, gde je svoje stihove govorila i pobednica XXI srednjoškolskog konkursa „Desanka Maksimović“ za najbolju zbirku poezije. Ove godine to je Helena Petrović, maturant Filološke gimnazije u Beogradu, koja je nagrađena za zbirku „Život iz kesice“.

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 14 sati 39 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 11 sati 49 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 5 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 14 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara