Noć muzeja (foto: Đorđe Đoković)
Noć muzeja (foto: Đorđe Đoković)
18.02.2016, 08:06

Ustanove kulture izgubile status od naconalnog značaja

č: | fb:

Narodni muzej, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” i Moderna galerija, nemaju više status ustanove kulture od nacionalnog značaja, koji im je Vlada Srbije dodelila 2013. godine. Odluku o ukidanju tog zvanja doneli su poslanici Skupštine Srbije pre nedelju dana, kada su usvojili Zakona o kulturi, kojima se ukida postojanje ustanova kulture od nacionalnog značaja.

”Žao nam je što smo izgubili zvanje ustanove kulture od nacionalnog značaja, jer je to ipak neka vrsta državnog priznanja izvršnosti našeg stručnog rada”, kaže direktor Narodnog muzeja u Valjevu dr Vladimir Krivošejev i dodaje da je to priznanje značajno i pored toga što je pre tri godine devalvirano.

Vladimir Krivošejev

Vladimir Krivošejev (Foto: Đorđe Đoković)

Krivošejev objašnjava da je status ustanove kulture od nacionalnog značaja sadržao dva elementa - to je priznanje i prestiž, ali je imao i praktičnu korist. „Zakon je predviđao da ustanove kulture od nacionalnog značaja imaju prioritet prilikom konkurisanja kod Ministarstva kulture za finansiranje projekata. Od 2013. godine raspisana su samo dva konkursa, tako da taj prioritet nije postojao. Kako su sredstva dodeljivana ranije tako su i nakon 2013. godine, pa mnogim ustanovama, koje su dobile status od nacionalnog značaja, nisu prolazili projekti ili su novac dobijale ustanove koje nisu imale status od nacionalnog značaja. Tako da se taj kriterijum ili prioritet nije ni primenjivao”, objašnjava Krivošejev i naglašava da je gubitak statusa, praktično samo gubitak priznanja.

Ukidanjem statusa ustanove kulture od nacionalnog značaja Narodni muzej u Valjevu, koji je dobitnik brojnih nagrada, ostao je bez zvaničnog priznanja za dosadašnji uspešan rad. Muzej je dobitnik nagrade Muzejskog društva Srbije za najbolji muzej u prethodnoj godini, dobijene 2005. i 2008, nagrada Turistički cvet dodeljena je u 2012, kao i nagrada nacionalnog odeljenja UNESCO-vog udruženja ICOM za kustoski poduhvat 2013. godine.

Direktor valjevskog Muzeja podseća da je od trenutka kada je doneta odluka da 60 ustanova kulture dobiju status od nacionalnog značaja, već tada je došlo do izvesne devalvacije te titule, a to je slična priča kao i kod nacionalnih penzija. „Dobijali su mnogi i oni koji nije trebalo da dobiju. Pri tom ne mislim samo na kvalitet njihovog rada nego i na neispunjavanje osnovnih zakonskih uslova, a to je da za priznanje ili zvanje ustanova kulture od nacionalnog značaja mogu da konkurišu samo javne ustanove. Imamo slučaj da su konkurisala, i prošla, i neka udruženja građana, tako da je to zvanje u startu devalvirano”, smatra naš sagovornik.

Narodni muzej u Valjevu gubljenjem statusa ustanove kulture od nacionalnog značaja, praktično ne gubi ništa. „Prioritet kod konkurisanja sa projektima, koji je trebalo da imamo, nismo imali. Priznanje jeste značilo, ali su ga isto tako dobili i neki koji nisu ispunjavali zakonski uslov za to. Ipak nije bilo neophodno ukinuti to zvanje s obzirom na to da je zakon predviđao da status ustanove kulture od nacionalnog značaja treba da se obnavlja svake četiri godine, poput licence, da se ponovo dobije ili izgubi. Ta devalvacija je mogla da se reguliše primenom te odredbe zakona”, zaključuje dr Vladimir Krivošejev.

Narodni muzej u Valjevu je nakon dobijanja statusa ustanove kulture od nacionalnog značaja morao da menja Statut u kome je trebalo da piše: Narodni muzej Valjevo – ustanova od nacionalnog značaja. Sada, gubitkom tog zvanja sledi ponovo promena Statuta Narodnog muzeja Valjevo. Ne zadugo!

Noć muzeja

Noć muzeja (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 11 sati 40 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 8 sati 50 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 11 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara