Registracija Prijava preko FB
Noć muzeja (foto: Đorđe Đoković)
Noć muzeja (foto: Đorđe Đoković)
18.02.2016, 08:06

Ustanove kulture izgubile status od naconalnog značaja

č: | fb:

Narodni muzej, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović” i Moderna galerija, nemaju više status ustanove kulture od nacionalnog značaja, koji im je Vlada Srbije dodelila 2013. godine. Odluku o ukidanju tog zvanja doneli su poslanici Skupštine Srbije pre nedelju dana, kada su usvojili Zakona o kulturi, kojima se ukida postojanje ustanova kulture od nacionalnog značaja.

”Žao nam je što smo izgubili zvanje ustanove kulture od nacionalnog značaja, jer je to ipak neka vrsta državnog priznanja izvršnosti našeg stručnog rada”, kaže direktor Narodnog muzeja u Valjevu dr Vladimir Krivošejev i dodaje da je to priznanje značajno i pored toga što je pre tri godine devalvirano.

Vladimir Krivošejev

Vladimir Krivošejev (Foto: Đorđe Đoković)

Krivošejev objašnjava da je status ustanove kulture od nacionalnog značaja sadržao dva elementa - to je priznanje i prestiž, ali je imao i praktičnu korist. „Zakon je predviđao da ustanove kulture od nacionalnog značaja imaju prioritet prilikom konkurisanja kod Ministarstva kulture za finansiranje projekata. Od 2013. godine raspisana su samo dva konkursa, tako da taj prioritet nije postojao. Kako su sredstva dodeljivana ranije tako su i nakon 2013. godine, pa mnogim ustanovama, koje su dobile status od nacionalnog značaja, nisu prolazili projekti ili su novac dobijale ustanove koje nisu imale status od nacionalnog značaja. Tako da se taj kriterijum ili prioritet nije ni primenjivao”, objašnjava Krivošejev i naglašava da je gubitak statusa, praktično samo gubitak priznanja.

Ukidanjem statusa ustanove kulture od nacionalnog značaja Narodni muzej u Valjevu, koji je dobitnik brojnih nagrada, ostao je bez zvaničnog priznanja za dosadašnji uspešan rad. Muzej je dobitnik nagrade Muzejskog društva Srbije za najbolji muzej u prethodnoj godini, dobijene 2005. i 2008, nagrada Turistički cvet dodeljena je u 2012, kao i nagrada nacionalnog odeljenja UNESCO-vog udruženja ICOM za kustoski poduhvat 2013. godine.

Direktor valjevskog Muzeja podseća da je od trenutka kada je doneta odluka da 60 ustanova kulture dobiju status od nacionalnog značaja, već tada je došlo do izvesne devalvacije te titule, a to je slična priča kao i kod nacionalnih penzija. „Dobijali su mnogi i oni koji nije trebalo da dobiju. Pri tom ne mislim samo na kvalitet njihovog rada nego i na neispunjavanje osnovnih zakonskih uslova, a to je da za priznanje ili zvanje ustanova kulture od nacionalnog značaja mogu da konkurišu samo javne ustanove. Imamo slučaj da su konkurisala, i prošla, i neka udruženja građana, tako da je to zvanje u startu devalvirano”, smatra naš sagovornik.

Narodni muzej u Valjevu gubljenjem statusa ustanove kulture od nacionalnog značaja, praktično ne gubi ništa. „Prioritet kod konkurisanja sa projektima, koji je trebalo da imamo, nismo imali. Priznanje jeste značilo, ali su ga isto tako dobili i neki koji nisu ispunjavali zakonski uslov za to. Ipak nije bilo neophodno ukinuti to zvanje s obzirom na to da je zakon predviđao da status ustanove kulture od nacionalnog značaja treba da se obnavlja svake četiri godine, poput licence, da se ponovo dobije ili izgubi. Ta devalvacija je mogla da se reguliše primenom te odredbe zakona”, zaključuje dr Vladimir Krivošejev.

Narodni muzej u Valjevu je nakon dobijanja statusa ustanove kulture od nacionalnog značaja morao da menja Statut u kome je trebalo da piše: Narodni muzej Valjevo – ustanova od nacionalnog značaja. Sada, gubitkom tog zvanja sledi ponovo promena Statuta Narodnog muzeja Valjevo. Ne zadugo!

Noć muzeja

Noć muzeja (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Valjevska bolnica (foto: Kolubarske.rs)
Nakon dolaska nove direktorke Pre 33 minuta

Smene i ostavka načelnika u valjevskoj bolnici

U Opštoj bolnici Valjevo smenjeno je četvoro načelnika službi, dok je jedan podneo ostavku. Izvor Kolubarskih.rs kaže da su smene iz "ličnih razloga", a ne zbog lošeg rada, dok v.d. direktora kaže...  · 1 komentar

Građani na blokadi puta (foto: Kolubarske.rs)
Na blokadi puta Valjevo-Loznica 27.11.2021

Privedeno desetak građana

Valjevska policija privela je desetak građana koji su bili na blokadi magistralnog puta Valjevo-Loznica. Među privedenima je Željko Trifunović, aktivista Loklanog fronta Valjevo, koji je odbornik u...  · 31 komentara

Skupština (foto: Đorđe Đoković)
Skupština izabrala 27.11.2021

Dragana Labus novi gradski pravobranilac

Diplomirani pravnik Dragana Labus, izabrana je za pravobranioca Zajedničkog pravobranilaštva grada Valjeva i opština Lajkovac, Ljig i Osečina. Predlog za izbor Dragane Labus prihvatili su većinom...  · 14 komentara