Izložba plakata Dušana Arsenića (foto: Đorđe Đoković)
Izložba plakata Dušana Arsenića (foto: Đorđe Đoković)
19.02.2016, 07:29

Pozorišni plakat Dušana Arsenića, umetnost koja traje

č: | fb:

Samo veliki i retki imaju priliku da svoje radove pokažu prestoničkoj publici. Tu priliku sinoć je imao scenograf i dizajner Dušan Arsenić u galeriji Singidunum u Beogradu, gde je izloženo 25 pozorišnih plakata nastalih u prethodnih 30 godina.

"Pored pozorišnog plakata ne treba proći. Treba zastati, posmatrati i u njemu videti pravo umetničko delo, a pozorišni plakati Dušana Arsenića to svakako jesu", rečeno je sinoć na otvaranju izložbe pod nazivom “Vrata neodgonetnog izazova”.

Izložba plakata Dušana Arsenića

Izložba plakata Dušana Arsenića (Foto: Đorđe Đoković)

Izložba plakata Dušana Arsenića

Izložba plakata Dušana Arsenića (Foto: Đorđe Đoković)

U prepunoj Galeriji među posetiocima Valjevci iz Beograda i Valjevci iz Valjeva, koji poštuju i cene talentovanog i svestranog umetnika Dušana Arsenića. Bilo je i Beograđana, a jedan od njih, koji je pažljivo i sa divljenjem gledao izložene plakate, reče – "dečko je izuzetno talentovan!"

O talentu Dušana Arsenića, ali i o svemu što je naučila od njega za 30 godina druženja i poznanstva, govorila je Marija Jevtić, scenograf Ateljea 212.

„Dušan Arsenić je uspeo da u pozorišni plakat ugradi dve svoje druge sklonosti, a to su poznavanje prostora, kroz scenografiju, i kritički odnos prema vremenu u kome se stvara pozorišna predstava, a to je karikatura. Na taj način on je napravio svoj jedinstveni rukopis i po tome je poseban i značajan. Treba istaći i to da se Dušan etablirao kao grafički dizajner, posebno vezan za pozorišni plakat i scenografiju, polazeći iz grada koji nema pozorište, što je još jedan od apsurda koje današnje vreme nosi, ali samim tim to je i potvrda da je sve moguće. Primetila sam da je popularno da se citiraju razni umni ljudi, pa ću to učiniti i ja citirajući Branimira Džonija Štulića, čiji stih glasi - ‘umetnost me čini jačim nego što pretpostavljam’. Ono što Dušan radi u Valjevu je utrlo put mnogim generacijama, pre svega mojoj generaciji, a verujem i mnogim mladim ljudima koji su nastavili u tom pravcu“, rekla je Marija Jevtić.

Dušan Arsenić i Marija Jevtić

Dušan Arsenić i Marija Jevtić (Foto: Đorđe Đoković)

Marija Jevtić je, pred otvaranje izložbe, imala dilemu kako da priča o Dušanu Arseniću, a da ne priča zapravo o sebi, jer „da nije bilo Dušana Arsenića, ni ja ne bih bila večeras ovde“.

„Od Dušana sam naučila koliko je važna umetnost igre, koliko je važan proces učenja, koliko je važno da tokom naše kreacije, bez obzira na to koliko ona dugo traje, prihvatamo nove medije, savlađujemo ih i koristimo kao sredstvo našeg izražavanja. Nadam se da sam uspela da ispratim njegov put. Ponosna sam što mi je prijatelj 30 godina i, moram da kažem da je ovo jedna od onih situacija kada se osećam izuzetno ponosnom što sam Valjevka“, rekla je sinoć na otvaranju izložbe Marija Jevtić.

Izložba plakata Dušana Arsenića

Izložba plakata Dušana Arsenića (Foto: Đorđe Đoković)

"Većina prolazi pored pozorišnih plakata i na njih ne gleda kao na prava umetnička dela. Zato su ovakve izložbe retkost, otuda smo srećni što je Dušan Arsenić došao u našu Galeriju i na najbolji način otvorio našu izložbenu aktivnost za 2016. godinu", rekla je kustos Galerije Singidunum Maja Škaljac Stanošević.

Izložbu pozorišnih plakata Dušana Arsenića pod nazivom “Vrata neodgonetnog izazova”  u Galeriji Sungidunum u Beograadu posetioci mogu da vide do 27. februara.

 

Aktuelno

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 2 sati 34 minuta

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...

 (foto: )
Nedelja lepog pevanja Pre 2 sati 35 minuta

Sedmi horfest u Valjevu

Muzička škola "Živorad Grbić" je po sedmi put organizator izuzetno renomiranog festivala horova HORFEST. Od 18. do 21. aprila nastupaće 24 hora i vokalnih grupa na sceni valjevske muzičke škole, u...

Opšta bolnica (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 21 sati 28 minuta

Ponovo dozvoljene posete u valjevskoj bolnici

U valjevskoj bolnici su ponovo dozvoljene posete pacijentima koji su na bolničkom lečenju, saopštila je PR služba Zdravstvenog centra Valjevo. Kako je saopšteno, u posetu može doći samo jedna osoba.  · 2 komentara