Boba na tarabe
Boba na tarabe
04.03.2016, 12:25

U Ogradnoj galeriji „Boba na tarabe”

č: | fb:

U Ogradnoj galeriji Doma vojske večeras u 18.30 biće otvorena izložba "Boba na tarabe", Dobrosava Boba Živkovića. Izložbu će otvoriti poznati valjevski umetnik i dizajner Dušan Arsenić.

O crtežima jarkih boja i specifičnom humoru Boba Živkovića istoričarka umetnosti Marije Tešanović je zapisala.

„Stara kineska poslovica kaže da slika govori više od hiljadu reči. To su potvrdile i prve ilustracije u pećinama, gde nema teksta-samo  crteži. Kroz istoriju umetnosti mnogi umetnici su se slagali sa Kinezima, pa nisu ostavljali pisane tragove o svojim delima i prepustili su nama da ih tumačimo kako (ne)znamo i (ne)umemo. Neki se nisu čak ni potpisivali, valjda su smatrali da su jedne od hiljadu reči na slici njihovo ime. Ali mnogi ne znaju da čitaju slike. Tu nastupamo mi, istoričari umetnosti, koji  objašnjavamo šta (mi mislimo da) tu piše. Ali veći problem nastane kada nam date tekst bez slike. Nas to tera na samoubistvo a Boba Živkovića je to nateralo da počne da ilustruje knjige. Svim njegovim ilustracijama je zajedničko da imaju jarke boje, karikaturne likove kojima je posvetio pažnju do najsitnijeg detalja i specifičan humor. Kroz zanimljivu formu dijaloga  ilustracije  i teksta u knjigama deci približava određene teme kao što su seks, alkoholizam, bonton... Njegov crtež često razgovara sa tekstom tako što pisac nešto kaže a ilustracija mu odgovori, i to na takav način da zapravo u tom razgovoru uvek nešto doda, istakne ili ismeje. U njegovom radu je veoma primetno da voli da se nadmeće sa piscem u tome ko će bolje da prenese poruku, tako da se nekad pitate da li je tekst oko ilustracije samo dopuna za crtež ili je obrnuto."

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 2 sati 27 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...