Dušan Jovanović (foto: Đorđe Đoković)
Dušan Jovanović (foto: Đorđe Đoković)
19.05.2016, 15:48

Valjevski fotografi baš vole valjevski džez fest

č: | fb:

„Valjevski fotografi, baš vole ovaj festival. To je lako zaključiti gledajući fotografije nastale na našem festivalu. Ogroman broj sjajnih uhvaćnih džez trenutaka, fascinantnih vuzuelnih efekata prouzrokovanih refleksijama i odsjajima instrumenata, toliko na fotografijama ovekovečnih emocija na licima muzičra”, rekao je sinoć dizajener i scenarista arhitekta Dušan Arsenić otvarajući izložbu fotografija Dušana Jovanovića koje svedoče o godinama valjevskog jedinstvenog džaza.

Izložba Dušana Jovanovića

Izložba Dušana Jovanovića (Foto: Đorđe Đoković)

Arsenić smatra da je i odnos Dušana Jovanovica prema valjevskom festivalu poseban.

„Od trenutka kada je počo da svojim fotografskim umećm prati festivalska dešavanja na VALJEVO JAZZ FESTU, njegova vezanost za ou vrstu muzičog dešavanja postaje opsesivna potreba da ovekoveči svaki zanimljivi i atraktivni trenutak. Tu vrstu sinergije sa ovom manifestacijom istinske normalnosti, urbanog duha i slobode, može imati samo umetnik koji u tome uživa. Dakle, Dule baš uživa dok fotografiše džez muzičare, to se vidi sa svake njegove fotografije. Njegov cilj nije prvenstveno artistički, on ne traži po svaku cenu atraktivne likovne forme, igre svetlosti i tame, fotografije mu nisu prvenstveno makro planovi koji potenciraju individualnost muzičara i njihovih emocija. Na takvim fotografijama, kojih naravno ima i na ovoj izložbi, vidimo njegovo majstorstvo”, rekao je Arsenić.

Siguran sam i da bi Duško Gojković, svetsko džez ime, bio veoma zadovoljan kakve je fotografije sa njegovog nastupa stvorio njegov imenjak, Dušan Jovanovic. Te fotografije su inače veoma tražene od svih onih poklonika džeza koji su imali priliku da ih vide.

Ali ono što Arsenić želi da naglasi je njegov osećaj za kompoziciju fotografije u kojoj stejdž, scena ili scenografija igraju važnu ulogu. Ima veliki broj fotografija gde pozadina ima presudni uticaj, da naglasi prvi plan ili da stvori duhovitu korelaciju muzičara i scene.

„Za dokumentaciju valjevskog festivala nemerljiv je doprinos Dušana Jovanovića, jer potrebu za pronalaženjem istinske fotografske umetnosti, podređuje dokumentovanju dešavanja, slika kompletnu scenu, sa muzičarima i scenografijom, gde se vidi da je Valjevo i naš festival u pitanju”, rekao je Dušan Arsenić.

Arsenić je dodao da mu je velika čast da otvori izložbu fotografija, u holu Centra za kulturu, u okviru valjevskog Džez festa, a „Dulu i svima nama je poželeo još dugo uživanja u godinama koje dolaze i festivalima koji nam predstoje”.

Otvaranje izložbe Dušana Jovanovića

Otvaranje izložbe Dušana Jovanovića (Foto: Sreten Pantelić)

Aktuelno