Dvorište  (foto: Đorđe Đoković)
Dvorište (foto: Đorđe Đoković)
01.07.2014, 13:32

Letnji program i uloga biblioteke

č: | fb:

Omažom pesniku Petru Pajiću otvara se 28 sezona  „Dvorišta“ gradske Biblioteke. Ovogodišnji program koji počinje u četvrtak 3. jula, sudeći po najavljenim gostima i temama, biće izuzetno zanimljiv i kvalitetan. Nakon večeri posvećene ovogodišnjem dobitniku nagrade „Desanka Maksimović“ Petru Pajiću, u utorak 8. jula u „Dvorištu“ će gostovati Jelena Lengold koja će publici predstaviti svoju najnoviju knjigu „U tri kod Kadinskog“. Sledećeg utorka Bojan Jovanović će se osvrnuti na konvulzije savremene kulture i bića. Pogled iz Francuske sa Milovanom Danojlićem, naziv je književne večeri koja je zakazana za 22. jul, dok će sedam dana kasnije u „Dvorištu“ gostovati Goran Skrobonja sa temom multimedijalnost i alternativa. Prvog utorka u avgustu publika „Dvorišta“ gradske Biblioteke družiće se sa Sanjom Domazet i njenim ostvarenjima.

Današnja konferencija za novinare gde su najavljena dešavanja u „Dvorištu“ bila je prilika i da se sagleda uloga, mesto i značaj biblioteke. „Ako je kultura košnica onda je biblioteka svakako matica koja objedinjuje, drži na okupu, snaži i definiše budućnost i perspektivu kulture ove zemlje“, poručila je direktorka Biblioteke Violeta Milošević.

Violeta Milošević

Violeta Milošević (Foto: Đorđe Đoković)

Biblioteke se nalaze u odlučujućem i prelomnom momentu

-Sve, ne samo valjevska, biblioteke se nalaze u fazi transformacije i to svake vrste, spoljašnje i unutrašnje. Biblioteke se moraju modifikovati u sisteme koji treba da budu logistika kulturi i obrazovanju. Čini mi se da su biblioteke, više nego bilo koje druge ustanove kulture, žrtve pojednostavljivanja, opšteg minimalizma. Biblioteke se definišu kao ustanova kultura koja služi za pozajmljivanje knjiga, ali to nije jedina delatnost. Biblioteka nije ustanova zadužena za laku zabavu, naša uloga je mnogo značajnija pre svega u varijanti budućnosti koja nas sve čeka. Budućnosti u kojoj će više nego ikada važiti da znanje predstavlja moć.Ukoliko znanje predstavlja moć, onda su biblioteke u obavezi da u jednom momentu postanu logistika obrazovanju i kulturi - poručila je direktorka Biblioteke Violeta Milošević.

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 4 sati 3 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 6 sati 52 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.