Duško Šurlan (foto: Dragana Nedeljković)
Duško Šurlan (foto: Dragana Nedeljković)
02.07.2014, 15:14

„Otkrivanje prirode”

č: | fb:

U Galeriji „Sveti Luka” postavljena je izložba skulptura „Otkrivanje prirode” lazarevačkog vajara naivca Duška Šurlana, koji se ubskoj likovnoj publici predstavlja sa deset radova u drvetu, nastalih u ranijem periodu njegovog stvaralaštva. Šurlan je skulptor raznolik u zamislima, otvoren i spreman za neprestano otkrivanje prirode u vajarskim oblicima, ozbiljnog stava u traganju za formom koja će je najbolje definisati. Kako je primetila istoričarka umetnosti Violeta Tomić u katalogu za ovu izložbu, u Šurlanovom stvaralaštvu učestvuje priroda, jer u svojoj beskrajnoj raznolikosti nudi mnoge prepoznatljive oblike koje vajar, kasnije svojim dletom „samo” otkriva drugima. Pažljivo prelazeći preko materije, umetnik „osluškuje” drvo, prati njegove lavirinte i strukturu, dok ne dostigne osetljivu granicu u kojoj se dodiruju život forme i život drveta.

Duško Šurlan (1957) u ranom detinjstvu otkrio je sklonost ka umetničkom izražavanju kroz ceteže i slike. Prvu skulpturu u drvetu izvajao je osamdesetih godina prošlog veka. Svojim stvaralaštvom teži da poveže čoveka i prirodu, da život drveta učini svevremenim i da kroz oblik i formu ispolji lepotu postojanja. Ovo mu je četvrta samostalna izložba, koja će u ubskoj galeriji biti otvorena do sredine jula.

 

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 13 sati 17 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 16 sati 6 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.