Poslednja slika Ljube Popovića (foto: Đorđe Đoković)
Poslednja slika Ljube Popovića (foto: Đorđe Đoković)
24.11.2016, 07:44

Poslednja slika Ljube Popovića, molitiva ili naslućivanje kraja

č: | fb:

Nedovršena slika Ljube Popovića započeta ovog leta u umetnikovom ateljeu u Grčkoj poklonjena je Modernoj galeriji.

"Slika pred vama je poslednje delo Ljube Popovića, koga je iznenadna smrt sprečila da ga završi. Široki potezi četkice, tek naznaka fantastičnih bića i predela, aveti i tri krsta koja se do sada nisu pojavljivala na Ljubinim slikama. Možemo da osetimo umetnikov umor, fizičku slabost, pa čak i molitvu ili naslućivanje kraja i selidbu u neke nove fantastične predele i večne snove", rekao je direktor Moderne galerije Vojislav Jovanović pokazujući poslednju Ljubinu sliku valjevskim novinarima.

 

Vojislav Jovanović

Vojislav Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

Slavni slikar je u znak zahvalnosti svoju poslednju, nedovršenu sliku poklonio svom prijatelju, koji je uz njega bio do poslednjeg trenutka, istoričaru umetnosti Nikoli Kusovcu, a on je pak smatrao da je toj slici mesto u Modernoj galeriji u Valjevu čiji je osnivač Ljuba Popović.

"Kada je Ljuba iz Grčke prebačen u Beograd i kada mu se zdravstveno stanje poboljšalo, on je pozvao Nikolu i rekao mu da slika koja se nalazi u ateljeu u Grčkoj pripada njemu u znak pažnje za druženje i prijateljstvo. Nikola je odgovorio da slika ne pripada njemu nego Modernoj galeriji. Tako je ova nedovršena slika Ljube Popovića pre pet dana stigla iz Grčke u Valjevo. Ono što je za mene veliko iznenađenje i što predstavlja emotivan čin jesu ta tri krsta sa cvećem naslikana u desnom uglu što na Popovićevim slikama do sada nikada nije bilo. Vrednost ove slike je u tome što je ovo poslednje delo na kome je umetnik radio i otuda Moderna galerija, ali i Grad duguju veliku zahvalnost Nikoli Kusovcu", rekao je Jovanović.

 

Nedovršena slika je bezimena zbog toga što Ljuba nikada svojim delima nije davao nazive pre nego što ih završi. "Ova slika je bila na zidu ateljea zalepljena trakama. Slika koju je njegova supruga snimila razlikuje se od ove koju smo dobili, što pokazuje da je poslednja tri-četiri dana nešto na njoj radio, a Nikola čak tvrdi da je Ljuba pao u ateljeu sa četkicom u ruci", kaže Jovanović.

 

Poslednja slika Ljube Popovića biće deo fundusa legata Ljube Popovića u Modernoj galeriji. "Iz Pariza u Valjevo će se preseliti Ljubin atelje, kao i njegova biblioteka koja broji preko 3.500 knjiga", najavio je Vojislav Jovanović.

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 23 minuta

Dečji nestašluk i propusti odraslih, nisu isto...

Skorašnje pevanje osnovaca (sa sve učiteljicama!) u Novom Sadu, pored ostalog i "Ne volim te Alija, zato što si balija!", izazvalo je manje pažnje medija nego što zaslužuje! Normalno, još jedan...