Konferencija za novinare VAKUM-a (foto: Đorđe Đoković)
Konferencija za novinare VAKUM-a (foto: Đorđe Đoković)
07.07.2014, 14:08

„Umetnost u prolazu, prolaz u umetnost“

č: | fb:

Predstavnici Valjevske kulturne mreže – VAKUM najavili su nove aktivnosti na konferenciji za novinare održanoj u Istraživačkoj kući. Tako će se u okviru programa „Ogradna galerija“ narednih godinu dana na ogradi bašte Doma vojske smenjivati izložbe brojnih umetnika, a prva će biti otvorena u četvrtak. VAKUM se uključio i u organizaciju festivala „Grind on mind“ kojim se promovišu ekstremni sportovi, a za septembar se najavljuje filmski festival na otvorenom „Parkoskop 2.0“.

„Ogradna galerija“ je novi projekat Valjevske kulturne mreže, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. Narednih godinu dana će se svakog meseca na ogradi Doma vojske smenjivati izložbe umetnika iz Valjeva i drugih gradova iz zemlje i regiona. Prva će biti otvorena u četvrtak u 19.30 časova.

Konferencija za novinare VAKUM-a

Konferencija za novinare VAKUM-a (Foto: Đorđe Đoković)

- Ovaj projekat realizujemo pod sloganom „Umetnost u prolazu, prolaz u umetnost“, a ograda Doma vojske biće galerija na otvorenom. Na taj način želimo da umetnost približimo građanima, ne samo onima koji već prate umetničke sadržaje, nego da i ljude u prolazu privuče neki vid vizuelne umetnosti. Prva je izložba pod nazivom „Domizacija“, koju je autorka Jelena Popović koncipirala tako da različitom foto dokumentacijom i arhivskom građom koju smo uspeli da prikupimo tokom nekoliko meseci istraživanja predstavimo šta je to Dom vojske bio od tridesetih godina, kada je izgrađen, do danas, do njegove potpune devastiranosti, i da nekako oživimo i približimo to zlatno doba Oficirskog doma kada je on bio okosnica svih društvenih i kulturnih zbivanja u gradu – rekla je Andrijana Maksimović, potpredsednica VAKUM-a.

Iste večeri će u 20 časova u bašti Doma vojske biti održana i tribina o ovom zdanju koju će voditi Branko Pirgić. Nakon tribine će u 21 čas početi zabava na kojoj će, kao i nekada, svirati ABV bend, a gošća će biti Dragica Nestorović Popović. Interesantna je pozivnica za ovo veče, na kojoj je tekst parafraziran oglas za restoran u Oficirskom domu iz novina 1931. godine.

 

Oficirski dom u Valjevu

Oficirski dom u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Festival „Grind on mind“

VAKUM se ove godine uključio u organizaciju festivala „Grind on mind“, kojim se promovišu ekstremni sportovi, a koji organizuje „x3m Family 014“. Festival će biti otvoren izložbom stensila Marije Tice i Mladena Kovačevića 18. jula u 21 čas u okviru „Ogradne galerije“. Uz takmičenje, koje će biti održano u skejt parku na Pećini, biće organizovana škola ekstremnih sportova za najmlađe, promocija kompilacije snimaka valjevskih bendova „Valternativa“ autora Vlade Stojanovića, kao i oslikavanje grafita u saradnji sa organizacijom „Street Smart“.

„Parkoskop 2.0“

Filmski festival na otvorenom „Parkoskop 2.0“ će biti održan od 4. do 7. septembra u bašti Doma vojske. U okviru četvorodnevnog filmskog maratona biće prikazani brojni kratki, dokumentarni i dugomentražni filmovi domaćih autora. U okviru festivala biće organizovana filmska radionica za srednjoškolce i takmičenje u komponovanju filmske muzike. Svi zainteresovani mogu se prijaviti do 25. avgusta na adresu [email protected]. Ministarstvo kulture i informisanja podržalo je održavanje ovog festivala.

Koordinator svih programa je Ljudmila Popović. Bojana Andrić, predsednica VAKUM-a naglasila je da je ovo neprofitna organizacija, formirana prošle godine kao udruženje koje okuplja valjevske umetnike, poštovaoce umetnosti i kulturnu javnost. „Našu organizaciju čini četrdesetak mladih ljudi, a naš cilj je organizovanje raznih kulturnih i društvenih manifestacija kojima razmrdavamo grad“, kazala je Bojana Andrić.

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 5 sati 59 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 22 sati 54 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 5 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...