Konferencija za novinare VAKUM-a (foto: Đorđe Đoković)
Konferencija za novinare VAKUM-a (foto: Đorđe Đoković)
07.07.2014, 14:08

„Umetnost u prolazu, prolaz u umetnost“

č: | fb:

Predstavnici Valjevske kulturne mreže – VAKUM najavili su nove aktivnosti na konferenciji za novinare održanoj u Istraživačkoj kući. Tako će se u okviru programa „Ogradna galerija“ narednih godinu dana na ogradi bašte Doma vojske smenjivati izložbe brojnih umetnika, a prva će biti otvorena u četvrtak. VAKUM se uključio i u organizaciju festivala „Grind on mind“ kojim se promovišu ekstremni sportovi, a za septembar se najavljuje filmski festival na otvorenom „Parkoskop 2.0“.

„Ogradna galerija“ je novi projekat Valjevske kulturne mreže, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. Narednih godinu dana će se svakog meseca na ogradi Doma vojske smenjivati izložbe umetnika iz Valjeva i drugih gradova iz zemlje i regiona. Prva će biti otvorena u četvrtak u 19.30 časova.

Konferencija za novinare VAKUM-a

Konferencija za novinare VAKUM-a (Foto: Đorđe Đoković)

- Ovaj projekat realizujemo pod sloganom „Umetnost u prolazu, prolaz u umetnost“, a ograda Doma vojske biće galerija na otvorenom. Na taj način želimo da umetnost približimo građanima, ne samo onima koji već prate umetničke sadržaje, nego da i ljude u prolazu privuče neki vid vizuelne umetnosti. Prva je izložba pod nazivom „Domizacija“, koju je autorka Jelena Popović koncipirala tako da različitom foto dokumentacijom i arhivskom građom koju smo uspeli da prikupimo tokom nekoliko meseci istraživanja predstavimo šta je to Dom vojske bio od tridesetih godina, kada je izgrađen, do danas, do njegove potpune devastiranosti, i da nekako oživimo i približimo to zlatno doba Oficirskog doma kada je on bio okosnica svih društvenih i kulturnih zbivanja u gradu – rekla je Andrijana Maksimović, potpredsednica VAKUM-a.

Iste večeri će u 20 časova u bašti Doma vojske biti održana i tribina o ovom zdanju koju će voditi Branko Pirgić. Nakon tribine će u 21 čas početi zabava na kojoj će, kao i nekada, svirati ABV bend, a gošća će biti Dragica Nestorović Popović. Interesantna je pozivnica za ovo veče, na kojoj je tekst parafraziran oglas za restoran u Oficirskom domu iz novina 1931. godine.

 

Oficirski dom u Valjevu

Oficirski dom u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

Festival „Grind on mind“

VAKUM se ove godine uključio u organizaciju festivala „Grind on mind“, kojim se promovišu ekstremni sportovi, a koji organizuje „x3m Family 014“. Festival će biti otvoren izložbom stensila Marije Tice i Mladena Kovačevića 18. jula u 21 čas u okviru „Ogradne galerije“. Uz takmičenje, koje će biti održano u skejt parku na Pećini, biće organizovana škola ekstremnih sportova za najmlađe, promocija kompilacije snimaka valjevskih bendova „Valternativa“ autora Vlade Stojanovića, kao i oslikavanje grafita u saradnji sa organizacijom „Street Smart“.

„Parkoskop 2.0“

Filmski festival na otvorenom „Parkoskop 2.0“ će biti održan od 4. do 7. septembra u bašti Doma vojske. U okviru četvorodnevnog filmskog maratona biće prikazani brojni kratki, dokumentarni i dugomentražni filmovi domaćih autora. U okviru festivala biće organizovana filmska radionica za srednjoškolce i takmičenje u komponovanju filmske muzike. Svi zainteresovani mogu se prijaviti do 25. avgusta na adresu [email protected] Ministarstvo kulture i informisanja podržalo je održavanje ovog festivala.

Koordinator svih programa je Ljudmila Popović. Bojana Andrić, predsednica VAKUM-a naglasila je da je ovo neprofitna organizacija, formirana prošle godine kao udruženje koje okuplja valjevske umetnike, poštovaoce umetnosti i kulturnu javnost. „Našu organizaciju čini četrdesetak mladih ljudi, a naš cilj je organizovanje raznih kulturnih i društvenih manifestacija kojima razmrdavamo grad“, kazala je Bojana Andrić.

Aktuelno

Europrom paketi (foto: Europrom)
PR Pre 24 minuta

1200 "ljubičastih" paketa pomoći

Kompanija "Europrom" i ove godine obezbediće pakete pomoći za socijalno najugroženije kategorije stanovništva. 1200 paketa biće podeljeno u devet opština u kojima "Europrom" ima maloprodajne objekte.

Prijem karatista (foto: www.leparecvaljeva.rs)
Sport Pre 4 sati 39 minuta

Prijem za karatiste Kluba 014 Valjevo

Mlade karatiste Kluba 014 Valjevo i njihovog predsednika Vladana Živanovića, ugostili su gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković i član Gradskog veća zadužen za sport Vladimir Mišković, saopštila je...  · 1 komentar