Milan Nenadić  (foto: Đorđe Đoković)
Milan Nenadić (foto: Đorđe Đoković)
16.05.2017, 14:51

Milan Nenadić dobitnik nagrade "Desanka Maksimović"

č: | fb:

Pesnik Milan Nenadić dobitnik je ovogodišnje književne nagrade "Desanka Maksimović", koju dodeljuje njena zadužbina za ukupni doprinos srpskoj popeziji. Nagrada je uručena danas na Desankin rođendan u Brankovini.

 

Svečanost u Brankovini

Svečanost u Brankovini (Foto: Đorđe Đoković)

"Moja se duša raduje ovom priznanju", rekao je Nenadć i dodao da od sebe nije ovoliko očekovao. Rekao je da je uvaženu pesnikinju Desanku Maksimović poznavao dugo godina, od 1974. pa do njenog kraja i to je bila posebna čast i zadovoljstvo, kao što je čast primiti nagradu koja nosi njeno ime.

 

- Desanka Maksimović je sjajna lipa slovenstva, naša breza čije lišće ne prestaje da šumori i ona je ono sveto ime urezano u stablu našeg naciona i našeg jezika. Zapamtio sam jednu njenu rečenicu koja glasi da je pisati na jeziku naroda kojem se pripada ravno najvećem rodoljublju - rekao je nagrađeni pesnik Milan Nenadić.

Milan Nenadić

Milan Nenadić (Foto: Đorđe Đoković)


Predsednik žirija prof. dr Boško Suvajdžić rekao je da je odluka bila jednoglasna i da je Nenadić "bogomdani pesnik".

- Redak je primer pesnika stilski tako izbrušenog i doteranog izraza u savremenoj srpskoj poeziji. Čitajući poeziju Milana Nenadića, pred nama iskrsavaju najskuplje i najsvetlije epskei lirske oporuke njegovih duhovnih predaka i savremenika: Višnjića, Njegoša, Laze Kostića, Vuka, Branka, Zmaja... Briga za sudbinu naciona koji nestaje, koji se osipa, urušava i poništava otkidajući krvlju stečenu svojevinu od samoga sebe, koji proždire svoju nacionalnu supstancu, kao sopstveni nakot, jedna je od osnovnih linija ovog pevanja. Nagradu "Desanka Maksimović" za 2017. godinu dobio je, uvereni smo u to, veliki pesnik - navodi se u obrazloženju koje je pročitao predsednik žirija Boško Suvajdžić.

Boško Suvajdžić

Boško Suvajdžić (Foto: Đorđe Đoković)

 

Laureat je rođen 1947. u Grkovcima kod Bosanskog Grahova i studirao je jugoslovensku književnost i savremeni srpskohrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Od 1974. živeo je u Beogradu, od 1984. u Zrenjaninu, a od 1998. živi u Novom Sadu. Osim poezije, piše književnu kritiku, eseje i prevodi.

Do sada je objavio više od 19 knjiga poezije, a sa Ileanom Ursu prepevao je s rumunskog na srpski jezik knjigu izabranih stihova Mihaja Emineskua "Svetlonoša" .

Dobitnik je više značajnih priznanja i nagrada među kojima su Dučićeva nagrada, Nagrada Milan Rakić, Zmajeva nagrada, Kočićevo pero, nagrade Branko Ćopić i Laza Kostić, kao i nagrade Saveza književnika Rumunije .

 

Polaganje cveća na poetesin grob

Polaganje cveća na poetesin grob (Foto: Đorđe Đoković)

Pre uručenja nagrade Milan Nenadić je, zajedno sa predstavnicima Zadužbine "Desanka Maksimović", Grada i Biblioteke, položio cveće na poetesin grob u porti crkve u Brankovini.

Pesničku nagradu sa Desankinim imenom, svakog 16. maja na njen rođendan, od 1994. dodeljuju njena Zadužbina, Narodna biblioteka Srbije, Grad Valjevo, Valjevska gimnazija i Matična biblioteka "Ljubomir Nenadović".

Prvi dobitnik 1994, bio je akademik Ljubomir Simović, dok je prošlogodišnji laureat bio je Momčilo Moša Odalović.

Poetski čas na Desankinom vencu

Poetski čas na Desankinom vencu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Danas je saopšteno da je pobednik 24. srednjoškolskog konkursa "Desanka Maksimović" za najbolju zbirku poezije Amina Kuč.

Pre svečanosti u Brankovini, na Desankinom vencu u Valjevu održan je poetski čas valjevskih đaka u spomen srpskoj pesnikinj Desanki Maksimović.

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 2 sati 14 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 9 sati 11 minuta

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...

Divčibare (foto: Ilya Konov)
Nabavka 10.000 sadnica Pre 1 dan 9 sati

Raspisan tender za pošumljavaje Divčibara

Gradska uprava Valjeva raspisala je javnu nabavku za pošumljavanje Divčibara. Procenjena vrednost tendera je 1.525.000 dinara bez PDV-a. U planu je nabavka deset hiljada sadnica crnog bora koje će...  · 6 komentara