Plakaz za Džez festival (foto: Dušan Arsenić)
Plakaz za Džez festival (foto: Dušan Arsenić)
25.05.2017, 11:57

Večeras počinje 33. Džez fest

č: | fb:

Večeras u Valjevu počinje 33. Džez fest pod sloganom "Novi džez momenat" koji najavljuje, kako reče novi umetnički direktor Milan Đurđević frontmen Nevernih beba, novu koncepciju valjevskog Džez festa i novu lokaciju na kojoj će se svirati i slušati džez.

 

Nova lokacija tržni centar Stop shop, gde će se naredna dva dana slušati džez od 19 časova, izabrana je, kako je objasnio Đurđević "zbog toga što taj komercijalni prostor može da pomogne u produkciji, ali i popularizaciji džeza".

 

- Nama je potrebna pomoć u produkciju, ozvučenju, bini, potrebna nam je komercijalizacija prostora što se tiče ljudi, jer nam je potrebno da u tom terminu od 19 do 20. 30 časova imamo 600 novih, mladih ljudi koji će da slušaju džez. To mesto nam je nekako idealno za takvu vrstu promocije festivala – objasnio je Đurđević.

Milan Đurđević

Milan Đurđević (Foto: Đorđe Đoković)

 

Umetnički direktor najavljuje da će 33. Džez fest u Valjevu biti potpuni zaokret u organizaciji, pre svega biće to nova koncepcija u kontekstu novih tendencija koje vladaju u svetu.

- Odlučili smo da ovogodišnji slogan bude "Novi džez momenat" zbog toga što će to biti nova struja i u džez muzici i u predstavljanju džeza, koji nije više samo sving, nije više koncept takav da je džez isključivo džez, nego će to biti jedan sajam muzike na kome će se predstavljati sve ono najbolje u džez muzici, gde će biti bluza, regea i džeza, i tih nekih stilova koji su prijemčivi mladim ljudima. Moja ideja je da u narednih pet godina napravimo festival sličan Nišvilu, sa pet bina na kojima će svirati najpoznatija džez imena, da Valjevo bude regionalni centar za džez muziku - rekao je Milan Đurđević.

 

Džez fest od 25. do 27. maja

 

Prvo veče Džez festa naslovljeno je "Valjevske dame pevaju džez" i taj koncert je besplatan. U Centru za kulturu od 21 čas nastupaju Irena Blagojević, Jelena Kovačević i Anđelka Simić.

Prva svirka u Stop shopu je u petak u 19 časova, koncert džez kvarteta Lesandrum, nakon čega će u 21 čas uslediti i zvanično otvaranje 33. Džez festa, koncertom Slobodana Trkulje u Centru za kulturu. U petak u holu Centra za kulturu od 23 časa nastupiće Lena Kovačević, Vasil Hadžimanov i Miško Plavi.

U subotu je na programu Del arno bend u Stop shopu od 19 časova, Vlatko Stefanovski trio u Centru za kulturu od 21 čas, dok će u holu Centra za kulturu od 23 časa nastupati Eyot.

Cena karte za Džez fest na dan koncerta je 500, dok će paket za oba festivalska dana koštati 600 dinara.

 

Za organizaciju 33. Džez festa iz gradske kase izdvojeno je dva miliona dinara, Ministarstvo kulture i informisanja je opredelilo 800.000, dok će SOKOJ festival pomoći sa 300. 000 dinara. "Iznos od 3,1 milion dinara je najveća suma ikada opredeljena za Džez fest u Valjevu", rekao je načelnik jedne od dve gradske uprave Aleksandar Vujić Subotić.

 

I ove godine vizuelni identitet valjevskog Džez festa potpisuje dizajner, arhitekta Dušan Arsenić.

 

"Novi džez momenat" bez starog umetničkog direktora

 

Na pitanje Kolubarskih.rs da li se dosadašnji umetnički direktor Džez festa Jovan Maljoković, poznati džez muzičar, koji je na čelu valjevskog džez festa bio od njegovog osnivanja, dakle 32 godine, sam povukao pred novim džez trendovima i umoran, ili je smenjen, direktor Centra za kulturu Miloš Smiljanić kaže da se Maljoković sam povukao.

 

- Jova je sam izrazio želju da se povuče. Rekao je da više nema tu energiju koja je neophodna za Džez fest. I mi mu za sve što je uradio dugujemo veliku zahvalnost. Kada je rekao da se povlači mi smo razmišljali ko bi to mogao da ga nasledi, a Jova je apsolutno bio za Milana. Nije tačna ta neka priča da smo mi smenili Jovana, niti bi ga smenili, čak smo hteli da on ima svoje veče, ali on to nije prihvatio rekavši da je umoran i da je odlučio da se ove godine malo odmori, pa će možda sledeće godine učestvovati – objasnio je Miloš Smiljanić razloge zašto Maljoković nije više umetnički direktor valjevskog Džez festivala.

Aktuelno

Europrom paketi (foto: Europrom)
PR Pre 1 sati 8 minuta

1200 "ljubičastih" paketa pomoći

Kompanija "Europrom" i ove godine obezbediće pakete pomoći za socijalno najugroženije kategorije stanovništva. 1200 paketa biće podeljeno u devet opština u kojima "Europrom" ima maloprodajne objekte.

Prijem karatista (foto: www.leparecvaljeva.rs)
Sport Pre 5 sati 23 minuta

Prijem za karatiste Kluba 014 Valjevo

Mlade karatiste Kluba 014 Valjevo i njihovog predsednika Vladana Živanovića, ugostili su gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković i član Gradskog veća zadužen za sport Vladimir Mišković, saopštila je...  · 1 komentar