Izložba u Trnavcu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Izložba u Trnavcu (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
01.06.2017, 06:55

Priče kroz slike i crteže meksičkog umetnika

č: | fb:

U Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića" otvorena je izložba meksičkog umetnika Herarda Vargasa Friasa.

 

Pred publikom su 44 umetnička rada, crteži olovkom, crteži mastilom i slike rađene akrilnim bojama. Ova izložba umetnika iz Meksika je premijerno prikazivanje njegovih zanimljivih dela u Srbiji, ali i na evropskom kontinentu.

 

Herardo Vargas Frias je crtač, ilustrator i slikar, koji je svoj umetnički izraz formirao na Univerzitetu Verakrus u Ksalapi, jednom od meksičkih gradova sa najviše kulturnih aktivnosti.

 

U toku 27 godina profesionalne karijere razne teme "defiluju" njegovim radovima: sećanja na određene predele, razišljanja o anatomiji tela, životinje poput vepra i krave, koje su često prisutne u njegovom stvaralaštvu, imaginarni gradovi, zatim teme koje izranjaju kao konstante, poput aviona, letećih brodova, vazdušnih balona, vozova u pokretu, prozora, oblaka, mora, duvanje vetra, očiju značajnog pogleda, ili stepenica koje se pružaju u nebesa i gube se u oblacima.

Izložba Herarda Vargasa Frias.

Izložba Herarda Vargasa Frias. (Foto: Đorđe Đoković)

Izložba Herarda Vargasa Friasa

Izložba Herarda Vargasa Friasa (Foto: Đorđe Đoković)

Izložba Herarda Vargasa Friasa

Izložba Herarda Vargasa Friasa (Foto: Đorđe Đoković)

 

Crteži meksičkog umetnika obiluju detaljima, nekim malim skrivenim porukama. 

- Kroz slike i crteže pričam priče, tako da ću i iz Srbije poneti neke priče koje ću nacrtati i naslikati. Na izložbi u Internacionalnom studiju prikazane su tri vrste mojih radova, crteži olovkom, mastilom i slike oslikane akrilnim bojama. Umetnik često nađe neki oblik i prilagodi se. Volim da rizikujem, da ekspreminentišem, uvek imam nešto da kažem i to saopštavam na različite načine, različitim tehnikama, crtanjem ili slikanjem. Na mojim crtežima nisu samo priče onoga što vidim, nego je i ono što osećam i preživljavam – rekao je Herardo Vargas Frias.

 

Herard Vargas Frias

Herard Vargas Frias (Foto: Đorđe Đoković)

Kaže da je imao priliku da prati džez festival, koji je održan u Valjevu, i to je bilo posebno zadovoljstvo naročito zbog toga što nikada ranije nije bio na takvom festivalu.

 

Valjevo me podseća na Meksiko zbog starih automobila i starih zgrada. Valjevo nije kao većina evropskih gradova, užurbano i moderno, a to mi se dopada. Valjevo ima drugačiju energiju u odnosu na druge gradove u kojima sam bio.

 

Umetnik iz Meksika je Internacionalnom studiju "RadovanTrnavac Mića" poklonio jednu sliku, a na dar će ostaviti još jednu i to onu koju će naslikati za vreme boravka u Valjevu.

Sa otvaranja izložbe

Sa otvaranja izložbe (Foto: Đorđe Đoković)

 

Radovan Trnavac Mića je, na otvaranju izložbe, podsetio da Internacionalni umetnički studio postoji 20 godina i da su mnogi umetnici svoja dela poklonili Valjevu, samim tim i Srbiji.

 

- Kultura i umetnost pripadaju naciji i odatle potiču. Naš studio 20 godina postoji upravo zahvaljujući tome što pripadamo svim građanima Valjeva i svim državljanima Srbije. Mi uspostavljamo komunikaciju sa celim svetom. U jednom trenutku naš studio je bio na 72.000 sajtova širom sveta. U Internacionalnom studiju izlagali su umetnici sa svih kontinenata, mnogi od njih su Valjevu i Srbiji poklonili svoja dela, tako da se u bogatoj zbirci nalazi preko 230 umetničkih eksponata – rekao je Radovan Trnavac Mića.

 

 

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 15 sati 54 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 13 sati 3 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 15 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara