Danijel Erik Šer (foto: Đorđe Đoković)
Danijel Erik Šer (foto: Đorđe Đoković)
19.07.2017, 09:06

"Umetnost pomaže u građenju jačih veza naše dve zemlje"

č: | fb:

Ambasador Republike Estonije u Srbiji Danijel Erik Šer sinoć je i zvanično otvorio izložbu fotografija "Pravoslavne crkve i kapele u Estoniji" u Narodnom muzeju.

 

Poseta Valjevu je jedna od prvih dilomatskih aktivnosti njegove ekselencije od kada je Estonija preuzela predsedavanje Evropskom Unijom.

- Ovo je značajno vreme za Estoniju jer mi predsedavamo Evropskom unijom, a ova izložba i umetnost pomažu u građenju jačih veza naše dve zemlje - poručio je Danijel Erik Šer.

 

Valjevo je drugi grad u Srbiji u kome ambasador Estonije otvara izložbu fotografija, čiju su autori Janus Plat, Lele Valje, Arne Masik i Marge Parvik Kal.

- Nakon uspešne izložbe u Beogradu zaključili smo da bi bilo dobro da fotografije pokažemo i u drugim gradovima Srbije. U Estoniji nema mnogo vernika, a među njima su polovina pravoslavci, a druga polovina su luteranci. Pravoslavna crkva u Estoniji postoji nekoliko stotina godina, počeci su bili vezani za istočnu obalu zemlje. Imamo preko 140 pravoslavnih crkava i kapela, a ono što je specifično jeste da je veliki broj njih napravljen od drveta, što se vidi i na fotografijama - rekao je ambasador.

 

Episkop valjevski Milutin, Vladimir Krivošejev i Danijel Erik Šer

Episkop valjevski Milutin, Vladimir Krivošejev i Danijel Erik Šer (Foto: Đorđe Đoković)

Direktor Narodnog muzeja dr Vladimir Krivošejev je podsetio na ono "što je opšte poznato" da je kultura most među državama, narodima, ljudima i nacijama.

- Nije neobično da se prvo uspostavljaju kulturne veze, i one grade mostove preko kojih kasnije prelazi privreda, politika i mnoge druge delatnosti - rekao je direktor Muzeja sinoć na otvaranju izložbe fotografija "Pravoslavne crkve i kapele u Estoniji".

Otvaranje izložbe fotografija

Otvaranje izložbe fotografija (Foto: Đorđe Đoković)

Otvaranju izložbe estonskih fotografa, koja će publici biti dostupna do kraja jula u Narodnom muzeju, prisustvovao je episkop valjevski Milutin sa sveštenstvom eparhije valjevske.

Aktuelno

Čačanska opozicija (foto: Zajednički glas - Epicentar press)
Glas naroda Pre 8 sati 9 minuta

Da li u Srbiji postoji opozicija? (VIDEO)

Umesto da opozicija bude "zadovoljna, jednoglasna i prione na pripreme za predstojeće izborne aktivnosti", kao grom iz vedra neba (ili ne baš) odjeknula je vest da su se u redovima opozicionih...

POKS (logo) (foto: )
Saopštenje Pre 10 sati 45 minuta

Valjevski odbor POKS izlazi na izbore

Gradski odbor Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) je jednoglasno usvojio predlog da POKS Valjevo izlazi na izbore, saopštila je ova politička organizacija.  · 5 komentara