Dvorište (foto: Đorđe Đoković)
Dvorište (foto: Đorđe Đoković)
16.07.2014, 12:21

Kultura kao okolni put

č: | fb:

O fenomenu kulture govorilo se sinoć u dvorištu Gradske biblioteke, čiji je gost bio antropolog Bojan Jovanović, koji se tom temom bavio u knjizi „Okolni put“. U pitanju su antropološki pogledi koji „nastoje da sagledaju čoveka kao biće kulture“.

Razgovor je vodio Branko Pirgić, postavljajući niz pitanja kako o fenomenima kojima se Jovanović bavio u knjizi, poput religije, ali i aktuelnim momentima kulture i odnosa tradicije i modernosti. Tako su otkrili i brojne probleme, počev od zakona, preko odnosa kulture i interneta, do odsustva autoriteta, kao i problema u školstvu i kulture u odnosu na mlade.

- To su osnovni problemi, a ukoliko bismo hteli nešto preciznije da ih dijagnostikujemo onda moramo imati u vidu da je kultura sistem, da ona pretpostavlja institucije, zaposlene u njima, korisnike koji bi od tih institucija trebalo da imaju neku korist i, naravno, kada je reč o tom sistemu onda je pitanje pojedinca koji bi u svom obrazovanju i individuaciji trebalo da ima cilj da postane ličnost. Pomalo to zaboravljamo, jer nema kulture bez ličnosti, to je jedna veza koja pokazuje da ukoliko se pojedinci ne izgrađuju do ličnosti onda imate ove probleme o kojima smo govorili, da je kultura u rasulu, da nemate pojedince koji bi mogli da budu reprezenti takve kulture, niti oni koji bi došli na čelo institucija da im shodno najširim društvenim potrebama daju odgovarajući pečat. Zato je ta povezanost između ličnosti i kulture ono što je pravi pokazatelj stanja u kome se naša kultura nalazi – kaže Bojan Jovanović.

Bojan Jovanović

Bojan Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

On smatra da je princip na kome počiva kultura samoodricanje, kao moralni osnov.

- Dakle, ne trudimo se da od mladih ljudi stvorimo ličnosti, odgovorne pojedince, kulturna bića, a sa druge strane i sama kultura je prepuštena onome što bi se moglo nazvati spontanost i prirodnost, to je nešto suprotno principima kulture koji zapravo moraju da budu izgrađeni na principu samoodricanja. Tek onda kada je svest pojedinca uzrasla do tog stepena da je nužno da se potvrdi kao kulturno biće ukoliko drži pod kontrolom svoje nagonske i prirodne impulse, tek onda se on aktuelizuje kao kulturno biće, onda on razrasta i onda se duhovni prostor otvara u njemu ka drugome. Govorili smo da je taj put kulture okolni put, da uvek do sebe dolazimo idući preko sveta, to je ustvari jedna varijacija neophodnosti drugog, jer gradeći sebe u tom dijalogu sa drugim mi ustvari potvrđujemo sebe – poručuje Jovanović.

Ni kiša i grmljavina nisu rasterali slušaoce koji su s pažnjom pratili priču o fenomenu kulture, pa su se iz dvorišta premestili u čitaonicu biblioteke kako bi nastavili da postavljaju pitanja i diskutuju o ovoj temi. Sledeći susret u dvorištu biblioteke zakazan je za sledeći utorak, 22. jul u 21 sat, kada će gost biti Milovan Danojlić, sa kojim će razgovarati Mileta Aćimović Ivkov. 

Aktuelno

Europrom paketi (foto: Europrom)
PR Pre 58 minuta

1200 "ljubičastih" paketa pomoći

Kompanija "Europrom" i ove godine obezbediće pakete pomoći za socijalno najugroženije kategorije stanovništva. 1200 paketa biće podeljeno u devet opština u kojima "Europrom" ima maloprodajne objekte.

Prijem karatista (foto: www.leparecvaljeva.rs)
Sport Pre 5 sati 12 minuta

Prijem za karatiste Kluba 014 Valjevo

Mlade karatiste Kluba 014 Valjevo i njihovog predsednika Vladana Živanovića, ugostili su gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković i član Gradskog veća zadužen za sport Vladimir Mišković, saopštila je...  · 1 komentar