Istorijski arhiv Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Istorijski arhiv Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
18.09.2017, 06:57

Izložba "Elsi Inglis - srpska majka iz Škotske"

č: | fb:

Izložba "Elsi Inglis - srpska majka iz Škotske", koju priređuje Međuopštinski istorijski arhiv Valjevo u saradnji sa Arhivom Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja biće otvorena danas u podne.

     

Ove godine navršava se sto godina od smrti slavne heroine Velikog rata - Elsi Inglis, koja je svojim radom u borbi za prava žena zadužila međunarodnu zajednicu, a svojim angažovanjem u osnivanju, opremanju i organizaciji rada "Bolnica škotskih žena" i neposrednim učestvovanjem u njihovom radu, neizmerno zadužila francuski, ruski i pre svega srpski narod.

 

Ova godišnjica je povod da se i u Škotskoj, gde se priprema niz manifestacija, ali i u Srbiji, setimo njene velike borbe.

 

Svečano otvaranje izložbe "Elsi Inglis-srpska majka iz Škotske", autora Velibora Vidića, je u 12 časova u Međuopštinskom istorijskom arhivu Valjevo. Nakon otvaranja, delegacija iz Škotske i predstavnici Opšte bolnice Valjevo zajedno će posaditi drvo prijateljstva u dvorištu Arhiva.

 

U 15.30 časova episkop valjevski Milutin održaće, u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, pomen medicinskom osoblju "Valjevske bolnice" i medicinskom osoblju "Bolnice škotskih žena", kao i svim žrtvama Prvog svetskog rata. Nakon verskog čina, nastupiće crkveni hor "Hadži Ruvim".

Aktuelno

Selo (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Nadomak Pecke Pre 7 sati 17 minuta

Medvedi poklali ovce na Rožnju

Na Rožnju, jednom od vrhova Sokolskih planina nadomak Pecke, medvedi su upali u štalu Zlatomira Gligorića i zaklali tri ovce, dok su dva jagnjeta nestala, potvrdio je Igor Rabat, doktor...

Policija (foto: kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 10 sati 7 minuta

Pojačana kontrola saobraćaja

Saobraćajna policija će 25. aprila do 1. maja realizovati akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i sankcionisanje prekršaja prekoračenja brzine.