Registracija Prijava preko FB
Istorijski arhiv Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
Istorijski arhiv Valjevo (foto: Đorđe Đoković)
18.09.2017, 06:57

Izložba "Elsi Inglis - srpska majka iz Škotske"

č: | fb:

Izložba "Elsi Inglis - srpska majka iz Škotske", koju priređuje Međuopštinski istorijski arhiv Valjevo u saradnji sa Arhivom Srbije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja biće otvorena danas u podne.

     

Ove godine navršava se sto godina od smrti slavne heroine Velikog rata - Elsi Inglis, koja je svojim radom u borbi za prava žena zadužila međunarodnu zajednicu, a svojim angažovanjem u osnivanju, opremanju i organizaciji rada "Bolnica škotskih žena" i neposrednim učestvovanjem u njihovom radu, neizmerno zadužila francuski, ruski i pre svega srpski narod.

 

Ova godišnjica je povod da se i u Škotskoj, gde se priprema niz manifestacija, ali i u Srbiji, setimo njene velike borbe.

 

Svečano otvaranje izložbe "Elsi Inglis-srpska majka iz Škotske", autora Velibora Vidića, je u 12 časova u Međuopštinskom istorijskom arhivu Valjevo. Nakon otvaranja, delegacija iz Škotske i predstavnici Opšte bolnice Valjevo zajedno će posaditi drvo prijateljstva u dvorištu Arhiva.

 

U 15.30 časova episkop valjevski Milutin održaće, u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, pomen medicinskom osoblju "Valjevske bolnice" i medicinskom osoblju "Bolnice škotskih žena", kao i svim žrtvama Prvog svetskog rata. Nakon verskog čina, nastupiće crkveni hor "Hadži Ruvim".

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 16 sati 15 minuta

Mož’ da bidne država, al’ ne mora da znači

Neko bi negde ili na neki način, mogao i trebao, da se svakodnevno bavi samo ovdašnjim napadima na zdrav ljudski razum! Narodski   prodavanjem roga umesto sveće, još bolje: testisa umesto...

Porodilište (foto: Đorđe Đoković)
Iz gradske kase Pre 14 sati 5 minuta

Za bebe rođene 1. i 14. januara po 50.000 dinara

Roditelji beba koje će na svet doći 1. i 14. januara sledeće godine primiće 50.000 umesto dosadašnjih 20.000 dinara. Izmenu Odluke o većem obimu prava porodice sa decom i o finansijskoj podršci za...  · 3 komentara

Teodor Tošić (foto: MariArs.2019)
Iz redakcije 19.11.2019

"Just a Moment" Teodora Tošića

Samo trenutak je bio dovoljan u subotnjoj emisiji Zorana Kesića da Srbija, a i van naše zemlje, upozna talentovanog Teodora Tošića iz Valjeva.   Dvadesetjednogodišnji Teodor Tošić je...  · 7 komentara