Izložba Elsi Inglis - srpska majka iz Škotske (foto: Đorđe Đoković)
Izložba Elsi Inglis - srpska majka iz Škotske (foto: Đorđe Đoković)
18.09.2017, 13:59

"Oživljavajući njihove podvige postaćemo bolji ljudi"

č: | fb:

Izložba "Elsi Inglis - srpska majka iz Škotske", koju je priredio Međuopštinski istorijski arhiv Valjevo u saradnji sa Arhivom Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, otvorena je danas u Međuopštinskom istorijskom arhivu.

 

Otvaranju izložbe, čiji je autor istoričar Velibor Vidić, prisustvovalo je 16 potomaka hrabre škotske lekarke, koji su sa ponosom govorili o njoj, ali i sa posebnom pažnjom su pogledali ne samo izložbu o Elsi Inglis, nego i izložbu o Valjevskoj bolnici koju su prvi put danas videli u zgradi Valjevskog arhiva. 

Gosti iz Škotske posetili izložbu Valjvska bolnica

Gosti iz Škotske posetili izložbu Valjvska bolnica (Foto: Đorđe Đoković)

 

Rođak Elsi Inglis, pedijatar dr Toni Votson kaže da je priče o Elsi slušao od svoje baba-tetke, tako da od detinjstva na nju gleda kao na istorijsku ikonu. A nakon što je pogledao stalnu izložbenu postavka o Valjevskpoj ratnoj bolnici 1914-1915. godine, vrlo emotivno je govorio o hrabrosti i patnjama srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. 

 

- I pored toga što sam znao mnogo toga o Velikom ratu, o "Bolnici škotskih žena", kao i o radu doktora i bolničarki iz drugih zemalja, nisam razumeo dimenzije stradanja jednog naroda u ovom strašnom ratu. To sam danas video na izložbi "Valjevska bolnica" koja govori o stradanju i patnjama srpskog naroda i to mi je pomoglo da shvatim pozicije Srbije u svetu. Izložba pokazuje i dobru stranu, jer pored stradanja i patnje postoji i ona humana strana, požrtvovanje i pomoć mnogih naroda – rekao je na otvaranju izložbe Toni Votson. 

 

Toni Votson

Toni Votson (Foto: Đorđe Đoković)

 

Izložba "Elsi Inglis - srpska majka iz Škotske" je priređena u okviru obeležavanja sto godina od smrti škotske lekarke koja je svojim radom u borbi za prava žena zadužila međunarodnu zajednicu, a svojim angažovanjem u osnivanju, opremanju i organizaciji rada "Bolnica škotskih žena" i neposrednim učestvovanjem u njihovom radu, neizmerno zadužila francuski, ruski i pre svega srpski narod. Bila je prva žena koja je dobila najviše srpsko odlikovanje – Orden belog orla.

 

- Pomoć koju su nam pružali pojedinici ili narodi često je bila motivisana ličnim razlozima ili nekim državnim interesima. Pomoć Škotlanđanki nije bila motivisana ni sa čim od toga, osim čistom željom da se pomogne srpskom narodu. Iza njih nije stajala britanska imperija, čak ih je sputavala u tome. To me je motivisalo da, zajedno sa saradnicima, napravim ovu izložbu u više gradova. Ta njihova želja i namera da pomognu srpskom narodu videla se kroz njihova pisma koja su pisale iz Srbije i u dnevnicima u kojima pišu sve najbolje o našem narodu. Neke od njih su se ovde razbolele i umrle, mnoge su bolesne napuštale Srbiju, ali su se nakon izlečenja ponovo veraćale. Ta njihova energija, želja da pomognu, požrtvovanje, njihova mladost i život su za poštovanje. Oživljavajući danas te njihove podvige mi ćemo sigurno postati bolji ljudi – rekao je autor izložbe Velibor Vidić.

Velibor Vidić

Velibor Vidić (Foto: Đorđe Đoković)

 

U realizaciji ovog projekta učestvovalo je i nekoliko opština i gradova - Mladenovac, Lazarevac, Kragujevac, Kruševac, Niš, Vranje i Bajina Bašta.

 

Nakon otvaranja, delegacija iz Škotske i predstavnici Opšte bolnice Valjevo su posadili drvo prijateljstva u dvorištu Međuopštinskog istorijskog arhiva.

 

U Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, episkop valjevski Milutin održao je pomen medicinskom osoblju "Valjevske bolnice" i medicinskom osoblju "Bolnice škotskih žena", kao i svim žrtvama Prvog svetskog rata. 

 

Aktuelno

Muzička škola (foto: Kolubarske.rs)
U Muzičkoj školi Pre 15 sati 15 minuta

Koncert "Premijere"

Koncert "Premijere" pijanistkinje Nataše Mitrović, održaće se u petak, 9. decembra, u 18 časova u svečanoj sali valjevske muzičke škole "Živoirad Grbić".