Registracija Prijava preko FB
Izložba Dade Đurića (foto: Đorđe Đoković)
Izložba Dade Đurića (foto: Đorđe Đoković)
22.09.2017, 16:35

Slike Dade Đurića koje nikada nisu bile pred očima javnosti

č: | fb:

"Pred vama je jedna od najvrednijih izložbi ikada organizovanih u Modernoj galriji. Pred vama su slike koje nisu izlagane, slike koje nikada nisu iznete iz kuća i depoa. Tako da će sutra gosti Moderne galerije imati priliku da vide dela Dade Đurića koja nikada nisu bila pred očima javnosti".

 

Ovim rečima je v. d. direktora Moderne galerije Vojislav Jovanović valjevskim novinarima, koji su imali čast prvi da pogledaju, najvio sutašnju izložbu Miodraga Dade Đurića, pripadnika Mediale.

 

To je lepa praksa Jovanovića, da novinare pozove pre otvaranja izložbe.

 

Vojislav Jovanović i novinari

Vojislav Jovanović i novinari (Foto: Đorđe Đoković)

U tri prostorije Moderne galerije izloženo je 26 slika koje su u vlasništvu nekoliko kolekcionara, među kojim je i jedan Valjevac. Preovlađuju slike plave nijanse i pastelnih boja, na kojima je Dado "ispričao" delove svog života, pa i one iz ranog detinjstva i mladosti. Među slikama velikog formata "zalutala" je jedna manja, Jovanović nam otkriva da je to prva slika koju je Miodrag Dado Đurić naslikao po dolasku u Pariz.

 

Uloga Moderne galerije jeste da pokaze vredna dela koja nisu izložena u muzejima i galerijama. 

Izložba Dade Đurića

Izložba Dade Đurića (Foto: Đorđe Đoković)

 

Jovanović kaže da izložene slike pokrivaju sve četiri faze stvaralaštva Dade Đurića, koji je menjajući galeriste menjao boju i rukopis stvarajući te faze koje danas čine celinu.

 

"Miodrag Dado Đurić je za života voleo da kaže da je on smrtan čovek, a da njegove slike nikada neće umreti i da će živeti mnogo, mnogo godina posle njega. Ove njegove reči potvrđuje i činjenica da su njegove slike izložene u deset svetskih muzeja i u preko 40 galerija, kao i to da je jedan od najtraženijih slikara na aukcijama u Parizu", rekao je Jovanović.

 

 

Za Modernu galeriju i za Valjevo izložba Dade Đurića je veliki korak unapred.

 

 "Ovo je treća samostalna izložba crnogorskog slikara u Modernoj galeriji, a učestvovao je i sedam puta u kolektivnim izložbama, tako da se može reći da je Dado deo porodice, a po tonu je sigurno autor koji pripada Modernoj galeriji", rekao je Vojislav Jovanović.

 

Vojislav Jovanović

Vojislav Jovanović (Foto: Đorđe Đoković)

Ovom izložbom se istorija na neki način ponavlja. Kada je 1985. godine Moderna galerija otvorena, prva izložba je bila Ljubina, a potom Dadina. Nakon 32 godine pred publikom su bila dela Ljube Popovića koja do sada nisu izlagana, a danas je to Đurićeva izložba iste koncepcije.

 

Izložba Miodraga Dade Đurića biće otvorena u subotu u 12 časova u Modernoj galeriji, a posetiocima će biti dostupna do 1. januara 2018. godine.

 

Aktuelno

Bez kraja - Ilustracija Dušan Arsenić (foto: )
Bez kraja Pre 17 sati 51 minuta

Mož’ da bidne država, al’ ne mora da znači

Neko bi negde ili na neki način, mogao i trebao, da se svakodnevno bavi samo ovdašnjim napadima na zdrav ljudski razum! Narodski   prodavanjem roga umesto sveće, još bolje: testisa umesto...

Porodilište (foto: Đorđe Đoković)
Iz gradske kase Pre 15 sati 40 minuta

Za bebe rođene 1. i 14. januara po 50.000 dinara

Roditelji beba koje će na svet doći 1. i 14. januara sledeće godine primiće 50.000 umesto dosadašnjih 20.000 dinara. Izmenu Odluke o većem obimu prava porodice sa decom i o finansijskoj podršci za...  · 3 komentara

Teodor Tošić (foto: MariArs.2019)
Iz redakcije 19.11.2019

"Just a Moment" Teodora Tošića

Samo trenutak je bio dovoljan u subotnjoj emisiji Zorana Kesića da Srbija, a i van naše zemlje, upozna talentovanog Teodora Tošića iz Valjeva.   Dvadesetjednogodišnji Teodor Tošić je...  · 7 komentara