Dragan Krunić (foto: Đorđe Đoković)
Dragan Krunić (foto: Đorđe Đoković)
28.03.2018, 12:59

"Valjevsko pozorište" u objektivu Dragana Krunića

č: | fb:

U galeriji Narodnog muzeja otvorena je izložba "Valjesko pozorište" našeg kolege Dragana Krunića. Na četvrtoj samostalnoj izložbi sinoć su, brojnoj publici, prikazane fotografije, nastale u periodu od 2005. do prošle godine.

Publika na otvaranju izložbe

Publika na otvaranju izložbe (Foto: Đoković Đorđe)

Dragan Krunić, koji se fotografijom bavi preko dve decenije, kaže da je ova izložba na kojoj je predstavio 24 velika i 48 manjih formata fotografija o predstavama koje su igrane na sceni Centra za kulturu, na neki način rekapitulacija 13-godišnjeg praćenja Gradskog pozorišta "Abrašević" i "Abrofesta".

 

- S obzirom na to da je ova izložba otvorena na Svetski dan pozorišta, ona na neki način predstavlja i moju ličnu želju da Valjevo konačno dobije profesionalno pozorište, koje ne postoji od 1956. godine. Ove fotografije potvrđuju da u Valjevu "živi" pozorišna scena, da Valjevo ima glumce i pozorišnu publiku i da je pravi greh to što naš grad nema profesionalno pozorište - rekao je Krunić.

 

Pozorišna fotografija je posebna i specfična, kaže Krunić, jer nastaju u teškim i komplikovanim uslovima.

- Na sceni je često, jer to predstava zahteva, malo ili ni malo svetla, zatim dok fotografišemo moramo voditi računa da ne smetamo nu piblici, ni glumcima, a naročito je teško kada su u pitanju kamerne scene – objašnjava.

 

Izložba fotografija Dragana Krunića

Izložba fotografija Dragana Krunića (Foto: Đorđe Đoković)

Prva predstava valjevskog pozorišta koju je fotografisao Dragan Krunić bila je premijera "Seoba" Gradskog pozoriša "Abrašević" 2004. godine. "Bio sam strašmo nezadovoljan kvalitetom tih fotografija, a interesantno je da je objavljena u Blicu“, prisetio se svoje prve pozorišne fotografije Krunić.

 

Danas je, po mišljenju mnogih, Dragan Krunić postao pravi majstor pozorišne fotografije, na kojoj je zabeležen ne samo pokret i radnja, nego i emocija. Prema sopstvenom priznanju u to je uloženo "mnogo rada, truda, strpljenja, ali i novih saznanja".

Izložba fotografija Dragana Krunića

Izložba fotografija Dragana Krunića (Foto: Đorđe Đoković)

 

Na pitanje Kolubarskih.rs šta bi poručio mladima koji žele da se bave fotografijom, a koji misle da je za to dovoljna želja i imati dobar foto-aparat, Krunić kaže da treba da krenu od nule!

 

- Moraju prvo naučiti sve elemente fotografije. Moja generacija ili "stara garda", mi smo učili na analognim foto-aparatima gde se greška skupo plaćala. Mi smo imali film sa 37 snimaka, koji nismo smeli da "ispucamo uludo", nego smo morali da vodimo računa i da mislimo o tome koje parametre postavljamo, u kakvim uslovima fotografišemo... Pojava digitalnih aparata je samo olakšala, ali ni tu nema opuštanja za "ozbiljne igrače". To vam je kao kada kupite skup i moćan automobil, ali ćete se slupati ako u krivinu uđete velikom brzinom – slikovit je Krunić.

 

Poručio je mladima da nikada ne kažu: Ja sam na vrhu, znam sve.

 

Dragan Krunić je dugo godina bio foto-reporter, njegove fotografije su objavljivane u Glasu, Blicu, Novostima. Nisam ga pitala da prokomentariše odluku Skupštine grada da foto-reporterima bude zabranjeno fotografisanje dok traje sednica, a na zahtev odbornika koji nisu zadovoljni kako su "ispali" na fotografiji. Pitala sam ga gde je problem, u fotografima ili onima koji su fotografisani?

 

- Nije problem u fotografu. Kod nas u Srbiji se usadila ta negativna energija prema fotografima, posebno foto-reporterima kao krivcima. U svetu je sasvim normalno da foto-reporteri rade bez ograničenja posao za koji promaju platu, oni "ginu" na radnom zadatku, dobijaju Pulicera za svoje fotografije. To što je urađeno u Valjevu nema apsolutno nikakvo opravdanje. Trebalo bi neki drugi da vode računa o sebi i svom ponašanju i tada bi sigurno bili daleko lepši i pristojniji na našim fotografijama - rekao je Krunić.

Jekena Nikolić, Miroslav Jeremić i Dragan Krunić

Jekena Nikolić, Miroslav Jeremić i Dragan Krunić (Foto: Đoković Đorđe)

 

Dragan Krunić je dostigao zvanje FA2. Dragocena iskustva kao foto-reporter stekao je sarađijući u Blicu i Večernjim Novostima. U svojoj biografiji beleži da je radio u Radio Valjevu i Omladinskim novinama NON.

 

Njegove prve foto korake podstakao je Aleksandar Gaty Grujić, a vraćanje fotografiji usledilo je nakon objavljivanja fotografije na naslovnoj strani Glasa javnosti, koje su upečatljivo prikazale posledice razornog zemljotresa 1998. godine. Krunić ih beleži aparatom Branka Džana Vićentijevića, tada dopisnika Glasa iz Valjeva.

 

Aktivan je član valjevskog Foto kluba od njegovog obnavljanja, odinama fotografiše gradske manifestacije i dešavanja u Eparhiji valjevskoj SPC.

 

Izložbu pozorišnih fotografija Dragana Krunića otvorio je majstor fotografije Miroslav Jeremić, koji je načinio i izbor fotografija za ovu izložbu. U muzičkom delu učestvovao je trio MISS, koji je obojio veče tonovima filmske muzike.

 

Trio MISS

Trio MISS (Foto: Đoković Đorđe)

Izložba "Valjesko pozorište" Dragana Krunića u galeriji Narodnog muzeja biće otvorena do sredine aprila.

Aktuelno

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara