Neven Dečje scene (foto: Kolubarske.rs)
Neven Dečje scene (foto: Kolubarske.rs)
15.05.2018, 09:44

Premijera predstave "Neven" Dečje scene GP "Abrašević"

č: | fb:

Gradsko pozorište "Abrašević" izvešće večeras u 20 časova premijeru predstave "Neven". Ova kultna komedija zapravo predstavlja promociju pre nekoliko meseci formirane Dečje scene.

 

Predstava "Neven" nastala je po motivima čuvenih tekstova Jovana Jovanovića Zmaja, uz dramatizaciju delova kultne TV-serije, koju je svojevremeno za RTS kreirao Timoti Džon Bajford. 

 

Neven Dečje scene

Neven Dečje scene (Foto: Kolubarske.rs)

U predsetavi učestvuje preko 30 mladih glumaca sa kojima je više od dva meseca radio reditelj Miroslav Trifunović Ćiša, uz glumačku i organizacionu pomoć umetničkog rukovodioca GP "Abrašević" Branka Antonića.

 

Trifunović kaže da mu je rad na dečjoj predstvi neobično drag iz više razloga, ali pre svega zbog toga što odavno nije radio sa decom. "Ispunjava me jednom posebnom vrstom uzbuđenja i odgovornosti", rekao je reditelj uoči premijere.

 

Odlučili su se za predstavu "Neven", jer je reč o tekstu za sva vremena. Časopis je u srpskoj književnosti bio izuzetno značajan, serija koju je radio Džon Timoti Bajford obeležila je detinjstvo mnogih generacija, a koliko je taj humor aktuelan vidi se po tome što ga prihvataju i sadašnje generacije.

 

- Imamo 33 mlada glumca, a sa pevačima i orkestrom ima ih oko 40. Oduvek sam verovao da deca ne vole kada ih tretirate kao decu. Mali vole da budu veliki, a kada porastu, onda bi da budu mali. Uvažavajući ovaj pristup, deci su probe izuzetno zanimljive, rado su dolazila sa osećanjem da su pravi glumci. Imponuje im taj čudan, njima blizak, humor prisutan u ovoj predstavi, ti nedovršeni štosovi - kaže Trifunović.

 

Raduje ga i to što u predstavi učestvuju  deca iz skoro svih gradskih škola, kako reče, lepo sarađuju, pomešani, zajedno, upoznaju jedni druge i nema onog uobičajenog rivaliteta među valjevskim osnovcima. 

 

Reditelj Miroslav Trifunović Ćiša podseća da je prošlo mnogo godina otkako su u Valjevu rađene predstave dece za decu, poput "Pinokia", "Tajne dnevnika Adrijana Mola", "Taličnog Toma", "Dečaka Pavlove ulice". 

 

- To je bilo vreme kada je Valjevo imalo smotru dečjih pozorišta osnovnih škola i smotru dramskih studija srednjih škola, pre više od deset godina. U želji da se to oživi mi smo došli na ideju da napravimo jednu ansambl dečju predstavu sa više od 30 mladih glumaca, ali i sa decom koja imaju neki talenat, koji sviraju u Muzičkoj školi, pevaju u horu, plešu, pohađaju razne sekcije. Zamolili smo uprave osnovih škola u Valjevu da obaveste učenike i negde oko 200 đaka od petog do osmog razreda predstavilo se na našim audicijama. Kroz razgovor sa njima videli smo koliko su maštoviti, zanimljivi, koliko ih to privlači i odabrali najbolje za ovu predstavu, što ne znači da ostali nisu daroviti - objasnio je Trifunović uz napomenu da će za sledeću sezonu otvoriti vrata nekim talentovanim mladim glumcima.

 

Neven Dečje scene

Neven Dečje scene (Foto: Kolubarske.rs)

Režiju predstave "Neven" potpisuje Miroslav Trifunović, pomoćnik reditelja je Branko Antonić, scenografiju i vizuelni identitet osmislio Dušan Arsenić, kostimograf je Branka Šišinački Obradović, a muzičke aranžmane raspisala Milena Urošević.

 

Premijera će biti održana večeras na sceni Centra za kulturu sa početkom u 20 časova.

 

Plakat Neven

Plakat Neven (Foto: Dušan Arsenić)

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 20 sati 45 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 17 sati 55 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 6 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru 27.03.2024

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara