Dvorište biblioteka (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Dvorište biblioteka (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
23.06.2018, 08:22

Buka u dvorištu

č: | fb:

Muzej voštanih figura – sintagma koja sa setom ume da se omakne sa usana lokalpatriota u opisu voljenog grada, slika koja treba da predoči svu njegovu lepotu i potencijal, ali i nedostatak živosti, odsustvo dešavanja. Sintagma koja se ponekad otme i meni, ali apsolutno neprikladna fraza za ono što se zbilo u skrivenom kutku biblioteke - u Dvorištu je bila BOOKa!

 

Živa panel-diskusija na temu "Književnost između vere i ateizma" doprinela je buci na otvaranju 32. letnje sezone  kulturnih dešavanja koja od skora nosi naziv "BOOKa u Dvorištu". Uvek aktuelna tema (a)teizma i njegovog uticaja na književnost, podstakla je strastvenu polemiku među učesnicima tribine, dr Vladimirom Kolarićem, piscem i teoretičarem filma i umetnosti, i Ivanom Milenkovićem, filozofom, književnim kritičarem i članom NIN- ovog žirija.

 

Oprečna viđenja značaja prisustva/odsustva pitanja teizma u književnim delima postavila su paneliste na suprotne polove sa kojih su strasveno, ali argumentovano branili svoja stanovišta. Da, bila je to bučna rasprava, ali u njoj nisu preovlađivali buka i bes, nego promišljanje i misao, book- a (knjiga) i svest!

 

Milenkovićevo insistiranje na  vrednovanju književnog dela isključivo na osnovu teksta i postignutih umetničkih domena i odbijanje razmatranja uticaja ideoloških stavova pisca i društvenog konteksta na samo delo, u mnogome je otežalo posao moderatoru, Aleksandru Šurbatoviću, piscu i glavnom i odgovornom uredniku izdavačke kuće Dereta, ali je isprovociralo Kolarića da ustraje na isticanju važnosti razmatranja dela kao refleksije moralnih, duhovnih i ideoloških  principa autora i kulturno – istorijskog razdoblja ( samim tim i društveno – političkog ) u kom je pisac živeo i stvarao.

Buka u dvorištu

Buka u dvorištu (Foto: Kolubarske.rs)

 

Poziv auditorijumu da se uključi u diskusiju sa oduševljenjem je prihvaćen i za razliku od mnogih književnih večeri u kojima su učesnici pasivni posmatračni koji poziv na postavljanje pitanja koriste za iskazivanje divljenja prema dotičnom umetniku i njegovom stvaralaštvu, posetioci su zaista bili učesnici panela koji su imali potrebu da jasno iskažu svoje mišljenje i stav.

 

Za prvu u nizu panel – diskusija koje Valjevce očekuju svakog utorka od 20 časova u Dvorištu Matične biblioteke, do sredine jula, sa sigurnošću se može reći da je nadmašila očekivanja i organizatora i posetilaca, a za ostale koje slede nadamo se da će biti bar podjednako dobre kao što je prva bila.

 

Dođite jer učešće u intelektualnom i društvenom životu je pravo i obaveza svakog od nas!

 

Aktuelno

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Saopštenje Pre 3 sati 39 minuta

Uhapšena Valjevka zbog utaje poreza

Valjevska policija uhapsila je S. Đ. (1993) iz Valjeva zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila četiri krivična dela poreska utaja. Kako se sumnja, ona je izbegla da plati porez i oštetila...  · 1 komentar

Izložba cveća u Parku na Jadru (foto: Kolubarske.re)
U Valjevu do nedelje Pre 20 sati 35 minuta

Izložba cveća, vina i rakije

Izložba cveća i sadnog materijala otvorena je danas u Parku Vide Jocić na Jadru, dok je u Knez Miloševoj ulici otvorena Izložba vina i rakije. Obe izložbe će trajati do nedelje, 21. aprila. "Ovo je...  · 1 komentar

Izbori (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 1 dan 3 sati

Profesor Milić i zbori i tvori...

U obilju "novosti" sa naše predizborne scene, konačno se pojavi jedna zaista takva! Iz Niša, a ne Beograda, i grupi građana koja prvi put nastupa na izborima. Okupljenih oko poznatog kardiologa i...