Dvorište biblioteka (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Dvorište biblioteka (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
23.06.2018, 08:22

Buka u dvorištu

č: | fb:

Muzej voštanih figura – sintagma koja sa setom ume da se omakne sa usana lokalpatriota u opisu voljenog grada, slika koja treba da predoči svu njegovu lepotu i potencijal, ali i nedostatak živosti, odsustvo dešavanja. Sintagma koja se ponekad otme i meni, ali apsolutno neprikladna fraza za ono što se zbilo u skrivenom kutku biblioteke - u Dvorištu je bila BOOKa!

 

Živa panel-diskusija na temu "Književnost između vere i ateizma" doprinela je buci na otvaranju 32. letnje sezone  kulturnih dešavanja koja od skora nosi naziv "BOOKa u Dvorištu". Uvek aktuelna tema (a)teizma i njegovog uticaja na književnost, podstakla je strastvenu polemiku među učesnicima tribine, dr Vladimirom Kolarićem, piscem i teoretičarem filma i umetnosti, i Ivanom Milenkovićem, filozofom, književnim kritičarem i članom NIN- ovog žirija.

 

Oprečna viđenja značaja prisustva/odsustva pitanja teizma u književnim delima postavila su paneliste na suprotne polove sa kojih su strasveno, ali argumentovano branili svoja stanovišta. Da, bila je to bučna rasprava, ali u njoj nisu preovlađivali buka i bes, nego promišljanje i misao, book- a (knjiga) i svest!

 

Milenkovićevo insistiranje na  vrednovanju književnog dela isključivo na osnovu teksta i postignutih umetničkih domena i odbijanje razmatranja uticaja ideoloških stavova pisca i društvenog konteksta na samo delo, u mnogome je otežalo posao moderatoru, Aleksandru Šurbatoviću, piscu i glavnom i odgovornom uredniku izdavačke kuće Dereta, ali je isprovociralo Kolarića da ustraje na isticanju važnosti razmatranja dela kao refleksije moralnih, duhovnih i ideoloških  principa autora i kulturno – istorijskog razdoblja ( samim tim i društveno – političkog ) u kom je pisac živeo i stvarao.

Buka u dvorištu

Buka u dvorištu (Foto: Kolubarske.rs)

 

Poziv auditorijumu da se uključi u diskusiju sa oduševljenjem je prihvaćen i za razliku od mnogih književnih večeri u kojima su učesnici pasivni posmatračni koji poziv na postavljanje pitanja koriste za iskazivanje divljenja prema dotičnom umetniku i njegovom stvaralaštvu, posetioci su zaista bili učesnici panela koji su imali potrebu da jasno iskažu svoje mišljenje i stav.

 

Za prvu u nizu panel – diskusija koje Valjevce očekuju svakog utorka od 20 časova u Dvorištu Matične biblioteke, do sredine jula, sa sigurnošću se može reći da je nadmašila očekivanja i organizatora i posetilaca, a za ostale koje slede nadamo se da će biti bar podjednako dobre kao što je prva bila.

 

Dođite jer učešće u intelektualnom i društvenom životu je pravo i obaveza svakog od nas!

 

Aktuelno

Oranica (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
U Valjevu Pre 5 sati 38 minuta

Tajna sesija Rio Tinta sa nepoznatim posetiocima

Kompanija Rio Tinto organizovaće u Valjevu, u četvrtak 28. marta sesiju sa predstavnicima lokalne zajednice na temu Projekat "Jadar". Skup je zatvoren za medije, a "sesije se održavaju sa ciljem da...  · 7 komentara

Policija (foto: Kolubarske.rs)
Nezvanično Pre 2 sati 48 minuta

Vozač uhvaćen sa 4,53 promila alkohola u krvi

Saobraćajna policija iz Valjeva je sinoć oko 23 časa zaustavila vozača koji je, kako je pokazao alko test, u krvi imao 4,53 promila alkohola. Policiji je rekao da je popio "samo tri piva", ali je...  · 4 komentara

SPREG (Ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Od 4. do 6. aprila u Omni centru Pre 1 dan 5 sati

19. SPREG – “Ovde stvaramo vrednosti”

Sajam privrede zapadne Srbije SPREG, pod sloganom "Ovde stvaramo vrednosti", biće održan od 4. do 6. aprila u Omni centru u Valjevu. U dve hale i na otvorenom, na 80 štandova predstaviće se 150...  · 2 komentara