Emanuil (foto: Emanuil)
Emanuil (foto: Emanuil)
29.06.2018, 08:31

Donatorski koncert za put u Italiju na prestižni festival

č: | fb:

Valjevski kamerni hor "Emanuil“ je jedan od šest horova iz nekoliko zemalja sveta koji je odabran da nastupa na 38. Festivalu duhovne muzike koji će biti održan od 4. do 8 jula u italijanskom gradu Loretu.

 

U konkurenciji 180 horova, koliko ih je konkurisalo za učešće na ovom prestižnom festivalu duhovne muzike, valjevski hor je svojim kvalitetom izborio mesto među odabrane.

 

Osim "Emanuila", koji će na festivalu predstavljati ne samo Valjevo nego i Srbiju, nastupiće horovi iz Rusije, Belorusije, Ukrajine, Češke i domaćina Italije.

 

Članovi valjevskog hora obradovani i ponosni jer su uspeli da budu među šest odabranih horova, ali i zabrinuti zbog toga što im za put nedostaje 2.500 evra. Otuda su odlučili da održe koncert na kome će svojim sugrađanima pokazati zbog čega su i oni izabrani da učestvuju na 38. Festivalu duhovne muzike u Loretu, ali i da na tom donatorskom koncertu pokušaju da prikupe novac.

 

Vanja Urošević, dirigent hora "Emanuil" poziva sugrađane koji vole duhovnu i muziku koju oni izvode, ali i one koji nisu imali priliku da slušaju ovaj valjevski hor, da dođu večeras u 20 časova u Centar za kulturu. Gosti na ovom donatorskom koncertu biće Dečji crkveni hor "Hadži Ruvim".

 

- Izvešćemo deo našeg repertoara što će biti svojevrsna generalna proba pred odlazak na festival u Italiju gde bi svih pet dana imali po dva nastupa. Našu zemlju ćemo predstaviti pravoslavnom duhovnom muzikom naših i ruskih kompozitora uz folklorni program za koji nam je KUD "Krušik" ustupio svoje nošnje, na čemu smo im zahvalni - kaže Urošević.

 

Ona naglašava da cena ulaznice za večerašnji koncert nije određena, nego će svako donirati novac prema svojim mogućnostima i tako pomoći valjevskom horu da otputuje u Italiju na prestižni festival duhovne muzike. Oni koji su sprečeni da dođu na koncert, a žele da pomognu to mogu učiniti novčanom uplatom na račun Udruženja dirigenata iz Valjeva "Attacca" na broj 340-1101654.

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 4 sati 53 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...