Radionica Bubnjevi (foto: Kolubarske.rs)
Radionica Bubnjevi (foto: Kolubarske.rs)
27.07.2018, 10:15

Muzičke i likovne radionice

č: | fb:

U okviru Kulturnog leta Centra za kulturu, organizovane su brojne radionice koje su privukle veliki broj mladih Valjevaca spremnih da steknu osnovna saznanja o sviranju, pevanju, crtanju.

 

Kroz muzičke i likovne radionice prošlo je na desetine mladih, koji su, bar na kratko, umesto računara i telefona u rukama držali palice i olovke, učili, ali su seb družili i zabavljali.

 

Muzičke radionice su vodili izuzetno talentovani, muzički obrazovani mladi ljudi iz našeg grada koji se usavršavaju van granica naše zemlje.

 

Prva je bila radionica "Bubnjevi" koju već pet godina vodi diplomirani bubnjar sa Berkli koledža Branko Popović. On je prvi put organizovao školu bubnjeva 2014. godine kada se vratio sa Berklija u Valjevo i do sada je kroz nju prošlo oko 150 mladih iz našeg grada.

 

Popović kaže da je korisno i da treba češće i više organizovati neke programe iz umetnosti i sporta, sve ono što će decu odvajiti od tableta, telefona.

 

- Mlade treba usmeravati da rastu u zdravom okruženju, da se druže, a ne da četuju, gledaju crtane filmove ili igraju video igrice, a ovo je sjajan način da se mladi podstaknu na kreativne aktivnosti – rekao je Petrović.

 

Radionica "Bubnjevi" je trajala od 16. do 22. jula, ali zbog velikog interesovanja produžena je do kraja nedelje.  

 

- Tokom ovih nekoliko dana radili smo na tehnici, koordinaciji, muzikalnosti. Evidentno je da mladi vole bubnjeve i to su prvi instrumenti sa kojima bi voleli da dođu u kontakt još u najmlađem uzrastu. Imamo polaznike koji su sa nama od početka, a puno novih se priključilo od ove godine. Osim što učimo, dobro se zabavljamo i družimo – kaže učitelj bubnjeva.

Tamarina radionica pevanja

Tamarina radionica pevanja (Foto: Kolubarske.rs)

 

"Glas kao instrument" je naziv druge muzičke radionice, koja je takođe pobudila veliko interesovanje mladih sugrađana sa kojima je radila Tamara Jokić koja je na trećoj godini studija na Berkli koledžu u Bostonu.

 

Kaže da nije bilo nikakvih ograničenja, niti u uzrastu polaznika, niti u tome da li se neko ranije bavio pevanjem, pa ni u pogledu muzičkog žanra, stila ili jezika.

 

Ona naglašava da je važno da svi koji su zainteresovani, čak i oni koji ne žele da se bave pevanjem profesionalno, dobiju više informacija o tome i da vide kako se pevanje uči i na drugim mestima, ne samo u Srbiji, da vide kako se pristupa pevanju i uopšte pesmama kao umetničkom izrazu i da nije samo bitno da imamo lep glas i da zvučimo dobro, nego i da nešto ispričamo tom pesmom.

 

– Ovih nekoliko dana smo provodili po par sati radeći na tehnici, vežbama disanja, uz osvrtanje na tekst pesama i na to koju emociju pesma želi da prenese. Radili smo ono što oni vole, a moja namera je bila da ih podstaknem da veruju u ono što vole, jer tako mogu postići mnogo. Naravno nije dovoljno da se napravi neki napredak kao što bi se napravio kada bi se radilo mesecima, godinama, ali ja na ovo gledam iz svoje perspektive. Volela bih da se tako nešto organizovalo u vreme kada sam ja imala 15, 16 godina, kada sam bila početnik u pevanju – rekla je Tamara Jokić.

 

I pored brojnih obaveza, Tamara je našla vremena da se posveti mladim Valjevcima, ali i da održi koncert za svoje sugrađane koji vole njen bođanstven glas i emociju dok peva.

 

Pored pesama Španije, Portugala i Balkana, Tamar Jokić će ekslukzivno pred publikom svog grada otpevati po prvi put i nekoliko autorskih kompozicija. Koncert je zakazan za 28. jul sa početkom u 21 čas na platou Centra za kulturu.

 

Kako do animacije

 

Radionica "Kako do animacije" završen je ovogodišnji ciklus Likovnih radionica u Centru za kulturu. Mentor radionice Jovan Marković, student animacije na Fakultetu tehničkih nauka, koji je svojevremeno vodio i radionicu stripa, polaznicima je pokazao dvanaest principa koji su osnova animacije, bilo klasične, bilo savremene, kompjuterske.

 

- Zamisao je bila da polaznici radionice budu stariji osnovci ili srednjoškolci, kako bih im pokazao ono što sam naučio na fakultetu, ali su se ipak u najvećem broju odazvali mla|i osnovci, tako da sam program prilagodio njihovom uzrastu. Tokom pet dana trajanja radionice oni su crtali i upoznavali se sa elementima bitnim za animaciju kroz te crteže. Pokazivao sam im neke svoje radove i davao profesionalne primere, kako bi možda oni na osnovu toga dobili neke svoje ideje i moram priznati da su me iznenadili sa nekim svojim kreativnim idejama i rešenjima zadataka koje sam im zadavao – rekao je Jovan Marković.

Radionica Kako do animacije

Radionica Kako do animacije (Foto: Kolubarske.rs)

Poručio je da valjevska omladina uvek trebalo da ima pristup ovakvom ateljeu ili nekom drugom prostoru u kom bi mogli da se bave kreativnim radom.

 

 

 

Aktuelno

Dragan Đilas (foto: Đorđe Đoković)
Bez kraja Pre 16 sati 33 minuta

"Laki je malo nervozan"

Davno je rekao Perikle: Svi se ne mogu baviti politikom, ali svi mogu suditi o politici! Ne mogu se baviti iz niza razloga, recimo samo zbog govorne mane. (Političkim odlukama, donošenim na...