Registracija Prijava preko FB
Milan Tucović i Mihailo Đoković Tikalo (foto: Kolubarske.rs)
Milan Tucović i Mihailo Đoković Tikalo (foto: Kolubarske.rs)
16.09.2018, 07:55

"Snolika fantastika Tikala i Tucovića"

č: | fb:

Izložba "Tikalo-Tucović" otvorena je u subotu u Modernoj galeriji u Valjevu. Reč je o delima iz kolekcije Beograđanina Milutina Živkovića, koji je punih 20 godina skupljao Tikalove i Tucovićeve slike.

 

I ova izložba pobudila je veliku pažnju i interesovanje ne samo ljubitelja slikarstva i umetnosti iz Valjeva, nego i onih iz Beograda i drugih gradova Srbije.

 

Izložba utoliko zanimljivija, vredna i jedinstvena, jer su pred publikom dela dva različita autora, slike različitih formata, različite tehnike i različitog perioda u kome su nastajale.

 

Ali postoji i našto zajedničko, a to je da ih je "okupio Ljuba Popović" u svojoj galeriji, koju "nije sačuvao samo za sebe" nego je "postala privremeni dom" za 92 slike i crteža Mihaila Đokovića Tikala i Milana Tucovića. "I uvek će biti dom, ne samo za slike Ljube Popovića, i to je osobenost i vrednost Moderne galerije u Valjevu. A mi ćemo imati tu čast da u dom dolazimo i uživamo u slikarstvu najvećih srpskih i svetskih majstora", kažu posetioci. 

Izložba Tikalo-Tucović u Modernoj galeriji

Izložba Tikalo-Tucović u Modernoj galeriji (Foto: Kolubarske.rs)

 

Milan Tucović izrazio je zahvalnost kolekcionaru Milutinu Živkoviću koji skuplja slike i time umetnike podstiče da stvaraju bolje i više, izrazio je zahvalnnost Modernoj galeriji i, neizbežnom, Ljubi.

 

- Ljubi, koji nije bio samoljubiv pa napravio svoj legat, koji bi verovatno posle desetak godina bio zaključan, nego je napravio jedno živo mesto gde se okupljamo svi mi koji volimo umetnost i koji smo život posvetili tom traganju za smislom kroz samu umetnost, i mislim da će se to tako događati i kada nas ne bude sa nekim novim generacijama – rekao je Milan Tucović na otvaranju.

Milan Tucović

Milan Tucović (Foto: Kolubarske.rs)

 

Esejista, dramski pisac, književni i filmski kritičar Srđan Vučinić je rekao da se pred publikom Moderne galerije u Valjevu otvara nova i, kao i uvek kada je zadužbina Ljube Popovića i Dom slikara Mediale u pitanju, jedinstvena izložba.

 

- Zajednički imenitelj koji sam za Tikala i Tucovića našao u svom tekstu jeste neka snolika fantastika, u kojoj ne treba tražiti ono snevanje koje je samo laža, kako kaže narodna izreka, nego ono snevanje koje nas vodi nekoj dubljoj istini i onaj san koji sve dublje budi. To je zapravo onaj san, koji umetnici snevaju i koji sam želeo da istaknem u slikarstvu Tikala i Tucovića. Ovo su dva umetnika koja su veoma različita jer, kao što se i naš svaki san razlikue tako se i ovo snevanje razlikuje jer ima svoj osobeni vid.

Tako je kod Tikalovog snevanja, čini mi se, u prvom planu jedan razigrani košmar, parafraziraću jednog našeg pesnika, jedan veseli košmar slikarstva koji govori o snu pojedinca, a možda i više od toga o snu kolektiva i civilizacije, koji je razgranat u više nivoa, i više slojeva, kao što su kosmogonije, mitovi i Danteova Božanstvena komedija.

Dok je Tucovićev san poetizovan i arhiv, jedno traganje za iščezlim vremenima pojedinca u jednom istorijskom vremenu, jedna, da kažem po ugledu na ono što je pisao Kiš, enciklopedija mrtvih i živih. Želim da uživate u ovom snevanju i da ne previdite ono što je rekao veliki dijalektičar Heraklit "ono što gledamo na javi jeste smrt, ono što gledamo u snu jeste život" – poručio je na otvaranju izložbe u Modernoj galeriji Srđan Vučinić.

Srđan Vučinić

Srđan Vučinić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Na otvaranju izložbe, Mihailo Đoković Tikalo je umesto reči publici podario muziku, a to je na svoj način najavio Milan Tucović.

"Kada sam Tikala, koji je jedan od najduhovitijih slikara, pitao ko će otvoriti ovu izložbu on mi je odgovorio: 'S obzirom na ozbiljnost nas dvojice moraće da pozovu protu Matiju Nenadovića'. Pošto prota nije došao, Tikalo će vam na usnoj harmonici odsvirati nešto".

 

Tikalo svira na usnoj harmonici

Tikalo svira na usnoj harmonici (Foto: Kolubarske.rs)

Izložba crteža i slika "Tikalo-Tucović" u Modernoj galeriji u Valjevu biće otvorena do 1. novembra.

Izložba Tikalo-Tucović u Modernoj galeriji

Izložba Tikalo-Tucović u Modernoj galeriji (Foto: Kolubarske.rs)

Aktuelno

Podgorska ulica  (foto: Đorđe Đoković)
Vlasti godinama obećavaju, a ne rešavaju problem Podgorske uli Pre 4 sati 11 minuta

Odron, rupe, znak, trake i… rešen problem?!

U Podgorskoj ulici, koja je u katastrofalnom stanju, u jednom delu se pojavio odron koji je došao do kuće, a podzida se srušila. Oštećenje obeleženo znakom i trakom. Žitelji više od 20 godina mole...

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 4 sati 3 minuta

Zabrdica bez vode

Zbog problema sa snabdevanjem električnom energijom, potrošači sela Zabrdica i potrošači koji se snabdevaju sa hidifora "Bobija" će biti bez vodosnabdevanja, dok se ne reši problem električne...

Dom zdravlja Ub (foto: Dragana Nedeljković)
Konferencija za novinare u Domu zdravlja Ub Pre 1 dan 1 sati

Ubljanka nije zaražena, nema mesta za paniku zbog korona virusa

Analize obavljene na Institutu za virusologiju "Torlak" pokazale su da sedamnaestogodišnja Ubljanka nije zaražena korona virusom. Povodom slučaja sumnje da je Ubljanka obolela i spekulacija koje su...