Plakat za operu
Plakat za operu
21.09.2018, 08:21

Premijera opere "Didona i Enej"

č: | fb:

Nakon punih 15 godina Valjevci će večeras imati priliku da slušaju i uživaju u operi. Zahvaljujući saradnji valjevske MŠ "Živorad Grbić" i  Gimnazije Širen iz Pfafenhofena, na sceni Centra za kulturu u 20 časova premijerno će biti izvedena opera "Didona i Enej".

 

Ovo remek delo barokne muzike, koje je davne 1680. godine napisao jedan od najvećih engleskih kompozitora Henri Persl, i danas je vrlo aktuelno na repertoaru svetskih operskih kuća i svakako će valjevski kulturni život osvežiti lepotom najpopularnijeg žanra umetničke muzike.

 

Premijera opere "Didona i Enej" jeste kruna višemesečnog paralelnog rada gudačkog orkestra "Feniks" valjevske muzičke škole i hora i solista Gimnazije Širen iz Pfafenhofena koji će se finalizirati u Valjevu od 15. do 21. septembra. U  istoriji valjevske muzičke škole, ali i Valjeva, ovo je ujedno i prva opera i prvi međunarodni projekat na polju umetničke muzike.

Feniks

Feniks

 

Direktor valjevske muzičke škole mr Suzane Radovanović Perić kaže da je realizacija opere "Didona i Enej" istovremeno i pobeda i izazov. Pobeda, jer potvrđuje smisao entuzijazma, prijateljstva, ljubavi, posvećenosti svetlim ciljevima u životu, ali pre svega dragocenost postojanja Društva prijateljstva Valjevo-Pfafenhofen koje od 1999. Valjevu pruža ruku solidarnosti, humanosti i saradnje.

 

Opera "Didona i Enej" je projekat koji ujedinjuje umetnički potencijal mladih, dve obrazovne institucije i razvija saradnju na polju kulture i obrazovanja između Srbije i Nemačke što potvrđuje i činjenica da su realizaciju opere podržali Vlada Bavarske i Ambasada Republike Srbije u Nemačkoj.

 

- Opera je za sve nas koji učestvujemo u njenom kreiranju izazov zbog svoje kompleksnosti. Ansambl od 50 ljudi na sceni, interpretativna složenost dela, kostimi, scenografija, koreografija, režija, jesu zahtevi koji iziskuju i ozbiljan budžet i vrhunski profesionalizam i vreme, a mi ih ostvarujemo kroz resurse svojih škola. Priprema opere je zahtevala veliko angažovanje učenika i profesora. Najpre, dr Stefana Daubnera, doktora muzikologije, profesora muzike i dirigenta hora Gimnazije Širen koji je inicijator i glavni organizator, kao i mr Snežane Stevanović,  profesorke MŠ "Živorad Grbić" i dirigenta orkestra "Feniks" zahvaljujući kojoj će zvuk orkestra u operi imati srpsku aromu. Različiti po mentalitetu, ali slični po doživljaju profesije, učenici i profesori obe škole, pripremili su delo koje je zalogaj i za profesionalce što je zaista poduhvat vredan divljenja - kaže mr Suzana Radovanović Perić.

 

Večerašnja premijera opere "Didona i Enej" u Centru za kulturu je poklon Valjevcima u školskoj godini u kojoj muzička škola obeležava 65 godina postojanja, što značo da je ulaz besplatan.

 

Nakon Valjeva ansambl u istom sastavu će izvesti operu i pred nemačkom publikom i to 25. septembra u Minhenu i 27. i 28. septembra u Pfafenhofenu.  

Aktuelno

Muzička škola (foto: Kolubarske.rs)
U Muzičkoj školi Pre 14 sati 37 minuta

Koncert "Premijere"

Koncert "Premijere" pijanistkinje Nataše Mitrović, održaće se u petak, 9. decembra, u 18 časova u svečanoj sali valjevske muzičke škole "Živoirad Grbić".