Registracija Prijava preko FB
Plakat za operu
Plakat za operu
21.09.2018, 08:21

Premijera opere "Didona i Enej"

č: | fb:

Nakon punih 15 godina Valjevci će večeras imati priliku da slušaju i uživaju u operi. Zahvaljujući saradnji valjevske MŠ "Živorad Grbić" i  Gimnazije Širen iz Pfafenhofena, na sceni Centra za kulturu u 20 časova premijerno će biti izvedena opera "Didona i Enej".

 

Ovo remek delo barokne muzike, koje je davne 1680. godine napisao jedan od najvećih engleskih kompozitora Henri Persl, i danas je vrlo aktuelno na repertoaru svetskih operskih kuća i svakako će valjevski kulturni život osvežiti lepotom najpopularnijeg žanra umetničke muzike.

 

Premijera opere "Didona i Enej" jeste kruna višemesečnog paralelnog rada gudačkog orkestra "Feniks" valjevske muzičke škole i hora i solista Gimnazije Širen iz Pfafenhofena koji će se finalizirati u Valjevu od 15. do 21. septembra. U  istoriji valjevske muzičke škole, ali i Valjeva, ovo je ujedno i prva opera i prvi međunarodni projekat na polju umetničke muzike.

Feniks

Feniks

 

Direktor valjevske muzičke škole mr Suzane Radovanović Perić kaže da je realizacija opere "Didona i Enej" istovremeno i pobeda i izazov. Pobeda, jer potvrđuje smisao entuzijazma, prijateljstva, ljubavi, posvećenosti svetlim ciljevima u životu, ali pre svega dragocenost postojanja Društva prijateljstva Valjevo-Pfafenhofen koje od 1999. Valjevu pruža ruku solidarnosti, humanosti i saradnje.

 

Opera "Didona i Enej" je projekat koji ujedinjuje umetnički potencijal mladih, dve obrazovne institucije i razvija saradnju na polju kulture i obrazovanja između Srbije i Nemačke što potvrđuje i činjenica da su realizaciju opere podržali Vlada Bavarske i Ambasada Republike Srbije u Nemačkoj.

 

- Opera je za sve nas koji učestvujemo u njenom kreiranju izazov zbog svoje kompleksnosti. Ansambl od 50 ljudi na sceni, interpretativna složenost dela, kostimi, scenografija, koreografija, režija, jesu zahtevi koji iziskuju i ozbiljan budžet i vrhunski profesionalizam i vreme, a mi ih ostvarujemo kroz resurse svojih škola. Priprema opere je zahtevala veliko angažovanje učenika i profesora. Najpre, dr Stefana Daubnera, doktora muzikologije, profesora muzike i dirigenta hora Gimnazije Širen koji je inicijator i glavni organizator, kao i mr Snežane Stevanović,  profesorke MŠ "Živorad Grbić" i dirigenta orkestra "Feniks" zahvaljujući kojoj će zvuk orkestra u operi imati srpsku aromu. Različiti po mentalitetu, ali slični po doživljaju profesije, učenici i profesori obe škole, pripremili su delo koje je zalogaj i za profesionalce što je zaista poduhvat vredan divljenja - kaže mr Suzana Radovanović Perić.

 

Večerašnja premijera opere "Didona i Enej" u Centru za kulturu je poklon Valjevcima u školskoj godini u kojoj muzička škola obeležava 65 godina postojanja, što značo da je ulaz besplatan.

 

Nakon Valjeva ansambl u istom sastavu će izvesti operu i pred nemačkom publikom i to 25. septembra u Minhenu i 27. i 28. septembra u Pfafenhofenu.  

Aktuelno

Podgorska ulica  (foto: Đorđe Đoković)
Vlasti godinama obećavaju, a ne rešavaju problem Podgorske uli Pre 4 sati 49 minuta

Odron, rupe, znak, trake i… rešen problem?!

U Podgorskoj ulici, koja je u katastrofalnom stanju, u jednom delu se pojavio odron koji je došao do kuće, a podzida se srušila. Oštećenje obeleženo znakom i trakom. Žitelji više od 20 godina mole...

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 4 sati 41 minuta

Zabrdica bez vode

Zbog problema sa snabdevanjem električnom energijom, potrošači sela Zabrdica i potrošači koji se snabdevaju sa hidifora "Bobija" će biti bez vodosnabdevanja, dok se ne reši problem električne...

Dom zdravlja Ub (foto: Dragana Nedeljković)
Konferencija za novinare u Domu zdravlja Ub Pre 1 dan 1 sati

Ubljanka nije zaražena, nema mesta za paniku zbog korona virusa

Analize obavljene na Institutu za virusologiju "Torlak" pokazale su da sedamnaestogodišnja Ubljanka nije zaražena korona virusom. Povodom slučaja sumnje da je Ubljanka obolela i spekulacija koje su...