Registracija Prijava preko FB
Plakat za operu
Plakat za operu
21.09.2018, 08:21

Premijera opere "Didona i Enej"

č: | fb:

Nakon punih 15 godina Valjevci će večeras imati priliku da slušaju i uživaju u operi. Zahvaljujući saradnji valjevske MŠ "Živorad Grbić" i  Gimnazije Širen iz Pfafenhofena, na sceni Centra za kulturu u 20 časova premijerno će biti izvedena opera "Didona i Enej".

 

Ovo remek delo barokne muzike, koje je davne 1680. godine napisao jedan od najvećih engleskih kompozitora Henri Persl, i danas je vrlo aktuelno na repertoaru svetskih operskih kuća i svakako će valjevski kulturni život osvežiti lepotom najpopularnijeg žanra umetničke muzike.

 

Premijera opere "Didona i Enej" jeste kruna višemesečnog paralelnog rada gudačkog orkestra "Feniks" valjevske muzičke škole i hora i solista Gimnazije Širen iz Pfafenhofena koji će se finalizirati u Valjevu od 15. do 21. septembra. U  istoriji valjevske muzičke škole, ali i Valjeva, ovo je ujedno i prva opera i prvi međunarodni projekat na polju umetničke muzike.

Feniks

Feniks

 

Direktor valjevske muzičke škole mr Suzane Radovanović Perić kaže da je realizacija opere "Didona i Enej" istovremeno i pobeda i izazov. Pobeda, jer potvrđuje smisao entuzijazma, prijateljstva, ljubavi, posvećenosti svetlim ciljevima u životu, ali pre svega dragocenost postojanja Društva prijateljstva Valjevo-Pfafenhofen koje od 1999. Valjevu pruža ruku solidarnosti, humanosti i saradnje.

 

Opera "Didona i Enej" je projekat koji ujedinjuje umetnički potencijal mladih, dve obrazovne institucije i razvija saradnju na polju kulture i obrazovanja između Srbije i Nemačke što potvrđuje i činjenica da su realizaciju opere podržali Vlada Bavarske i Ambasada Republike Srbije u Nemačkoj.

 

- Opera je za sve nas koji učestvujemo u njenom kreiranju izazov zbog svoje kompleksnosti. Ansambl od 50 ljudi na sceni, interpretativna složenost dela, kostimi, scenografija, koreografija, režija, jesu zahtevi koji iziskuju i ozbiljan budžet i vrhunski profesionalizam i vreme, a mi ih ostvarujemo kroz resurse svojih škola. Priprema opere je zahtevala veliko angažovanje učenika i profesora. Najpre, dr Stefana Daubnera, doktora muzikologije, profesora muzike i dirigenta hora Gimnazije Širen koji je inicijator i glavni organizator, kao i mr Snežane Stevanović,  profesorke MŠ "Živorad Grbić" i dirigenta orkestra "Feniks" zahvaljujući kojoj će zvuk orkestra u operi imati srpsku aromu. Različiti po mentalitetu, ali slični po doživljaju profesije, učenici i profesori obe škole, pripremili su delo koje je zalogaj i za profesionalce što je zaista poduhvat vredan divljenja - kaže mr Suzana Radovanović Perić.

 

Večerašnja premijera opere "Didona i Enej" u Centru za kulturu je poklon Valjevcima u školskoj godini u kojoj muzička škola obeležava 65 godina postojanja, što značo da je ulaz besplatan.

 

Nakon Valjeva ansambl u istom sastavu će izvesti operu i pred nemačkom publikom i to 25. septembra u Minhenu i 27. i 28. septembra u Pfafenhofenu.  

Aktuelno

Konferencija za novinare Valjevski filmski susreti (foto: Đorđe Đoković)
6. izdanje festivala "Valjevski filmski susreti" Pre 20 sati 16 minuta

"Van okvira" preko 30 filmova za četiri dana

Film "Dnevnik Diane Budisavljević", rediteljke Dane Budisavljević, otvoriće šeste "Valjevske filmske susrete" koji počinju večeras i trajaće do 15. decembra. Za četiri dana biće prikazano preko 30...  · 3 komentara

Gradac (foto: Đorđe Đoković)
Stranka moderne Srbije proverava nezvaničnu informaciju Pre 17 sati 25 minuta

Da li će na Gradcu biti izgrađena mini hidroelektrana?

Povodom nezvaničnih informacija da bi se moglo dogoditi da mini hidroelektrana bude izgrađena na Gradcu oglasila se Stranka moderne Srbije sa ciljem da se, ukoliko su informacije tačne, na vreme...  · 1 komentar

Novogodišnji ukrasi u Krađorđevoj ulici (foto: Đorđe Đoković)
Vlast kao da je izgubila entuzijazam Pre 23 sati 24 minuta

Praznici dolaze, a nakit...?

U Valjevu još uvek nije postavljena novogodišnja rasveta. Trebalo bi da bude do kraja nedelje. Novi ukrasi nisu kupljeni jer u kasi nema para. Iz istih razloga kasni i tender za klizalište,...  · 5 komentara

 (foto: )
U organizaciji Udruženja Open minded Pre 21 sati 31 minuta

"DECEMBAR OTVORENOG UMA"

Zanimljivi programi u "Decembru otvorenog uma". Večeras u Osečini svoja dela predstavljaju Željko Obrenović i Luka Tripković, sledeće nedelje dr Nele Karajlić predstaviće svoj novi roman, biće...